search
top

Προσθήκη ωφέλιμων λιπαρών χωρίς όφελος

Νέα σημαντική έρευνα από την Ολλανδία έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες που καταρρίπτουν τις αιτιάσεις των εταιριών παρασκευής επεξεργασμένου γάλακτος για βρέφη ότι η προσθήκη πολυακόρεστων λιπαρών οξέων στα προιόντα τους βοηθά στην ψυχοκινητική ανάπτυξη των παιδιών που τα λαμβάνουν.
Οι εταιρίες αυτές προσθέτουν τα τελευταία χρόνια στα γάλατά τους μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα – LC PUFA – και αναγράφουν στις ετικέτες τω προιόντων τους ότι με τον τρόπο αυτό «βοηθούν» στην συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών ή, με τον τρόπο αυτό το προιόν τους «μοιάζει» περισσότερο με το μητρικό γάλα.
Οι ερευνητές από την Ολλανδία εξέτασαν την επίδραση αυτής της προσθήκης στο ξένο γάλα κατά την βρεφική ηλικία με την νοητική, γνωσιακή ανάπτυξη και την συμπεριφορά στην ηλικία των 9 ετών. Αποκλείστηκαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της έρευνας, όπως το κάπνισμα της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη.
Πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας έρευνα γιατί ήταν διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη και προοπτική μελέτη. Δηλαδή, μελετήθηκαν 3 ομάδες τελειόμηνων βρεφών: 169 βρέφη έλαβαν με τυχαιοποιημένο τρόπο και διπλό τυφλό τρόπο – χωρίς να γνωρίζουν δηλαδή γονείς και γιατροί αν το γάλα που έπαιρναν είχε μέσα LC PUFA ή όχι – βρεφικό γάλα στάνταρ χωρίς προσθήκη LC PUFA. Μια δεύτερη ομάδα 146 βρεφών έλαβαν φόρμουλα με προσθήκη LC PUFA. Τέλος μια τρίτη ομάδα 159 βρεφών θήλαζαν και χρησιμοποιήθηκαν ως ομάδα αναφοράς. Όταν έφτασαν στην ηλικία των 9 ετών, τα παιδιά πέρασαν από εκτεταμένη εξέταση νοητικής ανάπτυξης και συμπεριφοράς.
Βρέθηκε ότι τα παιδιά που είχαν λάβει βρεφικό γάλα με LC PUFA είχαν κατά μέσο όρο χαμηλότερο σκορ στο λεκτικό IQ, αλλά και στην λεπτή κινητικότητα, συγκριτικά με τα παιδιά που ως βρέφη είχαν λάβει βρεφικό γάλα χωρίς την προσθήκη. Το γκρουπ παιδιών που θήλαζαν είχε κατά μέσο όρο σημαντικά και σταθερά υψηλότερες επιδόσεις στο IQ.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στην μόνη ομάδα παιδιών που φάνηκε η προσθήκη των ωφέλιμων λιπαρών να βοήθησε στην νοητική ανάπτυξη, σε σύγκριση με κατανάλωση ξένου γάλακτος χωρίς την προσθήκη, ήταν σε εκείνα που η μητέρας τους κάπνιζε κατά την εγκυμοσύνη.
Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι δεν προκύπτουν επιστημονικές αποδείξεις σταθερές για πιθανή ωφέλεια στην προσθήκη LC PUFA στα βρεφικά γάλατα. Η έρευνά τους επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο μητρικός θηλασμός συνδέεται με καλύτερη γνωσιακή λειτουργία στα παιδιά.

Πηγή: DE Jong C et al. Effects of long-chain polyunsaturated fatty acid supplementation of infant formulaon cognition and behaviour at 9 years of age. Dev Med Child Neurol. 2012 Oct 15. doi: 10.1111/j.1469-8749.2012.04444.x. [Epub ahead of print]

Μετάφραση: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login