search
top

Ένας μήνας, πολλά χρόνια

 

Είναι δύσκολος ο μητρικός θηλασμός; Η εμπειρία εκατοντάδων μητέρων που γνωρίζω μας λέει το εξής: Στο πρώτο παιδί, είναι πολύ πιθανό ο πρώτος μήνας μετά την γέννηση να βιώνεται ως πολύ δύσκολος, στην προσπάθεια για αποκλειστικό θηλασμό. Αυτό εν μέρει έχει να κάνει βέβαια με την ανεπαρκή προετοιμασία της εγκύου, τις λανθασμένες πρακτικές σε μαιευτήρια που δυσχεραίνουν περαιτέρω την σωστή και αποτελεσματική έναρξη του θηλασμού.

Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Ακόμα και με ιδανικές συνθήκες υποστήριξης στο μαιευτήριο και στην κοινότητα, ακόμα και με ιδανικό υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον, για πολλές γυναίκες ο πρώτος μήνας αποκλειστικού θηλασμού στο πρώτο παιδί βιώνεται ως κάτι δύσκολο, που επιφέρει πολλές αλλαγές, συχνό τάισμα, ξενύχτι και κούραση. Αλλά ό,τι αξίζει είναι δύσκολο. Και μετά την ανηφόρα τα πράγματα σταθεροποιούνται, γίνονται φυσιολογικά, καθημερινά. Έτσι και στον θηλασμό του πρώτου παιδιού, πολύ σύντομα μετά τους πρώτους μήνες τα πράγματα γίνονται βατά και βολικά, έτσι που ο συντονισμός μητέρας και παιδιού γίνεται αυτόματος και πολλές μητέρες αναρωτιούνται πόσο πιο δύσκολο θα ήταν να ετοιμάζουν αποστειρώσεις και μπουκάλια.

Σήμερα οι οικογένειες, με την οικονομική κρίση και την έλλειψη κινήτρων και διευκολύνσεων για παιδιά, δυσκολεύονται να προχωρήσουν σε δεύτερη εγκυμοσύνη. Δυστυχώς βλέπω πάρα πολλές οικογένειες που θα ήθελαν να έχουν περισσότερα παιδιά αλλά αδυνατούν να το προγραμματίσουν και να το πραγματοποιήσουν, λόγω οικονομικών, κοινωνικών και επαγγελματικών δυσκολιών. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι ο θηλασμός του δεύτερου παιδιού, μετά από επιτυχημένο θηλασμό στο πρώτο, είναι πολύ πιθανό να είναι πολύ πιο εύκολος και αυτόματος. Οι λόγοι είναι πολλοί: πιο ενημερωμένοι γονείς, πιο χαλαροί γονείς, με καλύτερη ψυχολογία, γνωρίζοντας τι είναι φυσιολογικό στην βρεφική διατροφή – όχι φυσικά τα τρίωρα ταίσματα από την γέννηση, με το στήθος πιο προετοιμασμένο – περισσότερους υποδοχείς προλακτίνης, με τον οργανισμό της μητέρας πιο προετοιμασμένο, και με οικογενειακό περιβάλλον που έχει αποδεχθεί καλύτερα τον θηλασμό ως το φυσιολογικό. Έτσι στο δεύτερο παιδί οι πιθανότητες είναι το γάλα της μαμάς να «κατέβει» πιο γρήγορα, το μωρό από νωρίς να τρώει αποτελεσματικότερα, να κοιμάται καλύτερα και να τρώει αραιότερα και πιο γρήγορα.

Το στήθος της γυναίκας σε κάθε καινούργιο παιδί είναι και περισσότερο έτοιμο ανατομικά και φυσιολογικά για γαλουχία. Το πρώτο παιδί δείχνει τον δρόμο στον θηλασμό, ή, ακόμα καλύτερα, ο πρώτος κρίσιμος μήνας της πρωτότοκου καθορίζει σημαντικά, μέσα από επιγενετική μνήμη, αν αυτή η γυναίκα θα θηλάσει παιδιά στην ζωή της. Είναι αυτός ο πρώτος μήνας ο κρίσιμος στο μαιευτήριο και στο σπίτι που πρέπει να επικεντρωθούμε όσοι στηρίζουμε τον θηλασμό. Είναι επίσης αυτός ο κρίσιμος πρώτος μήνας της πρωτότοκου, άπειρης και ανενημέρωτης, στον οποίο εδώ και δεκαετίες στηρίζονται οι εταιρίες υποκατάστατων και οι σύμμαχοί τους στα μαιευτήρια για να τσακίσουν την σωστή αρχή στον θηλασμό και να παρεκτρέψουν μια και καλή και αυτό και τα επόμενα παιδιά στην κουλτούρα του μπιμπερό.

 

Το πρώτο παιδί, με την δυσκολία του πρώτου μήνα, άνοιξε το δρόμο και στα επόμενα. Με το τρίτο ή και τέταρτο παιδί, πολλές μητέρες που συναντώ το ζουν περίπου σαν να οδηγούν με αυτόματο πιλότο. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες, που εκείνος ο πρώτος μήνας αποκλειστικού επιτυχημένου θηλασμού στο πρωτότοκο άνοιξε το δρόμο σε πολλά χρόνια θηλασμού για την μητέρα και σε οφέλη για την υγεία της αλλά και για την υγεία των επόμενων παιδιών.

Το πρώτο δείχνει τον δρόμο. Σε ατομικό επίπεδο, και σε επίπεδο οικογενειών, προετοιμαστείτε πλήρως για τον πρώτο μήνα του πρώτου σας παιδιού. Ενημερωθείτε, διαβάστε, πηγαίνετε σε σεμινάρια, ψάξτε τα μαιευτήρια και τους γιατρούς σας, βρείτε έγκαιρη, έγκυρη υποστήριξη ώστε να προλαβαίνετε προβλήματα πριν προκύψουν και να κάνετε την εμπειρία των πρώτων εβδομάδων όσο γίνεται ομαλότερη. Θυμηθείτε ότι η δυσκολία του σήμερα θα γίνει μακροχρόνια ευκολία του αύριο.

Σε επίπεδο πολιτικών, δημόσιας υγείας και προώθησης θηλασμού, πρέπει να εστιάσουμε στις πρωτότοκες μητέρες . Η προστασία, προώθηση και υποστήριξη του θηλασμού πρέπει να εστιάσει στις άπειρες μητέρες και να τις βοηθήσει να μην βιώσουν τον θηλασμό ως ανυπέρβλητο βουνό. Πλήρης προγεννητική ενημέρωση, προστασία από ανεξέλεγκτη προώθηση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, φυσιολογικός τελειόμηνος τοκετός, έναρξη του θηλασμού αμέσως μετά την γέννηση, αποτελεσματικός αποκλειστικός θηλασμός κατά απαίτηση του παιδιού με συνδιαμονή από την πρώτη μέρα και σωστές τεχνικές θηλασμού, έγκαιρη και τακτική υποστήριξη μετά το εξιτήριο στο σπίτι για τις πρώτες εβδομάδες, προστασία της θηλάζουσας εργαζόμενης μητέρας. Ένας επιτυχημένος πρώτος μήνας θηλασμού μπορεί να μεταφραστεί πολλαπλασιαστικά σε επιτυχημένα πολλά χρόνια θηλασμού.

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013

Σχετικά Άρθρα

One Response to “Ένας μήνας, πολλά χρόνια”

  1. Ειρήνη says:

    Θερμά συγχαρητήρια για το εξαιρετικό έργο που επιτελείτε!
    Προσωπικά θήλασα αποκλειστικά το μικρό μου για το πρώτο 6μηνο (τώρα είναι στον 7ο μήνα) και έπειτα στο πρώτο ξεκίνημα των στερέων τροφών, σκεφτόμουν πόσο πιο εύκολο και βολικό είναι να θηλάζω σε σχέση με την προετοιμασία του φρούτου/κρέμας.
    Ο πρώτος μήνας ήταν εξαιρετικά δύσκολος, αλλά κάθε μαμά θέλει το καλύτερο για το παιδί της και ο θηλασμός είναι ότι πολυτιμότερο έχουμε να του προσφέρουμε!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login