search
top

Αντιβιώσεις στα βρέφη μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονώδους νόσου του εντέρου

 

Η κατάχρηση αντιβιοτικών κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής μπορεί να βοηθήσει στην εξήγηση της ολοένα αυξημένης συχνότητας διάγνωσης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) είναι μια χρόνια νόσος που περιλαμβάνει τις σοβαρές εντερικές παθήσεις νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Μπορεί να εμφανιστεί από την παιδική ηλικία με συμπτώματα όπως ανεπάρκεια στην σωματική αύξηση, χρόνια διάρροια, χρόνια κοιλιακά άλγη και αίμα στα κόπρανα.

Κατά την τελευταία δεκαετία η συχνότητα της IBD μεταξύ παιδιών έχει διπλασιαστεί. Μια μεγάλη έρευνα διενεργήθηκε χρησιμοποιώντας ιατρικά αρχεία στην Μεγάλη Βρετανία από περισσότερα από 1 εκατομμύριο παιδιά, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν 750 παιδιά διαγνωσμένα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Μελετήθηκαν αρχεία από 464 υπηρεσίες υγείας στην Μεγάλη Βρετανία μεταξύ 1994 και 2009και συμπεριέλαβαν 6.6 εκατομμύρια ανθρωπο-έτη παρακολούθησης.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι, λαμβάνοντας αντιβιώσεις, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, είναι κάτι που συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσεις IBD. Η έρευνα είναι η μεγαλύτερη σε μέγεθος έως τώρα που υποδεικνύει την αυξημένη χρήση αντιβιοτικών ως τουλάχιστον εν μέρει υπαίτια για την αύξηση στην συχνότητα της νόσου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παιδιά που είχαν λάβει αντιβίωση πριν τα πρώτα τους γενέθλια είχαν παραπάνω από 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, σε σύγκριση με όσα δεν είχαν λάβει αντιβιοτικά στην βρεφική ηλικία.Η έκθεση στα αντιβιοτικά μεταξύ μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων φάνηκε επίσης να είναι παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση IBD, αλλά ο κίνδυνος ήταν μικρότερος. Οι επιστήμονες βρήκαν και σχέση δόσης – απάντησης (dose – response), δηλαδή όσο περισσότερα αντιβιοτικά ελάμβανε ένα παιδί, τόσο αυξανόταν ο κίνδυνος νόσησης από IBD. Πιο συγκεκριμένα, κάθε θεραπεία με αντιβιοτικά αύξανε τον κίνδυνο ανάπτυξης IBD κατά 6%. Όσα παιδιά είχαν λάβει πάνω από 2 φορές θεραπεία με αντιβίωση είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης IBD, ενώ όσα έλαβαν 1 με 2 φορές αντιβίωση είχαν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης IBD.

Τα στατιστικά αυτά στοιχεία είναι ισχυρά και υποδεικνύουν επιδημιολογική συσχέτιση των αντιβιοτικών με την φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, αλλά βέβαια δεν αποδεικνύουν αιτιολογική σχέση. Περαιτέρω στατιστική επεξεργασία έδειξε ότι, μόνο στη Μεγάλη Βρετανία, 1700 καινούργια περιστατικά φλεγμονώδους νόσου του εντέρου κάθε χρόνο σχετίζονται με την χρήση αντιβιοτικών.

Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 50 εκατομμύρια συνταγές κάθε χρόνο με αντιβιοτικά γράφονται για παιδιά. Κι όμως, η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι ιώσεις και κοινά κρυολογήματα, στα οποία τα αντιβιοτικά δεν ασκούν καμία θετική επίδραση. Υπερβολικά πολλά βρέφη και παιδιά συνεχίζουν να λαμβάνουν αντιβιώσεις σε ιογενείς λοιμώξεις όπου δεν υπάρχει ένδειξη χορήγησης. Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν όλα τα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων και των σημαντικών «καλών» μικροβίων του εντέρου που συνεργάζονται με τον οργανισμό μας και συνεισφέρουν στις λειτουργίες του εντέρου. Επομένως οι παιδίατροι και άλλοι επαγγελματίες υγείας που συνταγογραφούν αντιβιοτικά, πολλές φορές ισχυρά ευρέως φάσματος, χωρίς ιατρική ένδειξη, σε παιδιά με ρινική καταρροή, απλά εμπύρετο, ιογενείς φαρυγγίτιδες ή ιογενείς βρογχιολίτιδες, θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά. Όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα στην αντιμετώπιση της ίωσης, αλλά και αυξάνουν τους κινδύνους για άμεσες και απώτερες παρενέργειες. Τα αντιβιοτικά πρέπει να χορηγούνται σε βρέφη και παιδιά μόνο στις περιπτώσεις που μια λοίμωξη είναι ή φαίνεται να είναι μικροβιακή. Πρόκειται για δυνητικά χρήσιμα φάρμακα σε αρκετές περιπτώσεις, που όμως σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά ακόμα περισσότερο στην Ελλάδα έχουν φτάσει σε σημείο σοβαρής κατάχρησης κατά την παιδική ηλικία.

Πόσες φορές έχω εξοργιστεί να βλέπω αντιβιώσεις να δίνονται από συναδέλφους σε βρέφη για ένα απλό ιογενές εμπύρετο, για ιογενή βρογχιολίτιδα, για απλές ρινίτιδες, για ιογενείς βρογχόσπασμους, για κατά φαντασία ωτίτιδες κα. Πόσες φορές επίσης έχω εξοργιστεί με νοσηλείας βρεφών στα νοσοκομεία που παίρνουν ισχυρές ενδοφλέβιες αντιβιώσεις χωρις´ λόγο, έτσι για να το ¨καλύψουμε¨, ή παίρνουν αχρείαστα μεγάλες διάρκειες αγωγής για δέκα και δεκαπέντε μέρες, ή τεράστιας διάρκειας αγωγές για ¨ουρολοιμώξεις¨ που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν σωστά και ήταν ουσιαστικά υπερδιαγνώσεις.
Για όλα αυτά, αλήθεια νομίζετε ότι η απερίσκεπτη ελαφρά τη Καρδία χορήγηση αντιβιοτικών σε βρέφη είναι χωρίς συνέπειες;
Αλλεργίες, φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, παχυσαρκία κα στην ενήλικη ζωή μπορεί να έχουν την αρχή τους σε μία από τις τρείς μάστιγες του πρώτου χρόνου της ζωής: αναίτια ιατρικοποίηση της γέννας και καισαρική τομή, εργοστασιοποίηση του μαζικού αποθηλασμού, και αλόγιστη χορήγηση αντιβιοτικών.

Πηγή: Kronman, et al. Antibiotic Exposure and IBD Development Among Children: A Population-Based Cohort Study. Published online September 24, 2012 (doi: 10.1542/peds.2011-3886)

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login