search
top

Αντιμετωπίζουμε ή αυξάνουμε την παιδική παχυσαρκία;

Επαγγελματίες υγείας παρουσιάζουν συνεχώς σε συνέδρια στη χώρα μας την παιδική παχυσαρκία ως σύγχρονη μάστιγα και την πιο συχνή ασθένεια των Ελληνόπουλων. Έχουμε πρωτιά σε παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη, με πάνω από 1 στα 4 παιδιά σχολικής ηλικίας να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα. Και τι κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το μείζον αυτό πρόβλημα; Στην καθημερινή πράξη θα δώσω ένα τυπικό παράδειγμα, που είμαι σίγουρος ότι επαναλαμβάνεται καθημερινά σε όλη την Ελλάδα.
Κοριτσάκι γεννιέται με βάρος γέννησης 3100γρ, δηλαδή περίπου στο 40% της καμπύλης βάρους. Το βρέφος παρακολουθείται τακτικά κατά τον πρώτο χρόνο, ακολουθεί ομαλή ανάπτυξη και στο τέλος του 13ου μήνα έχει βάρος 8800γρ, δηλαδή και πάλι στο 40% της καμπύλης, σύμφωνα με τα πρότυπα ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Τα πρότυπα αυτά του ΠΟΥ έχουν δημιουργηθεί μετά από μελέτη της ανάπτυξης βρεφών ανά τον κόσμο που θηλάζουν, που ακολουθούν δηλαδή την φυσιολογική διατροφή αναφοράς. Ο ίδιος οργανισμός συστήνει σε όλα τα έθνη να χρησιμοποιούνται αυτά τα πρότυπα ανάπτυξης για τα παιδιά όλου του κόσμου, είτε θηλάζουν είτε όχι, γιατί δείχνουν την πραγματική εικόνα του πως θα έπρεπε να είναι η ανάπτυξη των παιδιών και γιατί συνιστούν χρήσιμο εργαλείο στον αγώνα κατά της παιδικής παχυσαρκίας. Ήδη πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ, έχουν υιοθετήσει επίσημα αυτά τα πρότυπα ανάπτυξης και οι επαγγελματίες υγείας στις χώρες αυτές εκτιμούν κλινικά κάθε παιδί σύμφωνα με αυτές.
Στην Ελλάδα και στο βιβλιάριο υγείας παιδιού υπάρχουν ακόμα οι καμπύλες ανάπτυξης που προέκυψαν από δείγμα παιδιών του Λεκανοπεδίου της Αττικής στις αρχές του 2000, παιδιών που ως επί το πλείστον δεν θήλασαν ή θήλασαν ελάχιστα. Το αποτέλεσμα είναι ότι στα πρώτα γενέθλια των παιδιών, ο μέσος όρος της ελληνικής καμπύλης βρίσκεται σχεδόν μισό κιλό ψηλότερα από τον μέσο όρο των προτύπων του ΠΟΥ. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά, πολλά παιδιά στη χώρα μας που βρίσκονται στο υπέρβαρο ή στο παχύσαρκο, κρίνοντάς τα από τις καμπύλες των βιβλιαρίων μας, χαρακτηρίζονται φυσιολογικά ενώ δεν είναι. Αντίστοιχα και στα κατώτερα μεγέθη, πολλά παιδιά που βρίσκονται στα χαμηλά φυσιολογικά σύμφωνα με τα πρότυπα του ΠΟΥ χαρακτηρίζονται λιποβαρή με τις δικές μας καμπύλες και πιέζονται να τρώνε περισσότερο.
Στο τυπικό παράδειγμά μας, το κοριτσάκι εμφάνισε παρατεταμένο εμπύρετο και χρειάστηκε να νοσηλευθεί σε παιδιατρική πτέρυγα ιδιωτικού νοσοκομείου. Οι γιατροί έβαλαν το βάρος των 8800 γραμμαρίων στην ελληνική καμπύλη ανάπτυξης και συμπέραναν ότι το παιδί έχει πέσει μια καμπύλη και βρίσκεται από το 40% στο 20%. Το παιδί υπέστη έναν μεγάλο αριθμό εξετάσεων αίματος για να διαπιστωθεί η αιτία της «καθυστερημένης ανάπτυξης». Οι εξετάσεις ήταν μια χαρά, αλλά οι επαγγελματίες υγείας βρήκαν μια αμφίβολης σημασίας εξέταση αλλεργίας – που αρκετές φορές στα μωράκια δεν είναι αξιόπιστη, ειδικά όταν κλινικά το παιδί δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα καμίας αλλεργίας – και συνέστησαν στους γονείς ειδική δίαιτα, αντι-αλλεργικό γάλα – πανάκριβο και δύσληπτο – περισσότερο φαγητό, επανάληψη εξετάσεων κλπ. Το όλο επεισόδιο φυσικά είχε ως αποτέλεσμα δημιουργία αρκετού στρες στους γονείς, ταλαιπωρία με επαναλαμβανόμενες αιμοληψίες για το παιδί και την μετατροπή μιας φυσιολογικής οικογένειας σε «άρρωστη» οικογένεια από εδώ και πέρα, με αγχωμένους γονείς και υπερευαίσθητη υπερ-προστατευμένη κόρη.
Αυτά επαναλαμβάνονται κάθε μέρα στη χώρα μας. Ταυτόχρονα, την ίδια στιγμή, εκατοντάδες άλλα παιδιά έρχονται σε επαφή με επαγγελματίες υγείας που τα κρίνουν φυσιολογικά ενώ θα έπρεπε να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς τους για παχυσαρκία. Αυτός είναι ο αγώνας μας ενάντια στην παιδική παχυσαρκία. Δεν είναι να απορεί κανείς που όπου και να κοιτάξει βλέπει παχύσαρκα παιδιά..

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Σχετικά Άρθρα

One Response to “Αντιμετωπίζουμε ή αυξάνουμε την παιδική παχυσαρκία;”

  1. mamastodromo says:

    Γιατρέ θα ήταν δυνατόν να φωτογραφήσετε ή να σκανάρετε τους πίνακες του ΠΟΥ και να τους δημοσιεύσετε;
    Σίγουρα θα βοηθούσαν πολλούς γονείς.
    Ευχαριστώ (και για όλες τις προηγούμενες δημοσιεύσεις).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login