search
top

Γράμμα προς συνάδελφο άλλης ειδικότητας που βλέπει θηλάζουσα

Αγαπητέ συνάδελφε άλλης ειδικότητας – παθολόγε, γενικέ γιατρέ, γυναικολόγε, ορθοπαιδικέ, χειρουργέ, αναισθησιολόγε, ενδοκρινολόγε, ρευματολόγε, ακτινολόγε, πυρηνικέ γιατρέ, ψυχίατρε, οδοντίατρε κα,

  • Γνωρίζεις ότι η  σύγχρονη ιατρική ασκείται με βάση τις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις. Στο ιατρείο σου έρχεται κάποτε θηλάζουσα μητέρα να ζητήσει τη βοήθειά σου για πρόβλημα υγείας της. Είναι καλό να γνωρίζεις τα εξής:Η σύγχρονη επιστημονική πραγματικότητα στο αντικείμενο της γαλουχίας συστήνει αποκλειστικό θηλασμό για έξι μήνες, ακολουθούμενο από εισαγωγή στερεών τροφών παράλληλα με συνέχιση του θηλασμού για τουλάχιστον δύο χρόνια, και περισσότερο αν επιθυμείται από μητέρα και παιδί, χωρίς ανώτερο όριο. Αυτό μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με τις προσωπικές σου αντιλήψεις και βιώματα, αλλά είναι η επιστημονική πραγματικότητα. Οι μητέρες που θηλάζουν τα παιδιά τους κατά τον πρώτο χρόνο μετά τη γέννηση αλλά και αργότερα ολοένα και αυξάνονται, πράγμα που σημαίνει ότι θα βλέπεις αυτές τις ασθενείς ολοένα και συχνότερα στο ιατρείο σου, επομένως χρειάζεται να καταρτιστείς καλύτερα και με βάση τις τελευταίες επιστημονικές ενδείξεις για αυτήν την κατηγορία ασθενών σου. Εάν έχεις μπροστά σου μια μητέρα με πρόβλημα υγείας που επιθυμεί να συνεχίσει τον θηλασμό του παιδιού της, στόχος σου είναι να φροντίσεις όσο γίνεται για την θεραπεία της, σεβόμενη παράλληλα την επιθυμία της για συνέχιση του θηλασμού.
  • Εάν η κατάσταση υγείας της θηλάζουσας μητέρας επιβάλλει χορήγηση φαρμακευτικής θεραπείας, έχεις υποχρέωση να γνωρίζεις τα βασικά για το αντικείμενο της χορήγησης φαρμάκων σε θηλάζουσα. Τα περισσότερα φάρμακα, και ιδιαίτερα τα συνήθη – παυσίπονα, αντιβιοτικά, συμπληρώματα κα – είναι απολύτως συμβατά να λαμβάνονται από την θηλάζουσα με παράλληλη συνέχιση του θηλασμού (βλ. Οδηγίες για τη λήψη φαρμάκου από λεχώνα). Οι βασικοί κανόνες φαρμάκων και γαλουχίας θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις την φαρμακευτική αγωγή για την περίπτωσή της που έχει τον καλύτερο συνδυασμό ασφάλειας – αποτελεσματικότητας. Για την επιλογή θεραπείας θα πρέπει να ανατρέξεις σε σύγχρονες πηγές αναφοράς για το θέμα, ειδικά εάν βρίσκεσαι συχνά μπροστά σε θηλάζουσα μητέρα: να έχεις στο ιατρείο σου την τελευταία έκδοση του διεθνώς ειδικού στο αντικείμενο Tom Hale. Μπορείς επίσης να συμβουλεύεσαι διαδικτυακά την ιστοσελίδα του καθηγητή . Στην Ελλάδα υπάρχει αντίστοιχος πολύ καλός και αξιόπιστος οδηγός φαρμάκων στον θηλασμό, διαθέσιμος στην ιστοσελίδα www.f-thilasmos.gr , με αναλυτικό οδηγό που μπορείς εύκολα να εκτυπώσεις. Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης ακόμα, για μια πιο γρήγορη αξιολόγηση κάποιου φαρμάκου σε σχέση με τη γαλουχία, είναι η δημόσια ιστοσελίδα εθνικής βάσης δεδομένων για φάρμακα και θηλασμό στις ΗΠΑ LactMed , καθώς και η πολύ καλή δουλειά ομάδας παιδιάτρων της Ισπανίας στο www.e-lactancia.org .
  • Εάν δεν θέλεις να έχεις στο ιατρείο σου τα παραπάνω σύγχρονα βιβλία αναφοράς, ή εάν δεν θέλεις ή δεν μπορείς να ανατρέξεις στο ίντερνετ για να βρεις την κατάλληλη – ασφαλή και αποτελεσματική – θεραπεία για θηλάζουσα μητέρα, θα πρέπει να κάνεις ότι κάνεις σε άλλες περιπτώσεις εξειδικευμένου θέματος που δεν το κατέχεις πλήρως: να ζητήσεις την συμβουλή ενός επαγγελματία υγείας που γνωρίζει καλύτερα το θέμα. Πλήρη τεκμηριωμένη κατάρτιση στα φάρμακα κατά την διάρκεια του θηλασμού έχουν οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας IBCLC (βλ. Τι είναι οι σύμβουλοι γαλουχίας IBCLC), και παιδίατροι και μαίες που γνωρίζουν καλά θηλασμό. Στην ιατρική πρέπει να γνωρίζουμε καλά τα όριά μας και να έχουμε το σθένος για την καλύτερη δυνατή επιστημονικά θεραπεία του ασθενή μας να απευθυνόμαστε κάποτε σε ομάδα άλλων συναδέλφων για βοήθεια. Θα βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο τον ειδικό εάν του δώσουμε περισσότερες από μία επιλογές φαρμακευτικής θεραπείας, τι θα θέλαμε να δώσουμε ιδανικά για το πρόβλημα υγείας της συγκεκριμένης μητέρας, αλλά και μια τουλάχιστον εναλλακτική θεραπευτική πρόταση, που σχεδόν πάντοτε υπάρχει. Στο τέλος η εικόνα που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου για τα φάρμακα στη γαλουχία δεν πρέπει να είναι άσπρο – μαύρο – ή επιτρέπεται ή απαγορεύεται, υπάρχουν τα περισσότερα φάρμακα που όπως συμβαίνει και για όλες τις άλλες κατηγορίες ασθενών, είναι κάπου στο ενδιάμεσο, μπορούν να δοθούν με προφυλάξεις, ενημέρωση και συνεργασία παιδιάτρου για παρακολούθηση του θηλάζοντος παιδιού για τυχόν παρενέργειες. Ακόμα και στις περιπτώσεις που ο αποθηλασμός είναι πραγματικά αναγκαιότητα, μην τον προτείνεις ελαφρά τη καρδία, να θυμάσαι ότι πρόκειται για σημαντικό κεφάλαιο στην ζωή μιας μητέρας, ότι η θηλάζουσα έχει εύθραυστη ψυχολογία, ότι ο απότομος αποθηλασμός είναι τραυματικός για μητέρα και παιδί, και ότι για όλα τα παραπάνω πρέπει να δίνεις τέτοια συμβουλευτική με γνώση, τρόπο και πολλές φορές με συνεργασία και βοήθεια από άλλους ειδικούς, όπως γυναικολόγο, παιδίατρο, IBCLC.
  • Σε καμία περίπτωση δεν διαγράφεις από την κλινική σου πράξη τα παραπάνω, λέγοντας στη θηλάζουσα ότι δεν μπορείς να της δώσεις θεραπεία «επειδή θηλάζει» και ότι πρέπει να σταματήσει τον θηλασμό για να θεραπευτεί (βλ. Αναίτια διακοπή του θηλασμού σε λήψη φαρμάκου από τη μητέρα). Θα πρέπει πρώτα να έχουν διερευνηθεί όλες οι δυνατές επιλογές προσωπικά ή με τη βοήθεια πιο ειδικού. Η αδικαιολόγητη άρνηση θεραπείας είναι σοβαρό ηθικό παράπτωμα για ένα γιατρό, και τον εκθέτει σε πιθανές κυρώσεις. Επίσης η αναίτια προτροπή σε αποθηλασμό οδηγεί σε αύξηση κινδύνων υγείας για μητέρα και παιδί (βλ. Κίνδυνοι για την υγεία σχετιζόμενοι με μη θηλασμό, Κίνδυνοι υγείας από την σίτιση με ξένο γάλα). Δεν υποθεραπεύουμε τη θηλάζουσα μητέρα, ούτε την «τιμωρούμε» επειδή θηλάζει, ούτε αφήνουμε την θεραπεία της στο τέλος του θηλασμού – που πολλές φορές πιστεύουμε ότι θα διαρκέσει πολύ λιγότερο από το νορμάλ και επιστημονικά συνιστώμενο – ούτε αναγκάζουμε σε αναίτιο πρόωρο αποθηλασμό για να πάρει η μητέρα φάρμακο του οποίου η λήψη κατά την τελευταία επιστημονική πραγματικότητα είναι συμβατή με την συνέχιση του θηλασμού. Επειδή δεν το κατέχω το θέμα δεν σημαίνει ότι πρέπει και να το αρνούμαι, να το παραβλέπω. Σε καμία περίπτωση δεν κρίνεις το θέμα της θεραπείας θηλάζουσας μητέρας με βάση κριτήρια συχνά εκτός σύγχρονης επιστημονικής πραγματικότητας – τι έγραφαν τα βιβλία σου στο πανεπιστήμιο 20 χρόνια πριν, τι σου είχε πει για το θέμα ο καθηγητής σου δέκα χρόνια πριν, πως αντιμετωπίστηκε ανάλογη περίπτωση στη γυναίκα σου μερικά χρόνια πριν, ή τι έχεις ακούσει για το θέμα από τους γιατρούς της τοπικής σου κλινικής. Για τον θηλασμό γενικότερα και για τα φάρμακα στον θηλασμό ειδικότερα κυκλοφορούν δυστυχώς πολύ παραπληροφόρηση και μη έγκυρες οδηγίες. Επίσης σε καμία περίπτωση δεν στηρίζεις την κλινική σου πράξη για το θέμα στα φυλλάδια οδηγιών των φαρμακευτικών εταιριών, που, για δικούς τους νομικούς λόγους, βάζουν σχεδόν πάντα την γαλουχία στο πεδίο των αντενδείξεων και προφυλάξεων. Ακόμα δεν στηρίζεις τις κλινικές αποφάσεις σου σε συνταγολόγια και άλλα κείμενα που βασίζουν τις πληροφορίες τους αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά στα φυλλάδια και στην ενημέρωση των φαρμακευτικών εταιριώνΜην ανακυκλώνεις αγαπητέ συνάδελφε την ημιμάθεια και την ανακρίβεια, βοήθησε την ιατρική φροντίδα να πάει μπροστά και στον τομέα σου και σε τομείς πιο εξειδικευμένους που μπορεί να μην κατέχεις καλά, όπως τα φάρμακα κατά την γαλουχία.

 

Στέλιος Παπαβέντσης MBBS MRCPCH DCH IBCLC 2016

Σχετικά Άρθρα

2 Responses to “Γράμμα προς συνάδελφο άλλης ειδικότητας που βλέπει θηλάζουσα”

  1. Marrion says:

    Ελπιζω να το διαβασουν πολλοι επαγγελματιες υγειας. Ισως κατι αλλαξει προς το καλυτερο.

  2. niki says:

    εκπληκτικό…η γλώσσα σπάει κόκκαλα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login