search
top

Εταιρίες “ενημερώνουν” για “φυσικό” θηλασμό

Η παρακάτω επιστολή στάλθηκε σε επιστημονικό σύλλογο της χώρας:

 

Με δυσαρέσκεια και έκπληξη διαπίστωσα ότι στην ιστοσελίδα του Συλλόγου σας ο αναγνώστης που θέλει να βρει πληροφορίες για νέους γονείς οδηγείται στην σελίδα «Πρακτικές συμβουλές για φυσικό θηλασμό» όπου υπάρχει ένα έντυπο. Το έντυπο αυτό έχει γραφτεί σε συνεργασία του Συλλόγου σας με την εταιρία και βρίσκεται πολύ μακριά από την πρόθεση υποστήριξης και προστασίας του μητρικού θηλασμού στην χώρα μας. Για να γίνω ποιο συγκεκριμένος:

 

1. Πρόκειται για την ΜΟΝΗ ενημέρωση σχετικά με τον θηλασμό από την επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου σας. Χορηγός είναι μια εταιρία που ανήκει στις εταιρίες υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Πρόκειται για εταιρία που παράγει τεχνητές θηλές – πιπίλες – και μπιμπερό, προιόντα που περιλαμβάνονται στα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Διεθνούς Κώδικα. Σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κώδικα «Δεν πρέπει να γίνεται καμία διαφημιστική ή άλλου είδους προώθηση στο ευρύ κοινό των προϊόντων που άπτονται του αντικειμένου αυτού του κώδικα.» Αντ’ αυτού στην ενημέρωση του φυλλαδίου και στο τέλος του μπορεί να βρει κανείς αποστειρωτή και εικόνες μπιμπερό, επομένως η εταιρία παραβιάζει ανοιχτά τον Κώδικα. Ο Διεθνής Κώδικας αναφέρει επίσης ρητά ότι καμία πληροφόρηση για τον θηλασμό δεν μπορεί να προέρχεται από εταιρίες γαλάτων και υποκατάστατων, πόσο μάλλον αυτή η πληροφόρηση να είναι από επιστημονικό σύλλογο που συνεργάζεται με την εταιρία. Η απόφαση 2005 WHA 58.32 του ΟΗΕ αναφέρει ότι οι επαγγελματίες υγείας και οι ενώσεις τους πρέπει να πασχίζουν ώστε να μην δημιουργούνται συγκρούσεις συμφερόντων.

2. Σχετικά με τον τίτλο του ενημερωτικού φυλλαδίου: τι είναι ακριβώς ο “φυσικός θηλασμός”; Γιατί ο συγγραφέας βάζει το “φυσικός” μπροστά και δημιουργεί έναν όρο που δεν αναφέρεται σε καμία επιστημονική βιβλιογραφία; Μήπως θέλει να εννοήσει ότι εκτός από φυσικός θηλασμός, υπάρχει και “τεχνητός θηλασμός”, όταν το μωρό πίνει γάλα από μπιμπερό; Στην ενημέρωση και τις καταχωρήσεις των εταιριών υποκατάστατων σε επιστημονικά και άλλα περιοδικά διαβάζουμε πως το βρέφος “θηλάζει” την θηλή του μπιμπερό. Πρόκειται για μια εσκεμμένη προσπάθεια γνωστή όλων των σχετικών εταιριών να εξομοιώσουν στο υποσυνείδητο του κοινού πράγματα εντελώς ανόμοια, όπως ο μητρικός – όχι φυσικός – θηλασμός και η σίτιση με μπιμπερό. Κάτι τέτοιο δείχνει ότι η συγκεκριμένη εταιρία παραβιάζει επιπλέον το άρθρο 7.2 του Κώδικα, που αναφέρει: «Οι πληροφορίες που παρέχονται από τους κατασκευαστές και τους διανομείς προς τους επαγγελματίες υγείας σχετικά με τα προϊόντα που άπτονται του αντικειμένου του παρόντος Κώδικα πρέπει να περιορίζονται σε επιστημονικά και πραγματικά στοιχεία. Αυτού του είδους οι πληροφορίες δεν πρέπει να υπαινίσσονται ούτε να δημιουργούν την πεποίθηση ότι η σίτιση με το μπουκάλι (μπιμπερό) είναι ισοδύναμη ή ανώτερη του μητρικού θηλασμού.»

 

3. Στην σελίδα 6 γράφεται: «Η γνώμη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας». Δεν πρόκειται φυσικά για γνώμη αλλά για επιστημονική σύσταση και κατευθυντήρια γραμμή, πράγμα που έχει τεράστια διαφορά. Η λέξη γνώμη χρησιμοποιείται τεχνητά για να προκαλέσει σύγχυση στον ανυποψίαστο αναγνώστη.

 

4. Αμέσως μετά ακολουθεί: «Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συμβουλεύει τις μητέρες να θηλάζουν τα μωρά τους πρώτους έξι μήνες και στην συνέχεια να δίνουν το γάλα τους προσθέτοντας σταδιακά συμπληρωματικές τροφές». Ο ΠΟΥ βέβαια δεν λέει ακριβώς αυτό: στην σύστασή του έχει αφαιρεθεί το «αποκλειστικός» για τον θηλασμό των 6 μηνών. Ο συνεχιζόμενος θηλασμός έχει αντικατασταθεί από την έκφραση «να προσφέρουν το γάλα τους», άρα έμμεση προτροπή και για σίτιση με μπιμπερό, έστω με το γάλα της μαμάς. Και ο ΠΟΥ αναφέρει και την ελάχιστη συνιστώμενη διάρκεια μητρικού θηλασμού – τουλάχιστον 2 έτη – , πράγμα που σκόπιμα παραλείπεται στην ενημέρωση της εταιρίας.

 

5. Στην σελίδα 7: «Είναι πλήρης και δεν απαιτεί συμπληρώματα, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του.» Έχει παραληφθεί, ανάμεσα στο «πρώτους» και το «μήνες», το «έξι».

 

6. Ποιο κάτω, μιλώντας για τον σίδηρο: «Πρέπει να συμπληρωθεί στην διατροφή του βρέφους (περίοδος απογαλακτισμού). Ο απογαλακτισμός είναι όρος που υπονοεί σταδιακή διακοπή του θηλασμού. Ο δόκιμος και επιστημονικά τεκμηριωμένος σήμερα όρος είναι «σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφών, συμπληρωματική στον συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό».

 

7. Στην σελίδα 8, τίτλος: «Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το νεογέννητο μωρό». Γιατί προστίθεται το «για το νεογέννητο μωρό»; Καμία επιστημονική ανασκόπηση δεν περιορίζει τα οφέλη του θηλασμού στο νεογέννητο μωρό, γιατί το κάνει το κείμενο αυτό; Μήπως για να δοθεί υποσυνείδητα η εντύπωση ότι ο θηλασμός είναι σημαντικός μόνο για την περίοδο του νεογέννητου;

Στην σελίδα 8 το «κυρίως κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του» γράφεται περιττά και χωρίς να υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση. Η ανάγκη επαφής και ασφάλεια μέσω του θηλασμού για το παιδί διαρκεί όχι τους πρώτους μήνες αλλά για όσο διαρκεί το ελάχιστο διάστημα συνιστώμενου μητρικού θηλασμού, δηλαδή δύο έτη.

 

8. Σελίδα 10, «Μητρικό γάλα και πνευματική ανάπτυξη». Πρώτον δεν είναι το μητρικό γάλα, αλλά ο μητρικός θηλασμός. Δεύτερον, δεν πρόκειται για «μία αμερικανική μελέτη» αλλά για μια σειρά ερευνών ανά τον κόσμο και για συμπεράσματα μετά από πλήρη ανασκόπηση βιβλιογραφίας. Τρίτον, η διαφορά στην ψυχοκινητική ανάπτυξη περιορίζεται στην συγκέντρωση ωμέγα – 3 λιπαρών, πράγμα που συνιστά υπεραπλούστευση και χρησιμοποιείται από τις εταιρίες γαλάτων που τα τελευταία χρόνια προσθέτουν τεχνητά στο γάλα τους ω3 λιπαρά. «Εφόσον τα ω3 είναι που δίνουν την ώθηση στην πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και τα σύγχρονα γάλατα για βρέφη περιέχουν εξτρά ω3, τότε είναι περίπου το ίδιο»: αυτή είναι η σκέψη που οδηγείται να κάνει ο αφελής αναγνώστης, πράγμα που απέχει φυσικά τεράστια από την επιστημονική πραγματικότητα, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ωφελιμότητα από την προσθήκη αυτών των στοιχείων στα βρεφικά γάλατα.

 

9. Στην σελίδα 11: Η άμεση επαφή του νεογέννητου με τη μητέρα του συνιστάται να γίνεται ΑΜΕΣΩΣ μετά τον τοκετό. Η προσθήκη «κατά τα πρώτα λεπτά» είναι περιττή και δημιουργεί υπόνοια απομάκρυνσης του μωρού για λίγα λεπτά για ζύγισμα, ντύσιμο κλπ, πρακτικές που δεν υποστηρίζονται πλέον επιστημονικά να γίνονται αμέσως μετά τη γέννηση.

 

10. Σελίδα 12: «Δυναμώστε τις θηλές με μασάζ προετοιμάζοντάς τες για θηλασμό». Καμία προγεννητική προετοιμασία των θηλών δεν υποστηρίζεται από την επιστημονική βιβλιογραφία. Στην ίδια επίσης παράγραφο, δεν χρειάζεται καμία ενυδάτωση του δέρματος με «ειδικά προιόντα» και κανένας χειρισμός για επίπεδες ή άλλου τύπου θηλές.

 

11. Στην σελίδα 13: «Το πιπίλισμα της θηλής ενισχύει την παραγωγή μιας ορμόνης… … που συχνά δημιουργεί ένα αίσθημα δυσφορίας.» Η ωκυτοκίνη προκαλεί πλήθος άλλων και πιο θετικών αισθημάτων και το μόνο που δεν έχω ακούσει είναι να προκαλεί δυσφορία. Που βρίσκεται αυτή η βιβλιογραφία για τα «δυσάρεστα συμπτώματα» των πρώτων 24-48 ωρών που έχουν να κάνουν με τις ορμόνες της γαλουχίας; Θα ήταν ενδιαφέρον να την αναφέρατε..

 

12. Στην ίδια σελίδα: «Μητέρα και μωρό δεν πρέπει να αποσπώνται, στο μέτρο του δυνατού, κατά τη διάρκεια του θηλασμού». Δεν έχω βρει σε κανένα ανεξάρτητο σχετικό οργανισμό και κατευθυντήρια γραμμή παρόμοια «συμβουλή». Η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ανθρώπους που αποσπώνται φυσιολογικά κάποιες στιγμές, και ότι κάθε τέτοια οδηγία δημιουργεί την εντύπωση ενός δύσκολου, και ιδανικού θηλασμού και όχι μιας φυσιολογικής, ανθρώπινης κατάστασης.

 

13. Στο πινακάκι της ίδιας σελίδας, παράγοντες που «μειώνουν» το γάλα είναι η κούραση το άγχος και η κακή διατροφή: κανείς από αυτούς τους παράγοντες δεν έχει αποδειχθεί να ασκεί σημαντική επίδραση στη γαλουχία, και η οδηγία για μια νέα μητέρα να μην «κουράζεται» και να μην «αγχώνεται» γιατί «δεν θα έχει γάλα» οδηγεί στην λογική του δύσκολου, «ακατόρθωτου» θηλασμού.

 

14. Στην σελίδα 14: «τα περισσότερα νεογέννητα που θηλάζουν αρχικά απαιτούν 8 – 12 ταίσματα ημερησίως». Η επιστημονική βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι είτε αρχικά είτε αργότερα στον αποκλειστικό θηλασμό απαιτούνται ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 8 γεύματα ημερησίως. Άρα το «αρχικά» είναι περιττό, το «τουλάχιστον» παραλήφθηκε και το «12» είναι αυθαίρετο ανώτερο όριο πάνω από το οποίο μια μητέρα που θηλάζει το παιδί της και διαβάζει αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο φυσιολογικά αρχίζει να ανησυχεί – χωρίς λόγο.

 

15. Στην ίδια σελίδα: «Διατηρώντας παράλληλα διαστήματα τουλάχιστον 2-3 ωρών μεταξύ των γευμάτων». Καμία επιστημονική τεκμηρίωση δεν υπάρχει για αυτήν την οδηγία, αντιβαίνει την φυσιολογία της γαλουχίας και το βήμα 5 των Δέκα Βημάτων της UNICEF για θηλασμό κατά απαίτηση του βρέφους, πράγμα που λίγο πριν «πρέσβευε» το κείμενο μόνο για να το αναιρέσει αργότερα.. Και πάλι το εντελώς ατεκμηρίωτο θέμα της «υπερβολικής κούρασης» μπαίνει ως αιτιολογία για αυτούς τους αυθαίρετους περιορισμούς..

 

16. Η εικόνα στην σελίδα 15 δείχνει λανθασμένη τοποθέτηση και δεν συμβάλλει στην σωστή ενημέρωση της μητέρας για την σωστή σύλληψη του μαστού από το βρέφος.

 

17. Σελίδα 16: «Μετά το πρώτο 15θήμερο, το μωρό θηλάζει σε κάθε γεύμα τον ένα μαστό». Αυτό μπορεί να συμβαίνει συνήθως, αλλά υπάρχουν και φυσιολογικές περιπτώσεις που ένα συγκεκριμένο μωρό συνεχίζει να θηλάζει και από τους δύο μαστούς σε ένα γεύμα χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Πιο επιστημονικά τεκμηριωμένη τοποθέτηση είναι: «… το μωρό σε κάθε γεύμα θηλάζει πρώτα από τον ένα μαστό, και αν δείχνει ότι το χρειάζεται, πηγαίνει και στον άλλο».

 

18. Σελίδα 16. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι η μητέρα πρέπει να πλένει τα χέρια της πριν από κάθε θηλασμό, ούτε ότι πρέπει να κάνει μασάζ στο στήθος της πριν από κάθε θηλασμό, ούτε ότι μετά τον θηλασμό πρέπει να πλένει το στήθος της με χλιαρό νερό. Παρεμβάσεις και οδηγίες χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένη ωφελιμότητα περιπλέκουν αναίτια μια φυσιολογική διαδικασία, κάνουν τον θηλασμό δύσκολο και απαιτητικό, άρα μπορεί να βλάψουν αντί να ωφελήσουν.

 

19. Σελίδα 17: «… μια καλή πρόσληψη θερμίδων (τουλάχιστον 600 περισσότερες θερμίδες)». Η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει κατά μέσο όρο 600 θερμίδες το 24ωρο, 400 από τις οποίες προκύπτουν από τη διατροφή της μητέρας και 200 από την κινητοποίηση των αποθηκών της εγκυμοσύνης. Άρα η προτροπή για θερμίδες μέσα από την διατροφή είναι υπερβολική και μπορεί να αγχώσει αναίτια τη μητέρα.

 

20. Στην ίδια σελίδα: «Είναι σημαντικό η μητέρα να πίνει πολλά υγρά…». Η επιστημονικά τεκμηριωμένη οδηγία είναι η θηλάζουσα μητέρα να ακούει τη δίψα της, η οποία είναι φυσιολογικά αυξημένη. Υπερβολική κατανάλωση υγρών κάνει και πάλι τον θηλασμό απαιτητικό και δύσκολο, ενώ δεν έχει σημαντική επίδραση στην παραγωγή μητρικού γάλακτος.

 

21. Στην ίδια σελίδα: «Η μητέρα πρέπει να σταματήσει να καπνίζει…». Η οδηγία είναι ελλειπής: και αν δεν μπορέσει να το κάνει; Πρέπει να σταματήσει τον θηλασμό; Η επιστημονική πραγματικότητα είναι ότι η μητέρα πρέπει να σταματήσει να καπνίζει ή τουλάχιστον να μειώσει το κάπνισμα. Ωστόσο το κάπνισμα δεν συνιστά αντένδειξη για τον μητρικό θηλασμό, μάλιστα ένα παιδί καπνίστριας που δεν θηλάζει έχει δύο παράγοντες κινδύνου ενώ ένα παιδί καπνίστριας που θηλάζει έχει έναν παράγοντα κινδύνου, το κάπνισμα, και έναν προστατευτικό παράγοντα, τον θηλασμό.

 

22. Στην σελίδα 18: «Ψυχολογικά τραύματα, βίαια συναισθήματα και άγχος είναι οι κύριες αιτίες για την μείωση ή την εξαφάνιση του μητρικού γάλακτος». Πρόκειται για μύθο, και στην βιβλιογραφία δεν έχουν εντοπιστεί αυτοί οι παράγοντες ούτε ως δευτερεύοντες παράγοντες κινδύνου για μειωμένη παραγωγή γάλακτος. Και πάλι δίνεται η εντύπωση ότι για να γίνει κατορθωτός ο θηλασμός πρέπει να ζούμε «ιδανική» ζωή, όταν στην πραγματικότητα ο θηλασμός μπορεί να έχει θεραπευτική επίδραση στην ψυχολογία γυναικών ακόμα και θυμάτων βιασμού, ενώ μειώνει τον κίνδυνο παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης. Η όλη παράγραφος δίνει την εντύπωση πολλών «προαπαιτουμένων» ηρεμίας και βοήθειας για να μπορέσει μια μητέρα να θηλάσει, πράγμα που δεν ισχύει.

 

23. Στην ίδια σελίδα, στο θέμα του αποθηλασμού, δίνεται η εντύπωση ότι αυτός πρέπει κάποια στιγμή να γίνει για να «ξεκινήσει η αμοιβαία ανεξαρτητοποίηση» μητέρας και βρέφους. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει επιστημονικά, αντίθετα ο συνεχιζόμενος θηλασμός έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει θετικά στην «ανεξαρτητοποίηση» του παιδιού, στην συναισθηματική και ψυχική του ωρίμανση και τέλος πάντων δεν υπάρχει κανένα επιστημονικό στοιχείο ότι μπορεί να αναστέλλει αυτήν την διαδικασία και να δημιουργεί «εξάρτηση». Πρόκειται για άλλον έναν μύθο.

 

24. Στην σελίδα 21: Δεν συνιστάται η χρήση φούρνου μικροκυμάτων ούτε για μητρικό γάλα ούτε για ξένο.

 

25. Στην ίδια σελίδα: «Να θυμάστε ότι οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή μεταφέρεται στο μητρικό γάλα, ακόμα και σε περιορισμένες ποσότητες, για αυτό συνιστάται να μην παίρνετε φάρμακα κατά τη γαλουχία». Ούτε παυσίπονα όταν πονάει; Υπερβολικά αρνητική και εκφοβιστική δήλωση που οδηγεί την θηλάζουσα μητέρα σε μη θεραπεία για το πρόβλημά της ή σε αποθηλασμό σε καταστάσεις όπου κάτι τέτοιο δεν απαιτείται. Η επιστημονικά τεκμηριωμένη συμβουλή είναι ότι τα περισσότερα φάρμακα είναι συμβατά κατά τον μητρικό θηλασμό και σχεδόν πάντα μπορούν να βρεθούν εναλλακτικές επιλογές ασφαλείς κατά τον θηλασμό.

 

26. Από το φυλλάδιο λείπει παντελώς η σημασία της συνδιαμονής μητέρας βρέφους, η σημασία της αποκλειστικότητας του μητρικού θηλασμού και της μη χορήγησης «συμπληρώματος» ξένου γάλακτος ή άλλου υγρού εκτός εάν υπάρχει σαφής ιατρική ένδειξη, καθώς και η αναγραφή των κινδύνων από τον μη θηλασμό και την σίτιση με ξένο γάλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν αναφέρεται πουθενά ο όρος «αποκλειστικός θηλασμός».

 

27. Στην σελίδα 23: «Ένα πρόωρο μωρό, ιδιαίτερα αν έχει γεννηθεί πριν την 32η εβδομάδα…». Δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλές νεογνικές μονάδες φιλικές προς τα βρέφη ανά τον κόσμο όπου πρόωρα μπαίνουν στο στήθος της μητέρας τους για άμεσο θηλασμό από τις 28 εβδομάδες κύησης.

 

28. Στην ίδια σελίδα και για τον θηλασμό προώρων, δεν αναφέρεται ούτε λέξη για την φροντίδα καγκουρώ που μπορεί να γίνει από πολύ νωρίς, με το πρόωρο σε σταθερή κατάσταση ακόμα και διασωληνωμένο. Δεν αναφέρεται ούτε η σπουδαιότητα χορήγησης μητρικού γάλακτος στο πρόωρο για την άμεση μείωση της θνητότητας και νοσηρότητάς του (όπως μείωση νεκρωτικής εντεροκολίτιδας). Είναι λυπηρό η μόνη παρέμβαση που να αναφέρεται στο συγκεκριμένο κείμενο για το θέμα του θηλασμού στα πρόωρα να είναι το πιπίλισμα τεχνητής θηλής.

 

29. Στην σελίδα 24: Δεν συνιστάται από καμία κατευθυντήρια γραμμή η μέτρηση ανάπτυξης του νεογνού ανά εβδομάδα. Μια τέτοια συχνή διαδικασία μπορεί να αγχώσει αναίτια μια μητέρα που προσπαθεί να θηλάσει αποκλειστικά. Μπορεί φυσικά να αυξήσει ταυτόχρονα τα κέρδη εταιριών που πωλούν βρεφοζυγούς..Ο έλεγχος ρουτίνας του φυσιολογικού βρέφους χωρίς προβλήματα στον θηλασμό συνιστάται να γίνεται αραιότερα, συνήθως σε μηνιαία βάση.

 

30. Στην ίδια σελίδα: «Να θυμάστε ότι η ανάπτυξη του μωρού που θηλάζει δεν είναι τόσο γρήγορη..». Δεν ισχύει και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ηλικίας από τον συγγραφέα. Η επιστημονική πραγματικότητα είναι ότι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά και αποτελεσματικά από τη γέννηση τείνουν να παίρνουν πιο πολύ και βάρος κατά τους πρώτους 3 μήνες της ζωής, σε σύγκριση με εκείνα που δεν θηλάζουν.

 

31. Στην ίδια σελίδα: «Επειδή δεν είναι δυνατόν να συγκρίνουμε… υπάρχουν δύο διαφοροποιημένοι πίνακες ανάπτυξης». Δεν ισχύει. Τα πρότυπα ανάπτυξης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εκφράζουν πως θα έπρεπε να είναι η φυσιολογική ανάπτυξη των βρεφών εάν οι πρακτικές που εφαρμόζονται είναι βέλτιστες. Έχουν υιοθετηθεί από χώρες όπως οι Σκανδιναβικές, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και αφορούν ΟΛΑ τα βρέφη, είτε θηλάζουν είτε όχι.

 

32. Το πινακάκι στην σελίδα 25 προτρέπει τις μητέρες να ζυγίζουν το παιδί ανά μήνα, ωστόσο στον πίνακα αναγράφονται «1η εβδομάδα, 2η εβδομάδα…». Επιπλέον, προτρέπει τις μητέρες να μετρούν αριθμό γευμάτων, πράγμα που δεν συνιστάται, καθώς ο θηλασμός θα έπρεπε να είναι ελεύθερος και κατά απαίτηση του μωρού. Η μέτρηση γευμάτων σε φυσιολογικό βρέφος δε συνιστάται σε καμία κατευθυντήρια γραμμή διεθνούς οργανισμού.

 

33. Στην σελίδα 26: «Δεν είναι αλήθεια ότι.. το έτοιμο βρεφικό γάλα προκαλεί αλλεργίες». Λανθασμένη δήλωση. Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας των ΗΠΑ, ο μη θηλασμός αυξάνει, σε σύγκριση με τον αποκλειστικό θηλασμό, κατά 47% τον κίνδυνο για έκζεμα – ατοπική δερματίτιδα και κατά 35% τον κίνδυνο για παιδικό άσθμα. Εκτός και αν αυτές οι παθήσεις δεν είναι αλλεργίες.. Δείτε την πηγή:

U.S.Department of Health and Human Services. The Surgeon General’s Call to Action to Support Breastfeeding.Washington,DC:U.S.Department of Health and Human Services, Office of the Surgeon General; 2011. Page 71.

 

34. «Αξεσουάρ θηλασμού», σελίδα 30: «Τα μαντιλάκια καθαρισμού στήθους…. Χρησιμοποιούνται πριν και μετά τον θηλασμό..». Δεν απαιτείται καμία τέτοια χρήση. Αντιθέτως, οποιαδήποτε πρακτική αφαιρεί έναν σημαντικό μπούσουλα του μωρού, δηλαδή την χαρακτηριστική οσμή των εκκρίσεων του στήθους από τους αδένες του Μοντγκόμερι που προσανατολίζει το βρέφος, μπορεί να βλάψει. Βλάπτουν επιπλέον οι οδηγίες που κάνουν αναίτια πιο απαιτητικό τον θηλασμό και την φροντίδα του στήθους.

 

35. «… (όνομα εταιρίας) serum προετοιμασίας του στήθους». Καμία ειδική προετοιμασία του στήθους πριν την γέννηση δεν απαιτείται.

Το κείμενο αυτό βρίθει ανακριβειών και πληροφοριών χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση που προκαλούν σύγχυση στον μέσο γονιό, έχει γραφτεί δε με συνεργασία ένωσης επιστημόνων που σχετίζονται με την βρεφική διατροφή και εταιρίας υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Στα πλαίσια αυτά σας καλώ να αποσύρετε το συγκεκριμένο ενημερωτικό φυλλάδιο, προς όφελος του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα και της υγείας παιδιού και μητέρας. Για να μην συνεχίζει ο ανυποψίαστος γονιός και κάθε ενδιαφερόμενος να διαβάζει για τα οφέλη της εισπνοής καθαρού αέρα από ενημερωτικά φυλλάδια της εταιρίας Malboro που διανέμονται από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Νοσοκόμων.

Όσοι εργαζόμαστε και πραγματικά ενδιαφερόμαστε να υποστηρίξουμε τον μητρικό θηλασμό δε μπορούμε να “συνεργαζόμαστε” με παραβάτες του Διεθνούς Κώδικα. Τα συνέδριά μας, οι εκδρομές μας και οι ιστοσελίδες μας μπορούν και πρέπει να γίνουν χωρίς συνδρομές από εταιρίες με αντίθετα συμφέροντα. Είναι καλό όλοι οι επαγγελματίες υγείας που ασχολούμαστε με τον μητρικό θηλασμό να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να χρηματοδοτούμε την επιστημονική έρευνα για τον καρκίνο του πνεύμονα από τις εταιρίες τσιγάρων. Υπάρχουν πολλά κείμενα ανεξάρτητα και αξιόπιστα μαιών για τον θηλασμό που θα μπορούσαν να μπουν σε μια επίσημα ιστοσελίδα προς ενημέρωση γονέων, πχ από το βιβλίο. Ευελπιστώ για ανεξάρτητη, αξιόπιστη και έγκυρη ενημέρωση των νέων γονιών. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για καλύτερη ενημέρωση των γονιών και καλύτερη υποστήριξη και προστασία του μητρικού θηλασμού στην χώρα μας.

 

Με εκτίμηση,

 

Στέλιος Παπαβέντσης MD ΜRCPCH DCH IBCLC

Παιδίατρος – Πιστοποιημένος Σύμβουλος Γαλουχίας – Συγγραφέας

www.pediatros-thes.gr

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login