search
top

Η εφηβική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου στο έντερο

Τα άμεσα προβλήματα με τα οποία συσχετίζεται η παιδική παχυσαρκία – υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερίνη, προβλήματα αναπνευστικά και άσθμα, προβλήματα στις αρθρώσεις, χαμηλή αυτοεκτίμηση και σχολικός εκφοβισμός – είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Είναι επίσης γνωστό ότι η παιδική παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων στο μέλλον. Μια νέα μεγάλη επιδημιολογική έρευνα από το Ισραήλ που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Obesity αναδεικνύει συσχέτιση ανάμεσα στο να είσαι παχύσαρκος ως παιδί και στο να εμφανίσεις μελλοντικές διαγνώσεις όπως καρκίνο της ουροδόχου κύστης, καρκίνο της ουρήθρας και καρκίνο του παχέος εντέρου.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ εξέτασαν τις ιατρικές πληροφορίες 1 εκατομμυρίου 100 χιλιάδων αντρών που στρατεύτηκαν και τα συνέδεσε με τα δεδομένα από το Εθνικό Αρχείο Καρκίνου. Συγκεκριμένα κοίταξαν την συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, της κύστης και της ουρήθρας στα άτομα αυτά. Όλοι οι άντρες είχαν μετρηθεί σε ύψος και βάρος στην ηλικία των 17 ετών και είχε υπολογισθεί ο δείκτης μάζας σώματος (BMI, δείκτης παχυσαρκίας). Έψαξαν το εθνικό αρχείο καρκίνων για όλα τα άτομα που είχαν BMI πάνω από 85% και για μια περίοδο 18 ετών, δηλαδή μέχρι την ηλικία περίπου των 35 ετών. Αποκλείστηκαν παράγοντες το επίπεδο εκπαίδευσης και η χρονιά γέννησης για να μην επηρεαστούν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι τα άτομα που στα 17 τους είχαν BMI > 85% είχαν 50% υψηλότερο κίνδυνο για την εμφάνιση αυτών των καρκίνων στο έντερο ή στο κατώτερο ουροποιητικό, σε σύγκριση με άτομα που στα 17 είχαν χαμηλότερο, φυσιολογικό BMI.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αυτή η στατιστικά σημαντική διαφορά αφορά 2 συγκεκριμένους τύπους καρκίνου και σε σχετικά νεαρή ηλικία εμφάνισης (35 ετών). Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να δούμε πως αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αυτών των συγκεκριμένων καρκίνων σε μεγαλύτερες μεσήλικες ηλικίες για τα άτομα που ήταν παχύσαρκα στην εφηβεία, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη μελέτες που προσπαθούν να ανακαλύψουν συνδέσεις της παιδικής παχυσαρκίας με άλλους τύπους καρκίνου. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα αν η παχυσαρκία άμεσα προκαλεί αυξημένο κίνδυνο καρκίνου ή μέσα από άλλες συσχετίσεις, ενώ επίσης δεν είναι γνωστό κατά πόσο ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα ελέγχου του βάρους στην εφηβική ηλικία για παχύσαρκα άτομα μπορεί να έχει αποτέλεσμα στην μείωση αυτών των κινδύνων.

Παρά το γεγονός ότι η βρεφική, παιδική και εφηβική παχυσαρκία είναι ένα σοβαρό πρόβλημα με δυσμενείς επιπτώσεις άμεσες και απώτερες στην υγεία του ατόμου και αποτελεί μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, στην Ελλάδα με ποσοστά στις πρώτες θέσεις σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο συνεχίζουμε να μην θέτουμε την σωστή αρχή του μητρικού θηλασμού μέσα στο πλαίσιο της καμπάνιας για την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας, συνεχίζουμε να μην υιοθετούμε τα πρότυπα ανάπτυξης ΠΟΥ με συνέπεια να υπο-διαγνώνουμε παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά, συνεχίζουμε να χαιρόμαστε με στρουμπουλά παιδιά που τρώνε «όλο το φαγητό τους» – συνήθως τεράστιες μερίδες ενηλίκων που αποφασίζουμε εμείς, συνεχίζουμε να ταίζουμε αλεσμένα και έτοιμες κρέμες σε νήπια που κάθονται παθητικά ανοίγοντας το στόμα, συνεχίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη προτεραιότητα στην τηλεόραση και το κομπιούτερ παρά στην άθληση, συνεχίζουμε να ταίζουμε junk food και όχι φαγητό του τραπεζιού και μεσογειακή διατροφή, και συνεχίζουμε να περνάμε το ζήτημα «στα ψιλά» με τον συνήθη αφορισμό «άστο παιδί να φάει, είναι σε ανάπτυξη, θα το ρίξει σε μπόι».

 

Πηγή: Adi Leiba et al. Overweight in Adolescence Is Related to Increased Risk of Future Urothelial Cancer. Obesity (18 April 2012) | doi:10.1038/oby.2012.83

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

 

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login