search
top

Μόνο σε λίγα κοντά παιδιά απαιτείται ειδικός έλεγχος

 

Τα παιδιά που έχουν χαμηλό ύψος (κάτω από το 3% της καμπύλης ύψους) συχνά υποβάλλονται σε εξέταση από ειδικό παιδο-ενδοκρινολόγο και σε εργαστηριακές εξετάσεις, συχνά απαιτητικές. Συχνά οι εξετάσεις που γίνονται αφορούν γαστρεντερικά νοσήματα, αλλεργίες, δυσανεξίες, έλλειψη αυξητικής ορμόνης, προβλήματα θυρεοειδούς και άλλα. Ωστόσο, για ένα παιδί που φαίνεται υγιές και είναι απλά κοντό, η συχνότητα ανεύρεσης παθολογικού προβλήματος παραμένει άγνωστη.

Στο Τμήμα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας του Παιδιατρικού νοσοκομείου Cincinnati των ΗΠΑ γίνονται παραπομπές από παιδιάτρους κοινότητας παιδιών με χαμηλό ανάστημα. Οι ερευνητές εξέτασαν τα αρχεία 1373 τέτοιων παραπομπών μεταξύ 2008 και 2011. Εντόπισαν την ομάδα παιδιών που βρέθηκε να έχουν ύψος κάτω από το 3% της καμπύλης, αρνητικά ευρήματα στο ιστορικό και την κλινική εξέταση για παθολογικό πρόβλημα και σταθερό ρυθμό ανάπτυξης. Από αυτήν την ομάδα των 235 παιδιών που επέλεξαν, ολα τα παιδιά πέρασαν από εργαστηριακό έλεγχο ρουτίνας.

Το 99% των παιδιών βρέθηκε να είναι σε παραλλαγή της φυσιολογικής ανάπτυξης: το 23% είχαν οικογενές κοντό ανάστημα (δηλαδή γονείς με κοντό επίσης ανάστημα), το 41% είχαν ιδιοπαθή καθυστέρηση ωρίμανσης, και το 36% είχαν ιδιοπαθές κοντό ανάστημα. Από τα 235 παιδιά που μελετήθηκαν, βρέθηκε μόνο ένα με επιβεβαιωμένη από βιοψία δυσανεξία στην γλουτένη, 1 με ανεπιβεβαίωτη δυσανεξία στην γλουτένη, και 1 με πιθανή έλλειψη υποδοχέα insulin-like growth factor 1 receptor. To συνολικό κόστος για τις εξετάσεις αυτών των παιδιών υπολογίστηκε σε πάνω από 300 χιλιάδες δολάρια, δηλαδή για κάθε διάγνωση πάθησης το κόστος για το σύστημα υγείας ήταν πάνω από 100 χιλιάδες δολάρια. Απέναντι ακόμα στα μόλις 3 περιστατικά που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν νόσημα, υπήρχαν 10 περιστατικά ψευδώς θετικά, δηλαδή με τις εξετάσεις να δείχνουν νόσημα που τελικά όμως δεν επιβεβαιώθηκε.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν ότι ασυμπτωματικά, υγιή παιδιά με χαμηλό ανάστημα δεν δικαιολογείται να κάνουν εκτενές, μη κατευθυνόμενο, αναλυτικό εργαστηριακό έλεγχο. Αντίθετα, ο έλεγχος, αν χρειάζεται, πρέπει να εξατομικεύεται ανά περίπτωση και ανάλογα με το ιστορικό, την κλινική εξέταση και τον ρυθμό ανάπτυξη κάθε παιδιού.

Από 235 παιδιά λοιπόν, μόνο ένα βρέθηκε με επιβεβαιωμένη διάγνωση προβλήματος υγείας, παρά τα εκτεταμένα αιματολογικά τεστ.

Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Dr S Sisley, είναι σπάνιο κάποιο από τα νοσήματα που πολλές φορές υποψιαζόμαστε να ευθύνονται για το χαμηλό ανάστημα του παιδιού να παρουσιάζονται μόνο με αυτό το σύμπτωμα του χαμηλού ύψους. Η ίδια αναφέρει ότι πολλά παιδιά παραπέμπονται χωρίς ένδειξη και ακατάλληλα σε ειδικούς παιδο-ενδοκρινολόγους για χαμηλό ανάστημα. Αντί να κοιτάμε το σημείο που βρίσκεται το ύψος ενός παιδιού μια δεδομένη χρονική στιγμή, είναι πολύ πιο σημαντικό να βρίσκουμε πως αναπτύσσεται το παιδί στην πορεία του χρόνου, αν έχει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης ή αν έχει σταματήσει να μεγαλώνει. Ο παιδίατρος στην κοινότητα πρέπει να παρακολουθεί την αύξηση του παιδιού και τον ρυθμό αυτής της αύξησης για τουλάχιστον  6 μήνες, πριν το παραπέμψει σε ενδοκρινολόγο.

Τα παιδιά που μελετήθηκαν σε αυτήν την έρευνα δεν είχαν τίποτα που να υποδηλώνει οποιαδήποτε δυσκολία σε σύστημα του σώματος, και ο ρυθμός αύξησής τους ήταν ικανοποιητικός στην πορεία του χρόνου. Πολλά από αυτά ήταν κοντά παιδιά γονιών με χαμηλό ανάστημα. Για αυτά τα παιδιά λοιπόν, η απλή παιδιατρική παρακολούθηση αρκεί, εκτός εάν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις από συμπτώματα ή κλινικά σημάδια ή ο ρυθμός ανάπτυξης πέφτει στην πορεία των εξαμήνων.

 

Πηγή: Stephanie Sisley, Marcela Vargas Trujillo, Jane Khoury, Philippe Backeljauw  Low Incidence of Pathology Detection and High Cost of Screening in the Evaluation of Asymptomatic Short Children. The Journal of Pediatrics – 23 May 2013 (10.1016/j.jpeds.2013.04.002)

 

Μετάφραση: Σ Παπαβέντσης ΜRCPCH DCH IBCLC 2013

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login