search
top

Ποιο εμβολιαστικό σχήμα για το εμβόλιο πνευμονιόκοκκου;

Από την Πανεπιστημιακή Σχολή Ιατρικής της Ουτρέχτης στην Ολλανδία δημοσιεύθηκε μια τυχαιοποιημένη μελέτη σχετικά με την ανοσολογική απάντηση σε διάφορα εμβολιαστικά σχήματα για το 13-δύναμο εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου. Η έρευνα είναι διαθέσιμη από τον Σεπτέμβριο του 2013 στο διαδίκτυο από το ιατρικό περιοδικό JAMA. Η έρευνα υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ολλανδίας.

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξακριβώσουν την ανοσολογική απάντηση και τυχόν διαφορές ανάμεσα σε τέσσερα διαφορετικά εμβολιαστικά σχήματα, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορές δυτικές χώρες.

Στην Ελλάδα το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου προτείνει 4 δόσεις – στους 2, 4 και 6 μήνες της ζωής, και τελευταία στους 12-18 μήνες της ζωής.

Σε άλλες χώρες όμως ακολουθούνται διαφορετικά εμβολιαστικά σχήματα, όπως στην Μεγάλη Βρετανία όπου το εμβόλιο ολοκληρώνεται σε 3 δόσεις – στους 3, 5 και 13 μήνες.

Στην πρώτη μελέτη που έχει γίνει ποτέ, με ελεγχόμενο και τυχαιοποιημένο τρόπο, που εξετάζει την αποτελεσματικότητα 4 διαφορετικών δοσολογικών σχημάτων για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου:

396 υγιή βρέφη χωρίστηκαν με τυχαιοποιημένο τρόπο σε τέσσερα γκρουπ με διαφορετικά εμβολιαστικά σχήματα:

  1. PCV 13 σε 4 δόσεις (2, 4, 6, και 12 μηνών)
  2. PCV 13 σε 3 δόσεις (3, 5, και 12 μηνών)
  3. PCV 13 σε 4 δόσεις (2, 3, 4, και 12 μηνών), και
  4. PCV 13 σε 3 δόσεις (2, 4, και 12 μηνών)

Οι Ολλανδοί διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα αντισωμάτων IgG στον ορό των παιδιών έναν μήνα μετά την τελευταία δόση του εμβολίου ήταν υψηλά, προστατευτικά και παρόμοια χωρίς σημαντικές διαφορές για όλα τα τέσσερα εμβολιαστικά σχήματα. Η ορολογική προστασία ενάντια σε αυτές τις λοιμώξεις ήταν υψηλή (90 με 100% ορομετατροπή) σε όλες τις ομάδες της μελέτης. Οι ερευνητές ως εκ τούτου συμπεραίνουν ότι δεν αναμένεται να υπάρχουν κλινικές διαφορές σε επίπεδο προστασίας ενάντια σε διηθητικές πνευμονοκοκκικές λοιμώξεις ανάμεσα στα διαφορετικά εμβολιαστικά σχήματα, δηλαδή δεν προστατεύει το ένα περισσότερο από το άλλο. Συμπεραίνουν ακόμα ότι εφόσον το πρόγραμμα που ακολουθείται σε μια χώρα περιλαμβάνει τουλάχιστον 3 δόσεις του εμβολίου, η προστασία ενάντια στην νόσο είναι υψηλή.

Βρήκαν επίσης ότι τα μέγιστα επίπεδα αντισωμάτων επιτεύχθηκαν σε σχήματα που επιτρέπουν μεγαλύτερη ηλικία στον εμβολιασμό, πράγμα που επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σύστημα του βρέφους να ωριμάσει. Επίσης τα μέγιστα επίπεδα αντισωμάτων επιτεύχθηκαν με εμβολιαστικά σχήματα που είχαν μεγαλύτερα μεσοδιαστήματα ανάμεσα στις δόσεις των εμβολίων, πράγμα σημαντικό για την επίτευξη καλύτερης ωρίμανσης του ανοσοποιητικού. Πιο απλά, η αντισωμική απάντηση έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι μέγιστη όταν το πρώτο εμβόλιο πνευμονιόκοκκου γίνει στους 3 μήνες αντί για τους 2, και όταν γίνεται με δόσεις ανά 2 μήνες, αντί για δόσεις ανά μήνα. Βέβαια αυτή η μικρή διαφορά στην αποτελεσματικότητα της ανοσιακής απάντησης πρέπει να ζυγιστεί ενάντια στην ανάγκη για την νωρίτερη δυνατή προστασία των βρεφών, ειδικά εφόσον η κοινότητα στην οποία ζει το βρέφος δεν προσφέρει ανοσία ομάδας (herd immunity, που επιτυγχάνεται όταν η εμβολιαστική κάλυψη στον γενικό πληθυσμό είναι υψηλή και όταν δεν υπάρχουν επιδημίες). Τα επίπεδα αντισωμάτων δεν επηρεάστηκαν από την συγχορήγηση του εμβολίου του πνευμονιόκοκκου με το πενταπλό εμβόλιο που γίνεται στα βρέφη.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε μια χώρα προκύπτει όταν ειδικοί αναλύσουν όλα τα δεδομένα, δηλαδή την συχνότητα των συγκεκριμένων  λοιμώξεων στην Ελλάδα, την επίτευξη ή όχι herd immunity, την πιθανότητα πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού με τις υπάρχουσες υπηρεσίες υγείας και την χρήση τους από τους γονείς, το κόστος των εμβολιασμών για το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και την ελληνική οικογένεια κα. Το εμβολιαστικό πρόγραμμα μιας χώρας δεν προκύπτει μόνο από το τι μας λέει μια εταιρία. Συνυπολογίζοντας αυτούς τους παράγοντες, οι Βρετανοί κάνουν στα παιδιά τους 3 δόσεις του εμβολίου εδώ και πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα η τέταρτη εξτρά δόση, με την τιμή του εμβολίου να βρίσκεται στα 70 ευρώ λιανική τιμή – που κάποιοι ανασφάλιστοι γονείς αναγκάζονται να αγοράζουν – , και την νοσοκομειακή τιμή στα 40 ευρώ, σημαίνει τα εξής:

  • Κάθε χρόνο, με περίπου 100 χιλιάδες γεννήσεις βρεφών τον χρόνο στην χώρα, η εξτρά 4η δόση κοστίζει στο ασφαλιστικό σύστημα και στο σύστημα υγείας περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ. 5 εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν σε μια εταιρία και φεύγουν από τα ελληνικά ταμεία για μια δόση που δεν κάνει σημαντική διαφορά.
  • Αν προσθέσουμε και το γεγονός ότι ο εμβολιασμός θα γίνει με χρήση επίσκεψης στον ΕΟΠΥΥ – 20 ευρώ, περισσότερο αν ο γονιός πάει σε ιδιώτη – , προσθέτουμε άλλα 2 εκατομμύρια τον χρόνο, σύνολο 7 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Και αυτά για μόνο μία δόση μόνο ενός από τα πολλά εμβόλια που συνιστώνται.

 

Είναι καιρός να ξαναδούμε το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη ότι αφορά την Ελλάδα του 2013. Να επανα – αξιολογήσουμε ανάγκες και σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας. Είναι καιρός να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα εμβολιασμών στην Ελλάδα που να στοχεύει στην ρεαλιστική κάλυψη των αναγκών των ελληνοπαίδων, στην δημόσια υγεία, την προστασία του συστήματος υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, στην σωστή μείξη κόστους – αποτελεσματικότητας λαμβάνοντας υπόψη την εθνική οικονομία, και όχι ένα πρόγραμμα εμβολιασμών που στηρίζεται στην απλουστευτική λογική – ας προστατεύσουμε για οτιδήποτε μπορούμε να προστατεύσουμε, όσο περισσότερο τόσο καλύτερα, που παραδίνεται άκριτα στις επιταγές των εταιριών εμβολίων, που φτιάχνεται χωρίς κανέναν συνυπολογισμό της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της δυνατότητας πραγματικής κάλυψης των πραγματικά απειλούμενων ομάδων του πληθυσμού – των φτωχών, των ανασφάλιστων, των παιδιών με χρόνια προβλήματα υγείας. Κάποιοι ίσως συνεχίζουν να πιστεύουν ότι ζούμε μέσα σε μια φούσκα, σε έναν ιδανικό κόσμο, όταν στην πραγματικότητα είμαστε στην Ελλάδα της σχεδόν χρεοκοπίας. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η νοοτροπία που μας έφερε ως εδώ, δεν μάθαμε ποτέ να συνυπολογίζουμε κόστη για σύστημα υγείας, ασφαλιστικό και οικογένειες..

 

Πηγή: Spijkerman J, Veenhoven RH, Wijmenga-Monsuur AJ, et al. Immunogenicity of 13-Valent Pneumococcal Conjugate Vaccine Administered According to 4 Different Primary Immunization Schedules in Infants: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2013;310(9):930-937.

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login