search
top

Πως να αυξήσετε την εμβολιοφοβία

Πώς να αυξήσετε το αντιεμβολιαστικό κίνημα σε μια χώρα; Ιδιαίτερα σε μια χώρα όπου χάνεται συχνά το μέτρο και η λογική, όπου η κοινή γνώμη παρεκτρέπεται εύκολα σε θεωρίες παγκόσμιας συνομωσίας και σε ανησυχίες περί αεροψεκασμών; Σε μια χώρα όπου όλες οι μόδες τείνουν να έρχονται δέκα με είκοσι χρόνια μετά την ακμή τους στης χώρες της Εσπερίας; Σε μια χώρα που ανακαλύπτει τώρα έναν φόβο που αρθρώθηκε σε άλλες χώρες 10 χρόνια πριν, ερευνήθηκε και απορρίφθηκε επιστημονικά προ πολλού; Σε μια χώρα όπου οι γιατροί της δεν έχουν μάθει να αναζητούν την τελευταία επιστημονική τεκμηρίωση και έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες γνώμες ο ένας με τον άλλον; Σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής και πολιτισμικής χρεοκοπίας;

Να τι μπορείτε να κάνετε:

Φτιάξτε ένα υπερφορτωμένο συνιστώμενο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους. Προτείνετε δηλαδή εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό παιδιών για 3 νόσους περισσότερες από ότι στην φυλετική Βαβέλ του Λονδίνου, ή τουλάχιστον 7 ενέσεις περισσότερες στα παιδιά της χώρας από ότι στα παιδιά της Βρετανίας. Αντίστοιχα σε σύγκριση με την Στοκχόλμη και την Σουηδία, προτείνετε εμβόλια για 7 περισσότερες νόσους, ή 13 δόσεις εμβολίων περισσότερες στην παιδική ηλικία.
Και ας είναι εθνικό σύστημα υγείας, εθνικός προυπολογισμός και ασφαλιστικά ταμεία στα όρια της χρεοκοπίας. Και ας μην έχει προβλεφθεί χρόνια τώρα στη χώρα η πλήρης κάλυψη ΟΛΩΝ των παιδιών που ζουν στην χώρα, είτε ασφαλισμένων είτε ανασφάλιστων, με 0% κόστος για όλα τα εμβόλια που συστήνονται στον γενικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα πολλοί γονείς στην χώρα να συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβα εμβόλια από την τσέπη τους ή να μην τα κάνουν στα παιδιά τους γιατί δεν έχουν χρήματα ή γιατί δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστο δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας.
Παρόλα αυτά, εσείς προτείνετε καθολικό εμβολιασμό όλων των παιδιών της χώρας με αμφιλεγόμενο επιστημονικά εμβόλιο ενάντια στην φυματίωση, πράγμα που συμβαίνει μόνο σε αυτήν την χώρα, και σε καμία άλλη από τις 31 της Ευρωπαικής Ένωσης. Κάντε καθολική κάλυψη των βρεφών της χώρας με το εμβόλιο ενάντια στον ιό Ρότα, εσείς και άλλες 8 μόλις από τις 31 συνολικά χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Συστήστε εμβολιασμό όλων για την ανεμευλογιά κατά την νηπιακή ηλικία εσείς και άλλες 6 μόλις χώρες από τις 31 της Ευρωπαικής Ένωσης. Καλύψτε όλον τον παιδικό πληθυσμό ενάντια στην ηπατίτιδα Α μόνο εσείς και άλλες 2 χώρες από τις 31 συνολικά της Ευρωπαικής Ένωσης (1).
Άλλωστε λεφτά υπάρχουν. Σε αυτήν την χώρα. Στις υπόλοιπες της ΕΕ όχι, γιατί οι δύστυχες πρέπει να πληρώνουν εκείνες την χώρα με το πιο φορτωμένο πρόγραμμα εμβολιασμών – ένα ελάχιστο δείγμα από χιλιάδες άλλους υπερφορτωμένους τομείς που πρέπει οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι να συνεχίζουν να της πληρώνουν. Δικαιωματικά.

– Αυξήστε περαιτέρω την σύγχυση για το θέμα με την παιδιατρική εταιρία της χώρας να συστήνει ένα πρόγραμμα εμβολιασμών διαφορετικό από εκείνο που συστήνει η αρμόδια κρατική αρχή, δηλαδή το Υπουργείο Υγείας μέσω της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και φορτωμένο όλως τυχαίως με ακόμα περισσότερα εμβόλια και δόσεις – να περιλαμβάνει και τέσσερις δόσεις από το νέο εμβόλιο ενάντια στην Μηνιγγίτιδα Β (2). Αποτελέστε έτσι παγκόσμια πρωτοτυπία – θα ακολουθήσει για παράδειγμα το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής στη Μεγάλη Βρετανία που θα διαφοροποιηθεί και θα προτείνει άλλο πρόγραμμα εμβολιασμών από το Department of Health, UK. Πολύ σύντομα όλες οι χώρες της δύσης θα ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτής της χώρας και θα έχουν κάθε επαγγελματική ένωση να προτείνει άλλο εμβολιαστικό σχήμα, έτσι που κάθε γιατρός θα κάνει κάτι διαφορετικό, ότι νομίζει, για να σταματήσει επιτέλους αυτή η δικτατορία του evidence based medicine και να είναι κάθε γονιός ελεύθερος να διαλέξει αν θα ακολουθήσει για το παιδί του το πρόγραμμα εμβολιασμών της παιδιατρικής εταιρίας της χώρας του ή το πρόγραμμα εμβολιασμών του υπουργείου της χώρας του, ή αν θα ακολουθήσει για το παιδί του τον γιατρό με τα πολλά εμβόλια ή τον γιατρό με τα λίγα εμβόλια ή τον γιατρό που έχει βάσιμες υποψίες για την αλήθεια των αεροψεκασμών ή να ακολουθήσει ότι πιστεύει τέλος πάντων.

– Όπως είναι γνωστό, μεγάλο μέρος του αντιεμβολιαστικού κινήματος αποτελείται από ανθρώπους αλλεργικούς στα μονοπώλια, τις πολυεθνικές και καχύποπτους απέναντι σε πανίσχυρες φαρμακοβιομηχανίες. Επομένως μπορείτε να αυξήσετε την εμβολιοφοβία εάν αφήσετε παιδιατρικούς οργανισμούς να κατασκευάζουν, σε εμφανή ευγενική χορηγία από βιομηχανίες εμβολίων, ιστοσελίδες ενημέρωσης του κοινού για την σπουδαιότητα των εμβολίων και για τα κακά της εμβολιοφοβίας (3). Έτσι εξαλείφεται αυτόματα κάθε υποψία και του τελευταίου παρανοικού γονιού για μη ανεξαρτησία των επιστημονικών φορέων για το θέμα. Όπως ακριβώς γίνεται και στην Αγγλία, όπου γνωστή εταιρία εμβολίων σε συνεργασία με το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιάτρων θα φτιάξουν δική τους ιστοσελίδα ανεξάρτητης ενημέρωσης. Θα ακολουθήσουν οι παιδίατροι της Σουηδίας, θα ενημερώσουν τους Σουηδούς γονείς με φυλλάδια για το κοινό και κατευθυντήριες γραμμές προς επαγγελματίες ευγενική χορηγία 2-3 εταιριών παγκόσμιου βεληνεκούς.

– Έπειτα αφήστε τον αρμόδιο φορέα να λειτουργεί αραιά και που, κατά την διάρκεια χρόνων που καινούργια εμβόλια περνούν στην κυκλοφορία με την άδεια της αρμόδιας εθνικής υπηρεσίας. Το συνιστώμενο εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών να ανανεώνεται όχι κάθε χρόνο, όχι όποτε υπάρχει άμεσα θέμα ανανέωσής του, αλλά κάθε 3, 4 ή 5 χρόνια. Αφήστε εμβόλιο καινούργιο να κυκλοφορεί με άδεια κανονική για ενάμιση χρόνο χωρίς να έχει γνωμοδοτήσει η αρμόδια επιτροπή για την αναγκαιότητα ή μη χορήγησής του. Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια αυτού τους ενός και πλέον χρόνου απόλυτης ασάφειας, αφήνετε την εταιρία που το παράγει να κάνει την δουλειά της, να προσεγγίσει δηλαδή κατάλληλα και επιθετικά κάθε παιδίατρο στην χώρα, να πείσει τους περισσότερους να συνιστούν στους γονείς να αγοράζουν από την τσέπη τους το εμβόλιο αυτό για τα παιδιά τους ξοδεύοντας ο καθένας εκατοντάδες ευρώ, να κάνει επιθετική καμπάνια σε μίντια, περιοδικά για γονείς, ίντερνετ και τηλεοράσεις, διατυμπανίζοντας την επιτακτικότητα εμβολιασμού όλων των παιδιών με το προιόν τους. Μέσα σε ένα χρόνο και κάτι η τσέπη του Έλληνα γονιού θα έχει ελαφρύνει κατά 5-10 εκατομμύρια ευρώ τουλάχιστον. Έπειτα αποφασίστε στο αρμόδιο όργανο να συστήσετε νέο πρόγραμμα εμβολιασμών (4), στο οποίο το καινούργιο αυτό εμβόλιο δεν θα αναφέρεται ούτε σε ένα σημείο, ούτε φυσικά θα συστήνεται. Το αποτέλεσμα θα είναι, όσοι από την κοινή γνώμη και τους επαγγελματίες πίστευαν στην αναγκαιότητα χορήγησής του να έρχονται σε αντίθεση με την θέση του επίσημου φορέα για το θέμα, ενώ όσοι εξαρχής δεν πίστευαν στην χρησιμότητά του ή ήταν εμβολιοφοβικοί να επιβεβαιωθούν ως προς την διαπίστωσή τους ότι όλη αυτή η καθυστέρηση επίσημης θέσης και η πίεση από την εταιρία επιβεβαιώνει την παγκόσμια συνομωσία των πολυεθνικών φαρμάκου να παίρνουν λεφτά από την τσέπη του κοσμάκη. Σε κάθε περίπτωση με όλο αυτό το γαιτανάκι τραγελαφικότητας θα ενισχύσετε την σύγχυση, την μη ενιαία θέση και τις ακραίες απόψεις για το θέμα.

– Στο μεταξύ, κατά το τελευταίο 6μηνο πριν βγει το καινούργιο συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών, ενεργοποιήστε τον αρμόδιο φορέα να κάνει «προληπτικές αποσύρσεις» παρτίδων 2 εμβολίων (5), για ανεύρεση ανεπιθύμητων ουσιών μέσα τους. Βαφτίστε αυτές τις αποσύρσεις εθελοντικές, με συνέπεια πολλά φαρμακεία και πολλοί γιατροί να συνεχίζουν να τα έχουν να τα συνταγογραφούν και να τα κάνουν σε παιδιά ακόμα και μήνες μετά την γνωστοποίηση δημόσια της σχετικής απόφασης, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί έγκυρα και έγκαιρα από κανέναν. Ως συνέπεια, το εμβολιοφοβικό κίνημα θα διογκώσει υπέρμετρα ένα γεγονός που θα μπορούσε να είναι ρουτίνα – απόσυρση φαρμάκου post-surveillance από την κυκλοφορία ως αποτέλεσμα συνεχιζόμενου ελέγχου – γιατί «επικίνδυνα εμβόλια κυκλοφορούν και συνεχίζουν να γίνονται». Παρά την γενικευμένη ανησυχία κοινού και την απόγνωση μεμονωμένων επαγγελματιών υγείας που δεν ξέρουν πώς να ενημερώσουν έγκυρα τους γονείς, για να ενισχύσετε κι άλλο την εμβολιοφοβία μην αφήσετε αρμόδιο οργανισμό να πάρει δημόσια θέση για το θέμα, ούτε παιδιατρική ένωση ούτε υπουργείο ούτε τίποτα άλλο που να μπορεί να καθησυχάσει υπεύθυνα και με τεκμηρίωση τους γονείς. Ούτως ή άλλως όλα στο ζήτημα είναι θέμα πίστης, ή πιστεύεις αδιαπραγμάτευτα στο καλό των εμβολίων οπότε δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με πιθανές παρενέργειες, είτε πιστεύεις ότι μέσω των εμβολίων μας προκαλούν καρκίνο και ότι αποδείξεις για το αντίθετο δεν έχουν νόημα, πάνε χαμένες.

Ας αποφασίσουμε στην χώρα πρώτα να είμαστε επιστήμονες και όχι πιόνια εμπόρων. Ας αποφασίσουμε να έχουμε ανεξάρτητους αρμόδιους και επιστημονικούς φορείς και να κοπεί ο απροκάλυπτος εναγκαλισμός με τις εταιρίες. Ας σταματήσουμε να βάζουμε βούτυρο στο ψωμί των εμβολιοφοβικών. Ας αρθρώσουμε σοβαρή, ενιαία, ανεξάρτητη, επιστημονική φωνή, όμοια με χώρες της Εσπερίας. Και ας εξετάσουμε καλύτερα την γιγάντωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος ψάχνοντας τον εχθρό από τα μέσα..

“Τα εμβόλια είναι καλά. Πολύ καλά θα έλεγα.Οι διαφημιστές «νοσούν». Και όλο και περισσό-
τερο πιστεύω ότι αυτοί είναι που διεγείρουν το αντιεμβολιαστικό αίσθημα του κόσμου.”
Ιωάννης Καβαλιώτης, 2015

(1) Προγράμματα εμβολιασμών χωρών της Ευρωπαικής Ένωσης: http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx
(2) http://vaccines.e-child.gr/sistasis/sistasis-ellinikis-pediatrikis-eterias/
(3) http://vaccines.e-child.gr/
(4) Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών 2015: http://www.moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/3095-ypografh-apo-ton-ypoyrgo-ygeias-makh-boridh-toy-neoy-ethnikoy-programmatos-emboliasmwn
(5) http://www.eof.gr/assets/EPAXAL.pdf

Σ Παπαβέντσης MBBS MRCPCH DCH IBCLC 2015

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login