search
top

Σούπερ μάρκετ η υγεία των παιδιών μας;

 

Τα παιδιά χρειάζονται προστασία. Εμείς οι γονείς είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να τα προστατεύσουμε από μια διαρκώς αυξανόμενη λαίλαπα χειροτέρευσης του συστήματος υγείας, κατακερματισμού της φροντίδας, εμπορευματοποίησης του αγαθού της υγείας και καταστρατήγησης του δικαιώματος κάθε παιδιού στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας και σε ίση μεταχείριση.

Σε αυτούς τους κακούς καιρούς, εμείς οι γονείς έχουμε σημαντική ευθύνη να αναλογιστούμε πως θα είμαστε καλύτεροι δυνατοί καταναλωτές υγείας για τα παιδιά μας. Σε καιρούς όπου σειρήνες καλούν γονείς:

  • Να έχουν «πακέτα φροντίδας» για τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού τους από ιδιωτικά μαιευτήρια και νοσοκομεία, κάποια από τα οποία εμφανώς χρησιμοποιούν την «προσφορά υπηρεσιών» τους για να αυξήσουν τις επισκέψεις παιδιών σε αυτά, τις νοσηλείες, τις θεραπείες και τις χρήσεις – καταχρήσεις φαρμάκων.
  • Να πληρώνουν ιδιωτικές ασφαλίσεις  με δέλεαρ να έχουν «κάλυψη σε γιατρό» για τα παιδιά τους 24 ώρες το 24ωρο και να αποφύγουν έτσι δημόσια νοσοκομεία, με συνέπεια να βλέπουν συνέχεια διαφορετικούς γιατρούς, με κατακερματισμό φροντίδας, με υπερδιαγνώσεις και υπερθεραπείες και εκεί και με αχρείαστες παραπομπές για εξετάσεις.
  • Να επισκέπτονται κατευθείαν εξειδικευμένους γιατρούς, χωρίς πρώτα να έχει κρίνει ο γενικός τους οικογενειακός γιατρός/ παιδίατρος ότι απαιτείται κάποια παραπομπή, για παιδιά υγιή που πείθονται οι γονείς τους να επισκεφτούν χωρίς λόγο από παιδονευρολόγο και παιδο-αναπτυξιολόγο μέχρι παιδοκαρδιολόγο και ομοιοπαθητικούς, με συνέπεια συχνά την αναίτια ταλαιπωρία του παιδιού, την σύγχυση των γονιών από αντιφατικές γνώμες γιατρών, την υπέρμετρη ιατρικοποίηση φυσιολογικών καταστάσεων, τις χωρίς λόγο περαιτέρω παραπομπές, παρακολουθήσεις, φαρμακευτικές αγωγές.
  • Να αποφασίζουν αν, πότε και πως θα κάνουν εξετάσεις και θεραπείες στο παιδί τους σαν να διαλέγουν τρόφιμα σε σούπερ μάρκετ – ότι είναι σε προσφορά και ότι αντέχει η τσέπη μου – , με ιδιώτες, ιδιωτικά εργαστήρια και κλινικές, ακόμα και κοινωφελή ιδρύματα και άλλους φορείς να προσφέρουν «πακέτα προσφορών» για εξετάσεις και κούρες παιδιών, να διαφημίζουν ανεξέλεγκτα μη αποδεδειγμένες ή αχρείαστες εξετάσεις και θεραπείες, να προσφέρουν ιατρικές υπηρεσίες στην λογική του 1+1 δώρο και του «δεν πληρώνεις τίποτα τώρα, μόνο και μόνο για να σε δεσμεύσουμε μαζί μας και έπειτα να πληρώσεις και να περάσεις από πολλά και άχρηστα», με τελικό αποτέλεσμα το οικονομικό ξεζούμισμα της ελληνικής οικογένειας.
  • Να βάλουν το παιδί τους σε κυκλώματα μεταξύ διαφορετικών επαγγελματιών υγείας, όπου ο ένας κάνει αναγκαστική πάσα το παιδί στον άλλον μέσα από ευφάνταστες και ανύπαρκτες διαγνώσεις και προβλήματα, όπου ανακαλύπτονται απίθανα πράγματα και λόγοι για περαιτέρω διερευνήσεις και παραπομπές,

έχουμε χρέος εμείς οι γονείς να προστατεύσουμε τα παιδιά μας και την υγεία τους, κατ’ επέκταση την δημόσια υγεία.

  • Να συνειδητοποιήσουμε ότι το Α και το Ω στην φροντίδα υγείας ενός παιδιού είναι η συνέχεια, η τακτική απλή παιδιατρική παρακολούθηση μέσα από οικογενειακό γιατρό στην κοινότητα.
  • Να εμπιστευτούμε τον οικογενειακό μας παιδίατρο (ελέγχοντας την εγκυρότητα των πιστοποιήσεων που επικαλείται), που ταλαιπωρεί το παιδί μας με εξετάσεις, παραπομπές και θεραπείες μόνο όταν πραγματικά χρειάζεται, μετά από εντατική κλινική παρακολούθηση (ιστορικό, κλινική εξέταση και follow up).

Αντί λοιπόν να παρασυρόμαστε κάνοντας στα παιδιά μας δωρεάν αλλεργικά τεστ ή λεπτομερείς αιμοτολογικές εξετάσεις σε προσφορά, ας κατανοήσουμε πως θα τα προστατεύσουμε από την απληστία της ιδιωτικής υγείας που θεριεύει, από τα σούπερ μάρκετ ιατρικών υπηρεσιών, από απρόσωπα «εμπορικά κέντρα» ιατρικών και παραιατρικών υπηρεσιών όπου αγοράζεις μέσα από φούσκωμα τεχνητών αναγκών ότι αντέχει το πορτοφόλι σου – και συχνά παρασυρόμενος και ότι δεν αντέχει. Ας προστατεύσουμε τα παιδιά μας και την υγεία τους και ας μην πέφτουμε τόσο εύκολα σε παγίδες, σε αυτά τα μελανά χρόνια που δυστυχώς έρχονται. Η υγεία των παιδιών δεν είναι πωλήσεις αυτοκινήτων.

 

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2014

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login