search
top

Ψευδείς ισχυρισμοί βρεφικών γαλάτων για υποαλλεργικότητα

Ψευδείς ισχυρισμοί βρεφικών γαλάτων: δεν είναι υπο-αλλεργικά, συμπεραίνει ο FDA

Παρά τους ισχυρισμούς των παρασκευαστών βρεφικών γαλάτων ότι η βρεφική φόρμουλα με μερικώς υδρολυμένες πρωτείνες συνιστά μια υπο-αλλεργική εναλλακτική επιλογή για βρέφη που είναι αλλεργικά στο γάλα, η Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ (FDA) συμπέρανε ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν υποστηρίζονται από επαρκή ανεξάρτητη βιβλιογραφία και έρευνα. Η ανακοίνωση του FDA δημοσιεύεται σε άρθρο στο περιοδικό Pediatrics τον Αύγουστο 2012.

Το Γραφείο Διατροφής, Ετικετών και Διατροφικών Συμπληρωμάτων του Κέντρου για την Ασφάλεια Τροφίμων της Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων των ΗΠΑ διερεύνησε τους ισχυρισμούς ότι τέτοια βρεφικά γάλατα μπορεί να έχουν όφελος σε βρέφη με ατοπική δερματίτιδα (έκζεμα), μία χρόνια νόσο στα βρέφη που εντείνεται από έναν άριθμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων επιρροών διατροφής, όπως τάισμα με ξένο γάλα αντί για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό και πρώιμη εισαγωγή στις στερεές τροφές.

Οι εταιρίες γαλάτων ισχυρίζονται ότι με την αποδόμηση των πρωτεινών του γάλακτος αγελάδας σε μικρότερα πεπτίδια, γίνονται λιγότερο αλλεργιογόνα, πράγμα που βοηθάει στην μείωση του κινδύνου για ατοπική δερματίτιδα.

Ωστόσο, οι ερευνητές του FDA επισημαίνουν ότι τα προωθούμενα ως «υποαλλεργικά» αυτά γάλατα για βρέφη στην πραγματικότητα δεν είναι υποαλλεργικά αλλά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις στο ένα τρίτο έως και στα μισά βρέφη με αλλεργία στο γάλα.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν 20 έρευνες που ασχολούνταν με την σχέση κατανάλωσης βρεφικού γάλακτος και ατοπικής δερματίτιδας. Δυστυχώς, οι 16 από αυτές τις έρευνες δεν είχαν σωστό στατιστικό σχεδιασμό και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξαγωγή κανενός συμπεράσματος.

Εξετάζοντας τις τέσσερις έρευνες που απέμειναν, το FDA συμπέρανε ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που να δικαιολογούν τέτοιον ισχυρισμό υγείας κατά την προώθηση αυτών των γαλάτων από τις παρασκευάστριες εταιρίες.

Έτσι το FDA εξέδωσε την παρακάτω προειδοποίηση ώστε να μην παραπλανόνται οι καταναλωτές από αυτούς τους ισχυρισμούς υγείας:

«Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι υγιή βρέφη που δεν θηλάζουν αποκλειστικά και που έχουν οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών μπορούν να βοηθηθούν από την κατανάλωση ειδικού γάλακτος με μερικώς υδρολυμένες πρωτείνες. Δεν έχει αποδειχθεί καμία διαφορά ανάμεσα στην χρήση βρεφικού γάλακτος με ανέπαφες πρωτείνες και βρεφικού γάλακτος με μερικές υδρολυμένες πρωτείνες ως προς την εμφάνιση εκζέματος κατά τα πρώτα 3 χρόνια της ζωής.

Παράλληλα, το FDA υποχρεώνει τις εταιρίες βρεφικών γαλάτων μερικής υδρόλυσης να αναγράφουν στις ετικέτες τους ότι: «Μερικώς υδρολυμένα βρεφικά γάλατα δεν πρέπει να δίνονται σε βρέφη που είναι αλλεργικά στο γάλα ή σε βρέφη με προυπάρχοντα συμπτώματα αλλεργίας στο γάλα».

Στην Ελλάδα οι ψευδείς αυτοί ισχυρισμοί για τα «ειδικά» γάλατα για βρέφη έχουν διαβρώσει τόσο την βρεφική διατροφή, που μητέρες παιδιών με έκζεμα που θηλάζουν αποκλειστικά αισθάνονται πίεση ακόμα και από επαγγελματίες υγείας να εγκαταλείψουν τον αποκλειστικό θηλασμό και να δώσουν ένα «υποαλλεργικό» γάλα στο μωρό τους για να «μειωθούν» οι αλλεργίες του. Επίσης, πολύ συχνά, γονείς βρεφών υγιών αλλά με οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών (πχ άσθμα στην οικογένεια ή έκζεμα σε αδερφάκι) παροτρύνονται από την αρχή να δίνουν «υποαλλεργικό» γάλα για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης αλλεργιών στο μωρό τους, πράγμα μη επιστημονικά τεκμηριωμένο. Το κόστος φυσικά του «ειδικού» αυτού γάλακτος είναι μεγαλύτερο από το απλό βρεφικό και σε διάρκεια ενός έτους εκτινάσσει τον οικογενειακό προυπολογισμό. Κάποιες φορές υπάρχουν και μητέρες που καθοδηγούνται ήδη από το μαιευτήριο να μην θηλάσουν καθόλου για να πάρουν το «καλύτερο» υποαλλεργικό γάλα που θα προλάβει τις αλλεργίες στο παιδί τους. Όλες αυτές οι πρακτικές είναι μακριά από την επιστημονική πραγματικότητα. Οι μητέρες πρέπει να ενθαρρύνονται να θηλάζουν αποκλειστικά τα παιδιά τους και να ενημερώνονται για τους κινδύνους εμφάνισης αλλεργιών με την χρήση υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, είτε αυτά είναι κανονικά είτε «υποαλλεργικά».

Το πρόβλημα της ανεξάρτητης έρευνας στην βρεφική διατροφή είναι μεγάλο: υπάρχουν πολλές μελέτες που βγαίνουν από συγκεκριμένα κέντρα με χρηματοδότηση των εταιριών γαλάτων ή με σύγκρουση συμφερόντων δηλωμένη ή αδήλωτη, που αναδεικνύουν “οφέλη” από συγκεκριμένες συνθέσεις και συστατικά των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος. Τα συμπεράσματά τους δεν αντέχουν σε κριτική και αποδομούνται σε ανεξάρτητες ανασκοπήσεις της ερευνητικής βιβλιογραφίας, ωστόσο είναι σύνηθες οι ισχυρισμοί να έχουν ήδη δημοσιευθεί και το προιόν να προωθείται και να διαφημίζεται χωρίς επιστημονική βάση αυτών των ισχυρισμών. Όταν τελικά οι ισχυρισμοί αναιρούνται, έχουν περάσει μερικά χρόνια προώθησης και διαφήμισης, που στο ευρύ κοινό διαιωνίζουν τις αντιλήψεις για την ‘ασφάλεια” και τα “εξτρά οφέλη” του ξένου γάλακτος για βρέφη, αντιλήψεις που παγιώνονται και δύσκολα εξαφανίζονται εκ των υστέρων..

 

Πηγή: http://www.inquisitr.com/269932/false-infant-formula-claims-fda-concludes-whey-protein-partially-hydrolyzed-baby-formulas-are-not-hypoallergenic/

 

Σχολιασμός: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχετικά Άρθρα

One Response to “Ψευδείς ισχυρισμοί βρεφικών γαλάτων για υποαλλεργικότητα”

 1. Καλημέρα σας
  Ονομάζομαι Παναγιώτης Ζαρογουλίδης, είμαι φαρμακοποιός και δημιουργός του παραπάνω Blog θα ήθελα να σας πω πως σέβομαι ιδιατερως τη δουλειά σας και σας παρακολουθω και μέσω facebook.
  Έχω αναρτήσει κάποια άρθρα σας στο blog διατηρώντας το ονομα σας και τη διευθυνση του site σας, ελπιζω να μην σας ενοχλεί παρόλα αυτά ήταν και υποχρέωσή μου να σας το δηλώσω.
  αν για οποιδήποτε λόγο δε θα θέλατε να συμβεί αυτό ξανά παρακαλώ επικοινωνήστε το μου στο πιο πάνω email
  Καλημέρα σας και πάλι και σας εύχομαι καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε αυτό που ξεκινήσατε.
  Πανος Ζαρογουλίδης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login