search
top

Εμβόλιο covid για παιδιά 5 με 12 ετών

Το εμβόλιο mRNA της Pfizer ενάντια στον covid-19 έχει πλέον εγκριθεί και συστήνεται να γίνεται και στις ηλικίες 5-12 ετών.
ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Οι σχετικές μελέτες που έχουν γίνει, αλλά και η έως τώρα εμπειρία στις ΗΠΑ από εκατομμύρια δόσεις που έχουν γίνει σε αυτές τις ηλικίες, έχουν δείξει ασφαλές προφίλ για το εμβόλιο. Η ασφάλειά του έχει πιστοποιηθεί από τον οργανισμό φαρμάκων στις ΗΠΑ FDA όπως και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό EMA. Η σύσταση για ένδειξη σε αυτές τις ηλικίες έχει γίνει από τους σημαντικότερους παιδιατρικούς οργανισμούς, όπως η αμερικανική παιδιατρική εταιρία AAP και το βασιλικό κολλέγιο παιδιάτρων της ΜΒρετανιας RCPCH.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το εμβόλιο έχει δείξει αποτελεσματικό στο να αποτρέπει σοβαρή νοσηση και νοσηλεία, όπως και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
ΦΥΣΙΚΗ ΝΟΣΟΣ
Η φυσική νόσηση από κορονοιο σε αυτές τις ηλικίες έχει δείξει ήπια και είναι συχνά ασυμπτωματικη ή ολιγοσυμπτωματικη. Τα περιστατικά νοσηλείας σοβαρής νόσησης ή θανάτου σε αυτές τις ηλικίες από νοσηση covid είναι σπάνια. Εφόσον όμως τα παιδιά συνεχίζουν τον χειμώνα να έχουν κοινωνική κινητικότητα – να πηγαίνουν σχολείο και να έχουν δραστηριοτητες και κοινωνικές επαφές, κάτι που πρέπει να διατηρηθεί και να μην επιστρέψουμε σε γενικευμένες καραντίνες – είναι σχεδόν σίγουρο ότι όλα τα παιδιά αργά ή γρήγορα θα νοσήσουν έστω και ελαφρά. Όταν μια λοίμωξη εκδηλώνεται ως πανδημία σε όλο τον πληθυσμό, υπάρχουν δυστυχώς πάντα και τα σπάνια περιστατικά που θα νοσήσουν σοβαρά ή θα έχουν επιπλοκες. Στα παιδιά εμφανίζεται ακόμα σπάνια το συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο τύπου kawasaki, ενώ δεν έχουν αναφερθεί σημαντικά σε αριθμό περιστατικά long covid.
Υπάρχουν ενδείξεις από μελέτες και γνώμες ειδικών ότι η φυσική νοσηση μπορεί να καταλείπει λιγότερη ανοσία, λιγότερο πλήρη και λιγότερης διαρκείας , σε σύγκριση με την ανοσία από τον εμβολιασμό. Και αυτός είναι παράγοντας που πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν.
ΜΗ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ
Τονίζεται ότι στις ηλικίες αυτές το εμβόλιο είναι μη υποχρεωτικό. Υπάρχει σύσταση και ενθάρρυνση να γίνει, χωρίς να διανοείται κανείς συνέπειες στον πληθυσμό των παιδιών αν δεν γίνει.
ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Ισχυρή σύσταση να κάνουν το εμβόλιο πρώτα και άμεσα έχουν τα παιδιά με χρόνια νοσήματα που βρίσκονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου: ανοσοανεπάρκειες, υπό χημείο και ακτινοθεραπεία, σακχαρώδη διαβήτη, κυστική ίνωση, παχυσαρκία, αυτοάνοσα νοσήματα, σοβαρό άσθμα, παιδιά που διαβιούν με νεογέννητο ή μικρό βρέφος στο σπίτι.
Επειδή το εμβόλιο, προς το παρόν τουλάχιστον, γίνεται, και σωστά, σε λιγότερα και παιδιατρικά νοσοκομειακά κέντρα, είναι πιθανο τα διαθεσιμα ραντεβού να μην είναι τόσα πολλά, επομένως θα πρέπει να υπάρξει προτεραιότητα να το κάνουν πρώτα τα παιδιά υψηλού κινδύνου τις επόμενες βδομαδες.
ΠΑΙΔΙΑ ΧΩΡΙΣ ΝΟΣΗΜΑΤΑ: γιατί να το κάνουν;
Πρώτον, για τα ίδια, υπάρχουν πάντα σπάνιοι αλλά υπαρκτοί κίνδυνοι σοβαρής νόσησης. Η φυσική νόσηση έχει πάντα μεγαλύτερη συχνότητα επιπλοκών σε σύγκριση με τον εμβολιασμό.
Δεύτερον, για τα ίδια, για να συνεχίσουν απρόσκοπτα το σχολείο και την κοινωνική τους ζωή, πράγμα που βλαφτηκε με τις καραντίνες τα τελευταία δυο χρόνια με πολλές αρνητικές συνέπειες για αυτά.
Τρίτον, για τα ίδια, γιατί οι υπόλοιπες ιώσεις συνεχίζουν να υπάρχουν έντονες φέτος και ως ριμπάουντ από την έλλειψη ιώσεων των προηγούμενων χρόνων, ενώ η γρίπη αναμένεται τους επόμενους μήνες. Η συνοσηρότητα και ο βομβαρδισμός ιώσεων είναι σημαντικός παράγοντας για να οδηγήσει συγκεκριμένα παιδιά σε πτώση της άμυνάς τους και λοιμώδεις επιπλοκες.
Τέταρτον, για τα ίδια, για το πρακτικό κομμάτι. Αν εμβολιαστούν θα περάσουν τον χειμώνα με λιγότερη ταλαιπωρία – λιγότερα τεστ, λιγότερες καραντίνες, λιγότερες απουσίες από το σχολείο και τις δραστηριοτητές τους.
Πέμπτον, για άτομα με τα οποία διαβιουν στο σπίτι. Για το νεογέννητο ή μικρό βρέφος στο σπίτι, για παππούδες και γιαγιάδες αν έρχεται σε καθημερινή επαφη, για γονείς με χρονια νοσήματα σε ευαισθησία για σοβαρή νοσηση από τον covid.
Έκτον, γιατί έτσι θα προσφέρουν προς το κοινωνικό σύνολο. Θα βοηθήσουν με τον εμβολιασμό τους στο περαιτέρω χτίσιμο τείχους συλλογικής ανοσιας απέναντι στον covid. Η συλλογική ανοσία σε χώρες με ποσοστά εμβολιασμών πάνω από 80-85 της εκατό έχει δείξει πολύ σημαντική, με σημαντικά μειωμένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από τον covid σε αυτές τις χώρες. Σε εμάς λείπει ένα περαιτέρω 15-20 της εκατό εμβολιασμένων στον γενικό πληθυσμό. Έτσι θα προστατευθεί η τρίτη γενιά και οι ευπαθείς ομάδες, ενώ θα αποσυμφορηθεί το καταπονημένο – και μη προστατευμένο επαρκώς από την πολιτεία- σύστημα υγείας.
ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ
Το εμβόλιο covid για τις ηλικίες 5-12 ετών γίνεται και πρέπει να συνεχίσει να γίνεται μόνο σε εξειδικευμένα παιδιατρικά κέντρα, όπως παιδιατρικά νοσοκομεία, λόγω των ιδιαιτεροτήτων στην προσέγγιση σε αυτές τις ηλικίες. Η όλη διαχείριση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο παιδιατρικό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
Το εμβόλιο δεν γίνεται στο ιατρείο μας, για λογιστικούς, τεχνικούς λόγους και οργάνωσης χώρου και χρόνου. Πιστεύουμε ότι οι δημόσιες δομές υγείας στα παιδιατρικά νοσοκομεία εξυπηρετούν άριστα τον σκοπό αυτό.
Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2021

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login