search
top

Φορμαλδεύδη, εμβόλια και αχλάδια

Κάθε τόσο αναδεικνύεται από αντιεμβολιαστές και κινδυνολόγους περί των εμβολίων η ιστορία της παρουσίας σε κάποια από αυτά της ουσίας φορμαλδεύδη. Διαδίδεται στο διαδίκτυο ότι πρόκειται για μια ουσία πολύ επικίνδυνη, υψηλά τοξική, με κίνδυνο καρκινογένεσης, μια ουσία που σύμφωνα με αυτούς βάζουμε με ενέσεις κάθε μέρα στα φτωχά παιδιά μας. Αναφέρουν με φρίκη πως η ίδια ουσία χρησιμοποιείται ακόμα και για βαλσαμοποίηση πτωμάτων.

Ας δούμε καλύτερα τι είναι η ουσία αυτή και πως χρησιμοποιείται

Η φορμαλδεύδη είναι χημικά η πιο απλή μορφή αλδεύδης. Είναι ένα ισχυρό βακτηριοκτόνο. Για αυτό το λόγο, υδάτινα διαλύματα που την περιέχουν βρίσκουν ευρεία χρήση ως απολυμαντικά για οικιακή χρήση. Χρησιμοποιούνται ακόμα για την παραγωγή υφασμάτων σε βιομηχανικό επίπεδο. Στα εργαστήρια, η φορμαλδεύδη χρησιμοποιείται για να σταθεροποιεί κύτταρα και κυτταρικές καλλιέργειες έπειτα από τον χρωματισμό τους. Τοποθετείται ως συντηρητικό σε δείγματα βιολογικών υλικών.

Ως προς τα εμβόλια, η κύρια λειτουργία της φορμαλδεύδης κατά την παραγωγή μερικών εμβολίων είναι να μετατρέψει την τοξίνη μικροβίων όπως ο τέτανος και η διφθερίτιδα σε τοξοειδές. Τα τοξοειδή έχουν όμοια δομή πρωτεινική με τις τοξίνες που προκαλούν τον τέτανο και την διφθερίτιδα, αλλά έχουν χάσει την παθογένειά τους διατηρώντας ωστόσο την χαρακτηριστική τους αντιγονικότητα. Με απλά λόγια δηλαδή, η τοξίνη με την χρήση της φορμαλδεύδης καταστρέφεται ως προς την δράση της, αλλά διατηρεί την φόρμα της ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να αντιδράσει σε αυτήν και να παράγει αντισώματα ενάντιά της. Έτσι τα τοξοειδή γίνονται το ενεργό κομμάτι του εμβολίου, παράγουμε αντισώματα ενάντιά τους αποφεύγοντας παράλληλα την πρόκληση βλαβών από τις τοξίνες. Με τον ίδιο τρόπο επέρχεται η αδρανοποίηση κάποιων άλλων ιών, όπως της πολυομυελίτιδας, της γρίπης και της ηπατίτιδας Α. Και σε αυτές τις περιπτώσεις, με την φορμαλδεύδη που χρησιμοποιείται κατά την παρασκευή του εμβολίου, οι ιοί διατηρούν τα χαρακτηριστικά τους με τα οποία γίνονται αναγνωρίσιμα από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, χωρίς όμως να μπορούν πια να προκαλέσουν νόσο.

Υπάρχουν πολλά εμβόλια που για την παρασκευή τους δεν απαιτείται η χρήση φορμαλδεύδης. Δεν υπάρχουν ούτε ίχνη της ουσίας στα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια, όπως της ιλαράς ερυθράς παρωτίτιδας, της ανεμευλογιάς, του ιού ρότα και του sabin – πολυομυελίτιδας από του στόματος. Σε αυτά η φορμαλδεύδη δεν εξυπηρετεί κάτι στην παραγωγή των εμβολίων, ίσα ίσα η χρήση της θα είχε ως αποτέλεσμα την πλήρη αδρανοποίηση του ιού, κάτι μη επιθυμητό, καθώς τα ζωντανά εξασθενημένα εμβόλια χρειάζεται να περιέχουν εξασθενημένους ιούς, που δεν προκαλούν μεν κλινική νόσο σημαντική, αλλά χρειάζεται να είναι ζωντανά και να πολλαπλασιαστούν στον ανθρώπινο οργανισμό μετά τον εμβολιασμό. Επίσης και σε άλλη μεγάλη κατηγορία εμβολίων, αυτή ενάντια σε κόκκους – πνευμονιοκοκκος, μηνιγγιτιδιόκοκκος, και σε εκείνο ενάντια στον ιό ανθρώπινων θηλωμάτων, η φορμαλδεύδη είναι εντελώς απούσα.

Τι ποσότητες φορμαλδεύδης ανευρίσκονται στις συσκευασίες των εμβολίων στα οποία χρησιμοποιείται;

Κατά την διαδικασία παραγωγής των εμβολίων αυτών, η φορμαλδεύδη σχεδόν εντελώς εξαλείφεται, και στο τελικό προιόν παραμένουν μόνο ίχνη της. Το μέγιστο ποσό που ανευρίσκεται από φορμαλδεύδη σε κάθε δόση εμβολίου εξαδύναμου – πχ infanrix hexa – είναι 0.1mg. Τα υπόλοιπα εμβόλια περιέχουν ακόμα λιγότερα ίχνη της ουσίας.

Είναι υπερβολική αυτή η ποσότητα της φορμαλδεύδης στα εμβόλια; Είναι κάτι επικίνδυνο;

Καταρχήν όπως κάθε άλλη χημική ουσία, το αν θα είναι δηλητήριο εξαρτάται από το ποσό της, από την δόση. Μπορεί κανείς να πεθάνει από υπερβολική δόση ασπιρίνης, από αλκοόλ, ακόμα και από υπερβολική λήψη νερού. Για τις περισσότερες ουσίες, ελάχιστες ποσότητες και ίχνη δεν δημιουργούν προβλήματα υγείας, όσο μεγαλύτερες συγκεντρώσεις τόσο πιο μεγάλες οι πιθανότητες προβλημάτων.

Πως συγκρίνεται λοιπόν η ποσότητα φορμαλδεύδης που ανευρίσκεται σε κάποια εμβόλια, με τις ποσότητες που  μπορούν να φτάσουν στον ανθρώπινο οργανισμό από αλλού; Πόσο σημαντικές ποσότητες είναι, και που αλλού βρίσκουμε την συγκεκριμένη ουσία;

Η φορμαλδεύδη βρίσκεται παντού γύρω μας. Το 90% της ουσίας που υπάρχει στην Γη σχηματίζεται στην στρατόσφαιρα κατά την διαδικασία οξείδωσης του μεθανίου. Μεταξύ άλλων η φορμαλδεύδη υπήρξε η πρώτη οργανική χημική ουσία που ανακαλύφθηκε στο διάστημα. Οι τροφές, περιλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών, περιέχουν φορμαλδεύδη. Μερικά παραδείγματα συγκέντρωσης φορμαλδεύδης σε τρόφιμα, σε mg/kg: στο αχλάδι 60, στο μήλο 17, στο λάχανο 5, στο σπανάκι 3, στις ντομάτες 6, στα καρότα 7. Με άλλα λόγια, όταν τρώμε ένα αχλάδι (μέσου βάρους 150 γραμμαρίων), εισάγουμε στον οργανισμό μας 9mg φορμαλδεύδης, ιδοσύναμο με 90 εμβολιασμούς.

Την βρίσκουμε και σε κρέμες καλλυντικές και αντιηλιακά: Μετά από μια συνήθη εφαρμογή αντιηλιακού το καλοκαίρι, το δέρμα μας απορροφά περίπου 1.5mg φορμαλδεύδης, το ισοδύναμο 15 εμβολιασμών. Αν πάμε διακοπές στην θάλασσα το καλοκαίρι για μια εβδομάδα και βάζουμε αντιηλιακό 3 φορές τη μέρα, φτάνουμε την δόση φορμαλδεύδης που υπάρχει σε 315 εμβολιασμούς.

Φορμαλδεύδη υπάρχει και στον αέρα που αναπνέουμε, αρκετά συγκεντρωμένη μέσα στα σπίτια, στα έπιπλα, το παρκέ, τα χαλιά, τα υφάσματα, σε κολλητικές ταινίες, σε σαμπουάν, σε απορρυπαντικά και καθαριστικά, στα τσιγάρα, στις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και στις καύσεις ξυλόσομπων και θερμαντικών σωμάτων αερίου.

Πρέπει τώρα να πανικοβληθούμε με αυτήν την ουσία που βρίσκεται παντού γύρω μας;

Μάλλον όχι. Παράγεται συνεχώς και μέσα μας, στον οργανισμό μας, κατά την διάρκεια του μεταβολισμού των αμινοξέων, των συστατικών των πρωτεινών. Στο ανθρώπινο αίμα ανευρίσκεται σε συγκέντρωση μέση 0.1Mm. Η ενδογενής φορμαλδεύδη παίζει και ζωτικό ρόλο στον μεταβολισμό μας: είναι απαραίτητος ενδιάμεσος κατά την βιοσύνθεση της θυμιδίνης, που φτιάχνει σχεδόν το ένα τέταρτο του DNA μας. Σε ένα βρέφος 2 μηνών, μέσου βάρους 5 κιλών και με περίπου μισό λίτρο αίματος, υπάρχει στο σώμα του 1.5mg φορμαλδεύδης ενδογενούς, που κυκλοφορεί στο αίμα του και είναι προιόν που προκύπτει φυσικά από τα κύτταρά του. Η φορμαλδεύδη αποβάλλεται τάχιστα από τον οργανισμό μας, έχει χρόνο ημίσειας ζωής 1.5 λεπτό και αποβάλλεται συνεχώς από το σώμα μας μέσω των πνευμόνων και των νεφρών. Όταν εμβολιάζουμε ένα βρέφος με ένα εμβόλιο που περιέχει το μέγιστο ίχνη φορμαλδεύδης 0.1mg, η ολική ποσότητα φορμαλδεύδης στον οργανισμό του για ελάχιστα λεπτά γίνεται 1.6mg αντί για 1.5mg. Μέχρι να αποχωρήσει το βρέφος από το ιατρείο, η συγκέντρωση μετά την τάχιστη απομάκρυνση της ουσίας από νεφρούς και πνεύμονες επιστρέφει στα επίπεδα της άφιξης πριν το εμβόλιο, γιατί η φορμαλδεύδη ακόμα και σε παραπάνω συγκέντρωση μεταβολίζεται τάχιστα από τα κύτταρά μας, τα οποία κάνουν αυτήν τη δουλειά μέρα και νύχτα, ακόμα και πριν την βρεφική ηλικία, κατά την εμβρυική ζωή.

Υπάρχουν ιατρικές περιπτώσεις τοξικότητας στην φορμαλδεύδη;

Τα προβλήματα με την φορμαλδεύδη γίνονται εμφανή εάν ένα άτομο είναι εκτεθειμένο  στην ουσία αυτή σε μεγάλες συγκεντρώσεις και σε μακρά χρονικά διαστήματα. Πρόκειται για άτομα που εργάζονται σε εργοστάσια όπου παράγεται ή χρησιμοποιείται η φορμαλδεύδη σε μεγάλες συγκεντρώσεις. Κίνδυνος καρκινογένεσης από την ουσία υπάρχει για πρόσωπα επίσης που χρησιμοποιούν μεγάλες δόσεις της ουσίας στην εργασία τους, όπως παθολογανατόμοι και επαγγελματίες βαλσαμοποίησης – αν και ειδικά μέτρα προστασίας υπάρχουν με χρήση χημικών φορμών. Σε όλα αυτά τα άτομα, ο κίνδυνος ανάπτυξης σχετικών τύπων καρκίνων αυξάνεται αναλογικά με το επίπεδο έκθεσης – σε διάρκεια σε χρόνια και σε ένταση σε συγκεντρώσεις. Φυσικά μιλάμε για συγκεντρώσεις και διάρκειες απείρως μεγαλύτερες από όση έκθεση υπάρχει μέσα από τα εμβόλια και τα αχλάδια. Δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η ελάχιστη υπολλειμματική ποσότητα φορμαλδεύδης που ανευρίσκεται σε μερικά εμβόλια μπορεί να έχει οποιαδήποτε επίπτωση στην υγεία.

Συμπερασματικά, το να σκέφτεται κανείς ότι ένα βρέφος που εμβολιάζεται μπορεί να εκτίθεται τοξικά στην φορμαλδεύδη είναι, από άποψη επιστημονική, κάτι σαθρό και που δεν αντέχει κριτικής. Ούτε καν η ιδέα ότι μπορεί να γεμίζουμε τοξίνες τα παιδιά μας μέσα από κρέμες για το δέρμα, αχλάδια ή αντιηλιακά αντέχει σε κριτική.

Όπως δεν υπάρχει παγκόσμια συνομωσία για τις γέφυρες που φτιάχνονται ανά τον κόσμο, να πιστεύει κανείς ότι κάποιοι σατανικά έχουν διαστρεβλώσει την επιστήμη της μηχανικής για να φτιάχνουν γέφυρες σαθρές και να πέφτει συστηματικά ο κόσμος, έτσι και ένας λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει παγκόσμια συνομωσία επιστημόνων ενάντια στα παιδιά μας μέσω εμβολίων. Η επιστήμη προχωράει με επιστημονική μέθοδο, κλινικές δοκιμές, επιστημονικές αποδείξεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, που μάλιστα στο επίπεδο των φαρμάκων και των εμβολίων είναι σε εξαντλητικό και αυστηρό πλαίσιο. Ποιος λογικός άνθρωπος μπορεί να πιστέψει ότι θα εμβολιάζαμε τα παιδιά μας αν υπήρχε έστω και η ελάχιστη υποψία ότι τους χορηγούμε έτσι μια επικίνδυνη χημική ουσία;

Ας αφήσουμε τους μηχανικούς να κάνουν τη δουλειά τους, τους ερευνητές να μελετούν επιστημονικά, τους φοιτητές να σπουδάζουν ιατρική, τους γιατρούς δημόσιας υγείας να εφαρμόζουν την εξειδίκευσή τους, τους χημικούς και βιοχημικούς να μελετούν την φορμαλδεύδη. Δεν μπορούμε να είμαστε παντογνώστες, ο καθένας στον τομέα του, δεν μπορώ να έχω γνώμη για το πώς λειτουργεί καλύτερα το αεροπλάνο που με μεταφέρει στις διακοπές μου, ούτε ξέρω καλύτερες συνταγές μαγειρικής από τους σεφ. Ο καθένας στον τομέα του, κανείς δεν γίνεται προφέσορας στο ίντερνετ μέσα σε ένα βράδυ. Ακούμε τους ειδικούς, εμπιστευόμαστε την επιστήμη.

 

Πηγή:

http://www.vaccinarsi.org/

 

Σ Παπαβέντσης  MRCPCH DCH IBCLC 2017

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login