search
top

H διπλή άντληση πιο αποτελεσματική και πρέπει να συνιστάται

 

Η σίτιση στο στήθος της μαμάς είναι ο συνιστώμενος και φυσιολογικός τρόπος διατροφής των βρεφών. Σε κάποιες περιπτώσεις, η συστηματική χρήση θηλάστρου είναι αναγκαία, ώστε μητέρα και παιδί να απολαύσουν τα οφέλη του μητρικού γάλακτος και της γαλουχίας. Οι περιπτώσεις όπου χρειάζεται συστηματική διατήρηση ή αύξηση της παραγωγής γάλακτος της μητέρας με χρήση θηλάστρου είναι:
• Σε πρόωρα ή άρρωστα βρέφη που νοσηλεύονται στη νεογνική μονάδα και δεν μπορούν ακόμα να τραφούν στο στήθος
• Σε βρέφη με σύνδρομα ή ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές της περιοχής του προσώπου
• Σε περιπτώσεις που είναι αναπόφευκτος ο αποχωρισμός του βρέφους από τη μητέρα για πάνω από ένα 24ωρο
• Σε περιπτώσεις που η παραγωγή μητρικού γάλακτος είναι χαμηλή – συνήθως από κακή αρχή ή λανθασμένες οδηγίες – και πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή και να γίνει επαναγαλακτισμός
• Σε περιπτώσεις πρόκλησης γαλουχίας από την αρχή, πχ για άρρωστο ή υιοθετημένο παιδί
• Σε περιπτώσεις πρώιμης επιστροφής στη δουλειά, πριν τους δύο μήνες από τη γέννηση και με μεγάλα ωράρια απουσίας
• Σε περιπτώσεις όπου το μωρό δεν παίρνει ικανοποιητικό βάρος και χρειάζεται συμπληρωματική χορήγηση γάλακτος, που μπορεί να είναι εξτρά γάλα της μητέρας του καλύτερα από ξένο γάλα για βρέφη.
• Για να υποχωρήσει έντονο σπάργωμα – πρήξιμο του στήθους της 3ης ή 4ης μέρας μετά τον τοκετό.
• Σε δίδυμα για να διατηρηθεί ή να αυξηθεί η μητρική παραγωγή.
• Σε περιπτώσεις που ο άμεσος θηλασμός δεν κατέστη εφικτός και γίνεται χρόνια σίτιση του παιδιού με μητρικό γάλα μέσω αντλήσεων.
Στις περιπτώσεις αυτές είναι σημαντικό να συστήσουμε στις μητέρες την χρήση κατάλληλου θηλάστρου. Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι οι παραπάνω περιπτώσεις απαιτούν την χρήση νοσοκομειακών θηλάστρων και όχι απλών ηλεκτρικών ή χειροκίνητων θηλάστρων που πωλούνται στο εμπόριο. Τα νοσοκομειακά θήλαστρα είναι τα μόνα κατάλληλα για να διατηρούν αποτελεσματικά ή να αυξάνουν την παραγωγή μητρικού γάλακτος, ενώ παράλληλα εξοικονομούν χρόνο για την μητέρα – εξάγεται περισσότερο γάλα σε λιγότερο χρόνο.
Στις παραπάνω περιπτώσεις η σύσταση των επαγγελματιών υγείας πρέπει να είναι η χρήση διπλού νοσοκομειακού θηλάστρου για διπλή, ταυτόχρονη άντληση και από τα δύο στήθη.
Ο καθηγητής φυσιολογίας της γαλουχίας Prof Hartmann και η ομάδα ερευνητών του από την Αυστραλία διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη έρευνα με 31 μητέρες υγιών τελειόμηνων βρεφών. Οι μητέρες αυτές έκαναν συστηματική χρήση νοσοκομειακού θηλάστρου για δύο μέρες: το ένα 24ωρο έκαναν μονή άντληση, ένα στήθος και μετά το άλλο, ενώ το άλλο 24ωρο έκαναν διπλή ταυτόχρονη άντληση με διπλό νοσοκομειακό θήλαστρο. Στην μονή άντληση, οι μητέρες χρησιμοποιούσαν το θήλαστρο για 15 λεπτά ανά στήθος, δηλαδή συνολικά για 30 λεπτά τη συνεδρία, ενώ στην διπλή άντληση για 15 λεπτά ταυτόχρονα, δηλαδή για μισό χρόνο.
Βρέθηκε ότι, παρά τον μισό χρόνο που ξόδευαν με θήλαστρο πάνω τους, οι μητέρες κατά τις διπλές αντλήσεις έβγαζαν κατά μέσο όρο 18% περισσότερο όγκο γάλακτος, σε σύγκριση με τις μονές αντλήσεις.
Ακόμα πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι μητέρες έβγαζαν με διπλές αντλήσεις πιο παχύ γάλα: το περιεχόμενο λίπους του γάλακτος που αντλήθηκε από διπλή άντληση ήταν κατά μέσο όρο 1% μεγαλύτερο (8.3% λίπος), σε σύγκριση με το περιεχόμενο λίπους του μητρικού γάλακτος που προκύπτει από μονή άντληση (7.3% λίπος). Αυτό σημαίνει ότι το στήθος έχε αδειάσει καλύτερα και πιο πλήρως κα έχει βγει περισσότερο από το λιπαρό γάλα που βγαίνει προς το τέλος του θηλασμού. Σημαίνει επίσης ότι βρέφη σε επαναγαλακτισμό ή με ανεπαρκή πρόσληψη βάρους μπορεί να λαμβάνουν με διπλή άντληση πιο θρεπτικό γάλα, με μεγαλύτερη θερμιδική αξία.
Βρέθηκε ακόμα ότι οι μητέρες με την διπλή ταυτόχρονη άντληση είχαν κατά μέσο όρο στην διάρκεια της συνεδρίας άντλησης ένα εξτρά επεισόδιο έκλυσης του αντανακλαστικού έκθλιψης του γάλακτος – ωκυτοκίνης, πράγμα που σε σημαντικό βαθμό εξηγεί και το περισσότερο γάλα που βγαίνει κατά την διπλή άντληση.
Τέλος είναι γνωστό ότι τα επίπεδα ωκυτοκίνης στη μητέρα κατά την διάρκεια διπλών αντλήσεων αυξάνονται σημαντικά περισσότερο, σε σύγκριση με τα επίπεδα ωκυτοκίνης που προκύπτουν με απλή, διαδοχική άντληση.
Οι καταστάσεις επαναγαλακτισμού μπορεί να είναι απαιτητικές ως προς τον χρόνο που απαιτούν από τη μητέρα και τους γονείς, οπότε 15 λεπτά λιγότερα σε χρόνο άντλησης ανά συνεδρία μπορεί να είναι πολύ σημαντικά.
Ένας άλλος σημαντικός τρόπος να αυξάνεται το γάλα της άντλησης και η απομάκρυνση γάλακτος από τον μαστό κατά την άντληση – άρα να αδειάζει ο μαστός καλύτερα, άρα να παράγει περισσότερο γάλα σε βάθος χρόνου – είναι οι μαλάξεις στο στήθος, με διάφορες τεχνικές, την ώρα της άντλησης και κατά τη διάρκειά της. Οι μαλάξεις αυτές μπορούν να γίνουν πολύ αποτελεσματικά από τον πατέρα, με τα θήλαστρα πάνω στο στήθος.

Υπερβολικά πολλές γυναίκες ταλαιπωρούνται βιώνοντας τις παραπάνω καταστάσεις χωρίς να τους δίνονται κατάλληλες οδηγίες για χρήση αποτελεσματική του κατάλληλου θηλάστρου. Οι επαγγελματίες υγείας συχνά δεν δίνουν καθόλου οδηγίες για την διατήρηση της γαλουχίας της μητέρας ή δίνουν λανθασμένες οδηγίες. Καθημερινά δεκάδες μητέρες προσπαθούν να σώσουν τον θηλασμό τους αγοράζοντας χωρίς καθοδήγηση και από μόνες τους ακατάλληλα θήλαστρα. Έχουμε υποχρέωση ως επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται με μητέρες και παιδιά να γνωρίζουμε τα επιστημονικά δεδομένα για τα θήλαστρα και τις χρήσεις τους και να καθοδηγούμε τις οικογένειες. Η πολιτεία έχει υποχρέωση να επενδύσει στην δημόσια υγεία, άρα στην αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού, άρα και στην σε συγκεκριμένες περιπτώσεις χρήση συστηματικών αντλήσεων από την μητέρα. Ειδικά για τα πρόωρα ή άρρωστα βρέφη που δεν μπορούν να θηλάσουν άμεσα στο στήθος της μητέρας τους, είναι υποχρέωση των επαγγελματιών υγείας να διδάξουν στη μητέρα πώς να ξεκινήσει έγκαιρα, τακτικά και αποτελεσματικά την αύξηση της παραγωγής της σε γάλα με χρήση διπλών ταυτόχρονων αντλήσεων με νοσοκομειακό θήλαστρο. Και είναι υποχρέωση της πολιτείας να φροντίσει άμεσα να παρέχει ασφαλιστική κάλυψη στις μητέρες αυτές ώστε να χρησιμοποιούν το καλύτερο δυνατό θήλαστρο καλύπτοντας το κόστος της ενοίκιασής του ή παρέχοντάς το συστηματικά από τα μαιευτήρια της χώρας.
H γαλουχία συνιστά επιστημονικό πεδίο με δική της έρευνα και κλινική πρακτική. Οι ειδικοί στο επιστημονικό αυτό αντικείμενο επαγγελματίες υγείας σε όλον τον κόσμο είναι οι πιστοποιημένοι σύμβουλοι γαλουχίας IBCLC, που έχουν την καλύτερη κατάρτιση για να καθοδηγήσουν τις μητέρες σε ειδικά ζητήματα, όπως η αύξηση της παραγωγής μητρικού γάλακτος, ο επαναγαλακτισμός και η χρήση θηλάστρων. Οι IBCLC στην Ελλάδα έχουμε ευθύνη να καθορίσουμε την σωστή, επιστημονικά τεκμηριωμένη χρήση – και όχι κατάχρηση – θηλάστρων όποτε ενδείκνυται. Οι επαγγελματίες υγείας που σχετίζονται με λεχώνες και μικρά παιδιά είναι καλό να παραπέμπουν τις οικογένειες σε ειδικούς όταν δεν γνωρίζουν. Τέλος η πολιτεία χρειάζεται να φροντίσει την υγεία της λεχώνας και του βρέφους φροντίζοντας να υπάρχει σε κάθε μαιευτήριο και δημόσιο νοσοκομείο σχετική καθοδήγηση από ειδικούς της γαλουχίας.

Πηγή: Prime KD et al. Simultaneous breast expression in breastfeeding women is more efficacious than sequential breast expression. Breastfeeding Medicine, Available online: http://online.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2011.0139

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login