search
top

H κακή προβολή του θηλασμού στην τηλεόραση

O μητρικός θηλασμός έχει αναγνωρισθεί ως ένας παράγοντας – κλειδί για την μελλοντική υγεία ατόμων και πληθυσμών. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι ενήμεροι για κάποια από τα οφέλη του θηλασμού, παρόλα αυτά πολλές μητέρες δεν θηλάζουν μετά τους πρώτους μήνες. Τα χαμηλά ποσοστά μητρικού θηλασμού μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από αρνητικές πολιτισμικές στάσεις και αντιλήψεις σχετικά με τον μητρικό θηλασμό, οι οποίες διαιωνίζονται και αναπαράγονται από την τηλεόραση. Πως αντιπροσωπεύεται ο θηλασμός στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στην τηλεόραση, σε ώρες υψηλής τηλεθέασης; Το ερώτημα αυτό προσπάθησε να απαντήσει σε έρευνά του δημοσιογράφος της Σχολής Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Middle Tennessee στην Αμερική. Η έρευνα δημοσιεύεται στην  επιθεώρηση Ηealth Communication.

Έγινε έρευνα των μηνυμάτων που περνούν σχετικά με την βρεφική διατροφή κατά την διάρκεια ζωνών υψηλής τηλεθέασης εθνικής εμβέλειας στις ΗΠΑ σε προγράμματα ψυχαγωγίας. Βρέθηκαν και αναλύθηκαν 53 αναπαραστάσεις σχετικά με τον μητρικό θηλασμό σε εκπομπές μυθοπλασίας, όπως το Beavis and Butthead και το Criminal Minds. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μητρικός θηλασμός προβάλλεται ως κάτι γενικά θετικό, αλλά με πολύ περιορισμένο τρόπο σε σχέση με το επίπεδο εκπαίδευσης, την ηλικία, την φυλή. Πιο συγκεκριμένα, οι αναφορές αφορούσαν κυρίως μεγαλύτερες λευκές γυναίκες με υψηλότερη εκπαίδευση. Οι αναφορές είχαν επίσης να κάνουν κυρίως με νεογέννητα και όχι με μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ υπήρχαν πολύ λίγες συζητήσεις ως προς συγκεκριμένα πρακτικά προβλήματα και πως ξεπερνιούνται. Ιδιαίτερα τα θέματα του συνεχιζόμενου μητρικού θηλασμού πέραν των 6 μηνών και του θηλασμού σε δημόσιο χώρο μεταφέρονται στην τηλεόραση ως πρακτικές κοινωνικά μη αποδεκτές, που δημιουργούν δυσφορία και αμηχανία στους άλλους, συχνά μάλιστα μέσα σε ένα πλαίσιο όπου το γυναικείο στήθος προβάλλεται ως σεξουαλικό αντικείμενο. Διαπιστώθηκε μια ήπια αύξηση στην συχνότητα των αναφορών στον μητρικό θηλασμό με την πάροδο των ετών, πράγμα ενθαρρυντικό, ωστόσο ο ορισμός του τι συνιστά φυσιολογικό στην εμπειρία θηλασμού παραμένει πολύ στενός και περιορισμένος, αποκλείοντας πολλές κατηγορίες γυναικών και πολλές μορφές εμπειριών θηλασμού.

Επιπρόσθετα, αναδεικνύοντας ανεπαρκώς τις προκλήσεις που προκύπτουν σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και μεταφέροντας το μήνυμα ότι ο συνεχιζόμενος θηλασμός και το τάισμα του παιδιού σε δημόσιο χώρο είναι πρακτικές ανώμαλες ή αισχρές, αυτές οι αναπαραστάσεις για την βρεφική και παιδική διατροφή ενισχύουν τους υφιστάμενους μύθους και κάνουν πιο δύσκολη την εμπειρία θηλασμού στο μυαλό των μητέρων, επομένως είναι πιθανό να αποθαρρύνουν γυναίκες να θηλάζουν πέραν της νεογνικής περιόδου, και μακριά από την απομόνωση του σπιτιού τους. Αυτές οι προβολές και αναπαραστάσεις του μητρικού θηλασμού σε δημοφιλή προγράμματα τηλεόρασης ίσως βοηθούν να εξηγηθεί γιατί ο μητρικός θηλασμός, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την σύγχρονη διεθνή επιστημονική θεώρηση συνιστά το φυσιολογικό στην βρεφική διατροφή και την καλύτερη επιλογή υγείας, στο κοινωνικό πλαίσιο δεν έχει ακόμα «ομαλοποιηθεί» και απέχει από το να θεωρείται φυσιολογικός στα μάτια της κοινής γνώμης και στο σύνολο των εκφάνσεών του.

Αναμένουμε αντίστοιχες έρευνες από φοιτητές σχολών δημοσιογραφίας στην χώρα μας, και από δημοσιογράφους, που να περιλαμβάνουν πως αντιπροσωπεύεται η βρεφική διατροφή, ο μητρικός θηλασμός, τα ξένα γάλατα για βρέφη και τα μπιμπερό. Τα ευρήματα θα ήταν αποκαλυπτικά και θα εξηγούσαν σε μεγάλο βαθμό γιατί συνεχίζουν να διαιωνίζονται στο ευρύ κοινό οι αρνητικοί μύθοι σχετικά με τον μητρικό θηλασμό και γιατί στο μυαλό του μέσου γονιού η τεχνητή σίτιση με ξένο γάλα παραμένει η «ασφαλής», «στάνταρ» σίτιση των βρεφών. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βλέπαμε εργασίες και διδακτορικά σχετικά με το θέμα στην χώρα μας.

 

Πηγή: Foss KA. “That’s Not a Beer Bong, It’s a Breast Pump!” Representations of Breastfeeding in Prime-Time Fictional Television. Health Commun. 2012 Jul 2. [Epub ahead of print]

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login