search
top

H μείωση των αχρείαστων πρώιμων γεννήσεων είναι εφικτή

 

Στην Ελλάδα ο αριθμός γεννήσεων με προγραμματισμένο τοκετό κάτω των 39 εβδομάδων κύησης (στις 37 ή 38 εβδομάδες, με πρόκληση τοκετού ή/ και καισαρική τομή) είναι υπερβολικά, εξαιρετικά μεγάλος και αντίθετος με την τεκμηριωμένη σύγχρονη επιστήμη, που αναφέρει πιθανούς κινδύνους για το νεογέννητο, την μητέρα και για την επιτυχή εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού όταν ένα παιδί γεννιέται χωρίς φυσιολογική πρόοδο τοκετού, με ιατρική παρέμβαση χωρίς επαρκή ιατρικό λόγο στις 37 ή 38 εβδομάδες κύησης.

Το πρόβλημα της υπέρμετρης ιατρικοποίησης και παρεμβάσεων τοκετού είναι υπαρκτό σε όλο τον δυτικό κόσμο. Από ό,τι φαίνεται όμως σε πρόσφατο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πρακτικών των νοσοκομείων στις ΗΠΑ, η αλλαγή στις μαιευτικές υπηρεσίες προς το καλύτερο είναι πράγμα απόλυτα εφικτό και μπορεί να γίνει με εντυπωσιακό τρόπο και σύντομα, αρκεί να υπάρχει η βούληση εναρμονισμού με τις σύγχρονες πρακτικές από την πολιτεία, από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και από τους γιατρούς. Η γέννηση με αυθόρμητη έναρξη τοκετού ή / και σε ηλικία πλήρως τελειόμηνη, δηλαδή μετά τις 39 εβδομάδες εγκυμοσύνης, δίνει στα βρέφη τις καλύτερες ευκαιρίες για να αναπτυχθούν σωστά και να είναι υγιή, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. Νοσοκομεία που εργάζονται συστηματικά για να μειώσουν τις μη αναγκαίες γεννήσεις πριν τις 39 εβδομάδες κύησης μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα και να εξυπηρετούν καλύτερα την υγεία των οικογενειών που φροντίζουν.

Η έρευνα από την Αμερική παρακολούθησε την υλοποίηση ενός προγράμματος βελτίωσης ποιότητας στις μαιευτικές υπηρεσίες 25 νοσοκομείων σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπως Καλιφόρνια, Ιλινόις, Φλόριντα, Νέα Υόρκη και Τέξας. Το πρόγραμμα είχε στόχο να μειώσει τους πρώιμους τοκετούς βρεφών ρουτίνας (elective) στα νοσοκομεία αυτά. Σημειωτέον ότι στα 25 αυτά νοσοκομεία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαιευτικών υπηρεσιών τους γεννιούνται περίπου το 38% όλων των βρεφών στις ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, τα ποσοστά καισαρικών τομών και προκλήσεων τοκετού χωρίς σαφή ιατρικό λόγο έπεσαν κατά 83% – από το 27.8% του συνόλου των γεννήσεων πριν την έναρξη του προγράμματος, στο 4.8% του συνόλου των γεννήσεων ένα χρόνο αργότερα.

Τα αποτελέσματα του προγράμματος είναι καλά νέα για τα βρέφη, γιατί έχει αποδειχθεί ότι βρέφη που γεννιούνται πριν γίνουν πλήρως τελειόμηνα (πριν τις 39 εβδομάδες κύησης) έχουν αυξημένο ρίσκο για σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμα και θάνατο κατά την διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής, σύμφωνα με τον κύριο ερευνητή και καθηγητή Ιατρικής Dr B Oshiro του πανεπιστημίου Loma Linda. Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα βελτίωσης ποιότητας αποδεικνύει ότι μπορεί να δημιουργηθεί τάχιστη αλλαγή στην ιατρική κουλτούρα ώστε να αποτραπούν οι αχρείαστες πρώιμες γεννήσεις και να δίνεται καλύτερη αρχή στην υγεία σε περισσότερα νεογέννητα. Περισσότερα μωρά παραμένουν στην μήτρα για περισσότερο χρονικό διάστημα, πράγμα πολύ σημαντικό για την σωματική και ψυχοκινητική τους ανάπτυξη.

Με αλλαγή στην πολιτική των νοσοκομείων μειώθηκε εντυπωσιακά η αναλογία βρεφών που γεννιούνται στις 37 και στις 38 εβδομάδες εγκυμοσύνης (early-term birth), ενώ παράλληλα υπήρξε αντίστοιχη αύξηση του ποσοστού γεννήσεων στις 39 με 41 εβδομάδες εγκυμοσύνης (full-term birth), μόλις μέσα σε ένα χρόνο.

Η συστηματική προσπάθεια βελτίωσης ποιότητας στις μαιευτικές υπηρεσίες των νοσκομείων αυτών περιλάμβανε ένα χρηστικό εργαλείο – αλγόριθμο για να καθοδηγεί τους μαιευτήρες στις κατάλληλες αλλαγές στην κλινική πρακτική τους, σχετικά με τις γεννήσεις στην αρχή του τελειόμηνου (37- 38 εβδομάδες κύησης).

Η έρευνα σχεδιάστηκε και χρηματοδοτήθηκε από το πανεπιστήμιο March of Dimes, την Συμμαχία για Ποιοτική Περιγεννητική Φροντίδα της Καλιφόρνια και από το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Obstetrics and Gynecology.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι μαιευτήρες, τα νοσοκομεία, οι μαίες και οι υπόλοιποι σχετιζόμενοι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Μαιευτήρων Γυναικολόγων, σύμφωνα με τις οποίες, εάν μια εγκυμοσύνη είναι υγιής, είναι καλύτερο να περιμένουμε να ξεκινήσει ο τοκετός από μόνος του. Οι τελευταίες εβδομάδες στην εγκυμοσύνη είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την υγεία του βρέφους καθώς πολλά από τα ζωτικά του όργανα, όπως ο εγκέφαλος, τα πνευμόνια και το έντερο, συνεχίζουν να αναπτύσσονται.

 

Πηγή: March of Dimes, news release, April 8, 2013

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login