search
top

Oι βρεφικές τροφές του εμπορίου είναι υπερβολικά γλυκές

Οι βρεφικές τροφές του εμπορίου είναι υπερβολικά γλυκές

 

Η μεγάλη πλειονότητα των βρεφικών τροφών που κυκλοφορούν στο εμπόριο για τους γονείς είναι υπερβολικά γλυκές και διαφημίζονται για βρέφη που θα ήταν πολύ καλύτερα απλώς με μητρικό γάλα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Disease in Childhood, οι τροφές για βρέφη του εμπορίου δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών όταν εισάγονται στερεές τροφές σε αυτά. Και αυτό γιατί οι τροφές αυτές είναι κυρίαρχα γλυκές και παρέχουν πολύ μικρό έξτρα όφελος σε σύγκριση με το μητρικό γάλα ή ακόμα και με το υποκατάστατο μητρικού γάλακτος. Οι ερευνητές επισημαίνουν επίσης ότι τέτοιες τροφές προωθούνται στην αγορά και διαφημίζονται στους γονείς για χρήση ξεκινώντας από τους 4 μήνες της ζωής, μια ηλικία που τα βρέφη θα έπρεπε μόνο να θηλάζουν.

Επομένως πρόκειται για τροφές που δεν παρέχουν επιπλέον ενέργεια από το μητρικό ή ξένο γάλα, ωστόσο προωθούνται για μια ηλικία όπου στην πραγματικότητα αντικαθιστούν εκείνο που θα έπρεπε να λαμβάνει το βρέφος, δηλαδή αποκλειστικά μητρικό ή και ξένο γάλα.

Η έρευνα διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στην Σκωτία. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το να αλλάζεις το βρέφος από μια διατροφή βασισμένη στο γάλα σε μια διατροφή βασισμένη σε έτοιμη τροφή δεν είναι κάτι που πρέπει να γίνεται ελαφρά την καρδία. Οι επιστήμονες ανέλυσαν το διατροφικό περιεχόμενο όλων των βρεφικών τροφών που κυκλοφορούν στην Μεγάλη Βρετανία και προωθούνται για την περίοδο της εισαγωγής στερεών τροφών. Στόχος σε αυτήν την ηλικία είναι το παιδί να εισαχθεί σταδιακά σε ποικιλία από υφές, σύσταση και γεύση στερεάς τροφής και να ενθαρρυνθεί να δοκιμάσει ποικιλία διαφορετικών τροφίμων, ωθώντας έτσι περαιτέρω την πρόσληψη ενέργειας και θρεπτικών συστατικών.

Ανέλυσαν το διατροφικό περιεχόμενο 462 έτοιμων βρεφικών τροφών σε μορφή μαλακή ή κρέμας, σε μορφή σκόνης που ανασυστάται με νερό ή γάλα, σε μορφή δημητριακών αλλά και finger foods.

Βρήκαν ότι για το 44% όλων των εμπορικών τροφών υπήρχε μάρκετινγκ από την εταιρία να δίνεται από 4 μηνών. Το 80% ήταν τροφές σε μορφή κρέμας, για να δοθούν με κουτάλι.

Το ενεργειακό περιεχόμενο των βρεφικών τροφών ήταν σχεδόν ίδιο με αυτό του μητρικού γάλακτος. Το περιεχόμενο σε πρωτείνες ήταν 40% περισσότερο από εκείνο του υποκατάστατου μητρικού γάλακτος, πράγμα που σημαίνει αυξημένη πρόσληψη πρωτείνης, έναν από τους βασικούς προδιαθεσικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη.

Ακόμα και οι έτοιμες τροφές που περιείχαν κρέας δεν είχαν σημαντικά υψηλότερο περιεχόμενο σε σίδηρο σε σύγκριση με τροφές που δεν περιείχαν κρέας και σε σύγκριση με τη βρεφική φόρμουλα.

Πάνα από τα δύο τρίτα όλων των έτοιμων βρεφικών τροφών που κυκλοφορούν στα σούπερ μάρκετ στην Βρετανία είναι υπερβολικά γλυκές, με μεγάλη συγκέντρωση απλών σακχάρων. Ιδιαίτερα τα finger foods του εμπορίου αποδείχθηκε να είναι πολύ υψηλού περιεχομένου σε ζάχαρη. Είναι γνωστό ότι η επίμονη, συχνή έκθεση των βρεφών σε γλυκές τροφές μπορεί να τα οδηγήσει στην παιδική ηλικία να προτιμούν τέτοιες γλυκές γεύσεις και να αποφεύγουν άλλες λιγότερο γλυκές, όπως τα λαχανικά.

Εφόσον λοιπόν ο στόχος της εισαγωγής στερεών τροφών είναι να αυξηθεί το ενεργειακό περιεχόμενο της διατροφής, και ιδιαίτερα η πρόσληψη συστατικών όπως ο σίδηρος, οι έτοιμες βρεφικές τροφές θα πρέπει να μην εισάγονται πριν τους 6 μήνες της ζωής είτε το βρέφος θηλάζει είτε όχι, ενώ μετά τους 6 μήνες να μην δίνονται καθόλου ή να δίνονται μόνο περιστασιακά και πάντως να μην βασίζεται η διατροφή του βρέφους κυρίαρχα σε αυτές. Οι επαγγελματίες υγείας έχουν σημαντική ευθύνη να κατευθύνουν τους γονείς στην σωστή εισαγωγή στερεών τροφών, με ποικιλία μη γλυκών γεύσεων από το οικογενειακό τραπέζι και με έμφαση σε τροφές πλούσιες σε μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Είναι κατανοητό ότι πολλές φορές οι γονείς καταφεύγουν σε έτοιμες βρεφικές τροφές για λόγους ευκολίας. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι παρασκευές που κάνουν με φρούτα και λαχανικά στο σπίτι είναι πάντα καλύτερες από τις περισσότερες έτοιμες τροφές, ενώ ακόμα και το μαγείρεμα για πολλές μέρες, με συντήρηση της τροφής στην κατάψυξη, είναι προτιμότερο. Η υγεία των παιδιών μας προέχει.

 

Πηγή: Archives of Disease in Childhood, news release, Sept. 9, 2013

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2013

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login