search
top

Ο συνεχιζόμενος θηλασμός ΔΕΝ είναι παράγοντας κινδύνου για τερηδόνα

Είναι βαθιά εγκατεστημένη η αντίληψη ότι, όταν ένα παιδί συνεχίζει να θηλάζει πέραν του πρώτου έτους, βάζει σε κίνδυνο τα δόντια του για ανάπτυξη τερηδόνας. Η επιστημονική πραγματικότητα είναι ότι αυτή η συσχέτιση – συνεχιζόμενος μητρικός θηλασμός πέραν του πρώτου έτους ως παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση τερηδόνας – δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς επιστημονικά. Αυτό δεν εμποδίζει πολλούς οδοντιάτρους της χώρας να αποτρέπουν την συνέχιση του μητρικού θηλασμού κατά την διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας με σκοπό «να μειωθεί η πιθανότητα ή να θεραπευτεί η τερηδόνα του παιδιού». Η αντίληψη είναι κυρίαρχη και στο ευρύ κοινό αλλά και στην πλειονότητα του οδοντιατρικού σώματος, συνέπεια σχετικών διδαγμάτων στα πανεπιστήμια της χώρας. Τα στοιχεία στα οποία βασίζονται τέτοιες θέσεις είναι πενιχρά και αφορούν παλιές ως επί το πλείστον μελέτες case reports and series, δηλαδή έρευνες με τον χαμηλότερο δυνατό βαθμό αξιοπιστίας.

Η προώθηση του μητρικού θηλασμού σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας – έξι μήνες αποκλειστικός, και έπειτα συνεχιζόμενος θηλασμός για τουλάχιστον δύο χρόνια, με παράλληλη συμπληρωματική χορήγηση στερεών τροφών – είναι βασικός άξονας στην πολιτική υγείας της Βραζιλίας, μιας χώρας με εντυπωσιακά επιτεύγματα στην αύξηση των ποσοστών μητρικού θηλασμού κατά τα τελευταία χρόνια και γενικότερα στην δημόσια υγεία. Ερευνητικά κέντρα στην Βραζιλία ασχολούνται τα τελευταία χρόνια με πολλά θέματα που έχουν να κάνουν με τον συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό πέραν του έτους και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία για τα οφέλη και την ασφάλεια του μητρικού θηλασμού σε αυτές τις ηλικίες. Παλιότερες έρευνες των τελευταίων τριών χρόνων είχαν εστιάσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης τερηδόνας και προβλημάτων οδοντικών από την παρατεταμένη χρήση πιπίλας ή μπιμπερό.

Βραζιλιάνοι ερευνητές για πρώτη φορά θέλησαν να στήσουν μια αναδρομική μελέτη που να διερευνά με σωστό τρόπο την σχέση ανάμεσα στον συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό και την εμφάνιση πρώιμης οδοντικής τερηδόνας, μετά από συνυπολογισμό σημαντικών παραγόντων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμπεράσματα της έρευνας.

Μελετήθηκαν 260 παιδιά ηλικίας 18 με 42 μηνών. Έγινε οδοντιατρική εξέταση για να διαπιστωθεί η ανάπτυξη τερηδόνας. Έπειτα υπολογίστηκαν, πέραν της διατροφής και του θηλασμού, παράγοντες όπως η ηλικία, κοινωνικο-οικονομικοί, άλλοι παράγοντες υγείας, παράγοντες συμπεριφοράς και στοματικής υγειινής και επιμόλυνσης με τον στρεπτόκοκκο mutans.

Βρέθηκε ότι ο συνεχιζόμενος μητρικός θηλασμός πέραν του έτους δεν συνιστά παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη τερηδόνας. Αντίθετα, οι παράγοντες που συνδέθηκαν με τερηδόνα ήταν η ηλικία, η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης ανάμεσα στα κύρια γεύματα και η ποιότητα της στοματικής υγειινής. Δηλαδή, τα παιδιά κινδύνευαν να εμφανίσουν τερηδόνα εάν έτρωγαν τρόφιμα με ζάχαρη ανάμεσα στα γεύματα, εάν δεν έπλεναν επαρκώς τα δόντια τους και σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά όχι επειδή συνέχιζαν να θηλάζουν.

Ένας παράγοντας που συμβάλλει στην πρώιμη εμφάνιση τερηδόνας είναι η ιδιοσυγκρασική ή γενετική «ευαισθησία» ενός παιδιού. Υπάρχουν βρέφη και νήπια που, ακόμα και κατά την έκφυση των πρώτων δοντιών τους, εμφανίζουν αλλοιώσεις. Στους γονείς των παιδιών αυτών η σύγχρονη επιστήμη πρέπει να διαδοθεί: να τους πούμε ότι έχουν γεννηθεί με προδιάθεση για τερηδόνα, να μην κατηγορήσουμε τον συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για το πρόβλημα, να περιορίσουμε την χρήση μπιμπερό και πιπίλας, να σταματήσουμε την λήψη ζάχαρης ή ζαχαρούχων ποτών και να ενθαρρύνουμε για σωστή στοματική υγειινή και οδοντιατρική παρακολούθηση από νωρίς.

 

Πηγή: Nunes AM et al. Association between prolonged breast-feeding and early childhood caries: a hierarchical approach. Community Dent Oral Epidemiol. 2012 Jun 23. doi: 10.1111/j.1600-0528.2012.00703.x. [Epub ahead of print]

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Σ Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login