search
top

Εμπόδιο 39ο: Σύνδεση του θηλασμού με την εναλλακτικότητα, την ιδιαιτερότητα και τη γραφικότητα

 

Μητέρες που θηλάζουν και ειδικοί που υποστηρίζουν το θηλασμό μπορεί να τον βλάπτουν άθελά τους όταν με την στάση τους δημιουργούν ένα ψευτοδίλημμα ανάμεσα σε αυτόν και την επιστήμη. Σύμφωνα με αυτήν τη λογική, ο θηλασμός είναι μια πράξη επιστροφής στη «φύση», σε όσα ο «συγχρονος πολιτισμος» απαρνήθηκε. Πολλές γυναίκες που πιστεύουν στο θηλασμό υιοθετούν πρακτικές εναλλακτικές, χωρίς ευρεία επιστημονική αποδοχή. Κάθε γυναίκα έχει φυσικά το δικαίωμα να επιλέγει διαφορετικό τρόπο ζωής, ωστόσο η συστηματική σύνδεση του θηλασμού με ομάδες γυναικών που «διαφέρουν» από την πλειοψηφία πλήττει την εικόνα του στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων, οι οποίοι δεν πιστεύουν στην ιδιαιτερότητα και έτσι γίνονται σκεπτικιστές και για τον ιδιο το θηλασμό.

Η γαλουχία δε θα έπρεπε να αφορά μόνο ειδικές ομάδες μητέρων οι οποίες:

 • Αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
 • Αρνούνται να δώσουν στα παιδιά τους αντιβίωση – όταν φυσικά είναι απαραίτητη.
 • Υιοθετούν μια αμυντική, εχθρική στάση απέναντι στην επιστήμη.
 • Παίρνουν ομοιοπαθητικά φάρμακα για ο,τιδήποτε, για βρεφικούς κολικούς, για πρόληψη, για θεραπεία οποιουδήποτε συμπτώματος.
 • Καταναλώνουν μόνο οργανικά τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής από τη «φύση».
 • Είναι χορτοφάγοι.
 • Δεν καπνίζουν, δεν πίνουν, δεν κάνουν ποτέ καταχρήσεις.
 • Πιστεύουν στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων η στο βελονισμο.
 • Είναι βαθιά θρησκευόμενοι.
 • Έχουν αυξημένη οικολογική ευαισθησία.

Αλλά

 • Θα έπρεπε να αφορά όλες τις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της μεγάλης τους πλειοψηφίας που εμπιστεύεται την παραδοσιακή επιστήμη και τους κλασσικούς γιατρούς.

Σκεφτόμενος γονιός δεν είναι κατ’ ανάγκη ο επιστημονοφοβικός γονιός. Είναι άδικο ο θηλασμός να περιορίζεται στη γωνία, στη μειοψηφία. Αυτά ξενίζουν, αποδιώχνουν το μέσο άνθρωπο, τη μέση μητέρα που πιστεύει στην αξία του θηλασμού, πιστεύει όμως και στα καλά της τεχνολογίας και της σύγχρονης ιατρικής. Δεν απαρνούνται τον πολιτισμό χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστραλία επειδή έχουν σημειώσει εδώ και δεκαετίες αλματώδη πρόοδο στην προστασία του θηλασμού ενάντια στους λύκους της οικονομικής εκμετάλλευσης, αναγνωρίζοντας ότι η προστασία αυτή αποβαίνει προς όφελος μιας σύγχρονης, τεχνολογικής κοινωνίας. Ο θηλασμός δεν αποτελεί μια ιδιαιτερότητα, ένα δικαίωμα στη διαφορετικότητα ή απλά μια επιλογή λάιφσταιλ, αλλά υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίσει το φυσιολογικό τρόπο διατροφής των βρεφών, να βοηθήσει όλες τις γυναίκες να τον προσπαθήσουν και τις περισσότερες να τον απολαύσουν.

Η πλειοψηφία των γονιών έχουν μια κατ’ αρχήν θετική άποψη για τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα των ημερών μας. Έρχονται όμως αντιμέτωποι με αντιξοότητες και με τη μη επιστημονική στάση «ειδικών» η οποία θέτει εμπόδια στο θηλασμό. Κάποιοι οδηγούνται σε ακραία, μηδενιστικά, απαξιωτικά συμπεράσματα για ο,τιδήποτε επιστημονικό. Στην πραγματικότητα ο θηλασμός αποτελεί την τελευταία λέξη της επιστήμης! Δεν υπάρχει καμία κόντρα ανάμεσα στην επιστήμη και το θηλασμό. Δεν είναι τα ξένα γάλατα η κορυφή της επιστημονικής εξέλιξης και ο θηλασμός η επιστροφή στην περίοδο πριν τον πολιτισμό. Η γαλουχία είναι ένας σύγχρονος επιστημονικός τομέας με καταιγιστικούς ρυθμούς έρευνας τα τελευταία χρόνια, με χιλιάδες επιστήμονες να τη μελετούν ανά τον κόσμο, με πλούτο επιστημονικών αποδείξεων. Είναι λάθος ως υπέρμαχοι του θηλασμού να καταφερόμαστε ενάντια στην τεχνολογία και τον σύγχρονο τρόπο ζωής, όταν το πρόβλημα δεν είναι ο πολιτισμός αλλά η άκρατη εμπορευματοποίηση της μητρότητας, της παιδικότητας και της βρεφικής διατροφής, ο υπερκερασμός του δημόσιου συμφέροντος προς χάριν του ιδιωτικού.

Η λύση δεν είναι να αρνηθούμε τους παιδιάτρους, αλλά να αποδοκιμάσουμε εκείνους που δεν στηρίζουν τις οδηγίες τους σε επιστημονικές αποδείξεις. Δε μπορούμε να πετάμε συνολικά στα σκουπίδια χρόνια σπουδών, τέσσερα και πλέον χρόνια ειδίκευσης κάθε παιδιάτρου, χιλιάδες μελέτες και ερευνητές που πασχίζουν ανά τον κόσμο να φτιάξουν ασφαλή εμβόλια. Δε μπορούμε να ακυρώνουμε με μια απλή φράση αφορισμού χιλιάδες επιστήμονες, χωρίς επιστημονικα στοιχεια, επενδύοντας στους φόβους των γονιών, σε σκόρπιες ανεκδοτολογικές ιστορίες και στην ελλειπή τους ενημέρωση, εκμεταλλευόμενοι τα προβλήματα της σύγχρονης ιατρικής, τις υπερβολές υπερδιάγνωσης και υπερθεραπείας κλασσικών γιατρών, την ταλαιπωρία των γονιών από ένα ιδιωτικό σύστημα υγείας που κοιτάζει το πορτοφόλι αντί για τον άνθρωπο. Η ιατρική δεν είναι φολκλόρ, αυθεντία, ανεκδοτολογικές ιστορίες, παραδοσιακές τελετουργίες, εξουσία του ενός και σύγχυση, αλλά παγκόσμια προσπάθεια για πρακτική τεκμηριωμένη στην επιστημονική αλήθεια, στηριζόμενη σε σύγχρονα στάνταρ, μέσα από συστηματική παρατήρηση, έρευνα και πιστοποίηση. Ο γιατρός που δηλώνει ότι το γάλα της μαμάς παύει να έχει αξία μετά τους πρώτους έξι μήνες της ζωής εκφράζει μια προσωπική εκτίμηση και όχι την επιστημονικά τεκμηριωμένη αλήθεια, αρθρώνει μια προκατειλλημένη  άποψη που θα έπρεπε να μένει προς προσωπική χρήση και όχι να δίνεται ως συμβουλή σε μητέρες.

 

Από την πλευρά των επαγγελματιών υγείας είναι απαραίτητο να μπει ένα τέλος σε λόγια και πράξεις επειδή έτσι έχουμε συνηθίσει – λες και ειμαστε μαγοι της φυλης – ή επειδή αυτό μας είπε να κάνουμε ένας συνάδελφος. Υπάρχει η αδιαμφισβήτητη, δημοσιευμένη επιστήμη, άμεσα προσβάσιμη παντού και ο θηλασμός δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από αυτήν.

Θα λυπόμουν εάν το βιβλίο αυτό εύρισκε ανταπόκριση μονο σε ένα ειδικό και αποκλειστικά εναλλακτικό κοινό. Χωρίς να αποδοκιμάζω αυτές τις στάσεις υποστηρίζω  με όσα γράφω σε αυτές τις σελίδες ότι η αδιαμφισβήτητη επιστήμη που συνοδεύει το θηλασμό πρέπει επειγόντως να φτάσει στην πόρτα της κάθε οικογένειας, της κάθε μέλλουσας μητέρας, ώστε να φέρει το θηλασμό στη θέση του φυσιολογικού τρόπου διατροφής και ανατροφής των μικρών παιδιών.

 

Σχολιασμός 2014:

Δεν χάιδεψα ποτέ αυτιά και θα συνεχίσω να μην το κάνω, με κόστος να γίνομαι δυσάρεστος σε κάποιους που εκτιμούν πτυχές της δουλειάς μου. Ότι παρουσιάζω σε διάφορους τομείς που αφορούν το παιδί (καισαρικές, θηλασμός, βρεφική διατροφή, αντιβιοτικά κα) βασίζονται πάνω σε τελευταία επιστημονική τεκμηρίωση. Αν δεν επιδιώκουμε αποδείξεις, evidence based medicine, τότε γινόμαστε υποστηρικτές του χάους, της σχετικότητας για τα πάντα, της συνομωσιολογίας, των δοξασιών, των κοινών παραδοχών, της πίστης χωρίς έρευνα, των ανεκδοτολογικών ιστοριών, του ¨έτσι μάθαμε¨, της άρνησης της επιστήμης και της πίστης ότι δεν υπάρχει τίποτε αντικειμενικά επιστημονικό αλλά εμπορικά συμφέροντα καθορίζουν τα πάντα. Η τελευταία λοιπόν επιστημονική τεκμηρίωση λέει για την σημασία του μητρικού θηλασμού, του φυσιολογικού τοκετού, των εμβολιασμών και για την έλλειψη επιστημονικών αποδείξεων για εναλλακτικές θεραπείες όπως η ομοιοπαθητική. Ο θηλασμός δεν είναι εναλλακτικότητα αλλά τελευταία λέξη της επιστήμης. Εάν αρνούμαστε σε έναν τομέα την επιστήμη και σε άλλον την αποδεχόμαστε, τότε νομιμοποιούμε αυτούς που έχουν ¨γνώμες¨ ότι ο θηλασμός πρέπει να γίνεται με το ρολόι, ότι μετά τους 6 μήνες δεν έχει όφελος, η ότι μετά τα 2 χρόνια βλάπτει, και άλλα πολλά. Η είμαστε με την επιστήμη ως το μόνο διαθέσιμο μέσο που έχει ο ανθρώπινος νους για να φτάνει στη γνώση, ή όχι. Μέσος δρόμος δεν υπάρχει. Απορρίψτε την κακή επιστήμη, όχι την επιστήμη, την κακή μη τεκμηριωμένη κλασική ιατρική, όχι την σύγχρονη τεκμηριωμένη ιατρική. Κάντε επιλογές για τα παιδιά σας βασισμένες στην σωστή τεκμηριωμένη ανεξάρτητη ιατρική και όσους την υπηρετούν.

Σχετικά Άρθρα

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login