search
top

Ιδιωτικές ασφαλίσεις και υγεία του παιδιού

Οι σημερινοί γονείς έρχονται αντιμέτωποι με ένα επιτακτικό δίλλημα: να αναλάβει το παιδί μου ένας παιδίατρος που θα επιλέξω, ή να του κάνω ιδιωτική ασφάλιση;

Υπάρχουν στις μέρες μας πολλά διαθέσιμα “πακέτα” ιδιωτικής ασφάλισης, από τράπεζες, ιδιωτικές εταιρίες στο χώρο της υγείας, ιδιωτικά νοσοκομεία. Υποστηρίζουν ότι προσφέρουν δωρεάν επισκέψεις παιδιάτρων και απεριόριστες εξετάσεις. Οι γονείς πείθονται νομίζοντας ότι θα έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Είναι έτσι;

Ας το δούμε με ένα παράδειγμα πραγματικού περιστατικού. Πρόσφατα επισκέφτηκε το ιατρείο μου ένας μπαμπάς με ένα παιδάκι 5 χρονών. Το πρόβλημα ήταν κάποιοι πόνοι στην κοιλιά και ανησυχία για μη καλή διατροφή του παιδιού. Εκτίμησα το περιστατικό, έκανα τις σωματομετρικές μετρήσεις του μικρού και άνοιξα το βιβλιάριο υγείας του για να τις τοποθετήσω στις καμπύλες ανάπτυξης. Όταν εκτιμούμε το βάρος ενός παιδιού, δεν μας ενδιαφέρει τόσο η μία μέτρηση αλλά πως πάει το παιδί στην πορεία του χρόνου. Θέλουμε να έχουμε μια συνέχεια για να δούμε εάν έχει στασιμότητα στην αύξησή του, εάν στην πορεία των μηνών και χρόνων “πέφτει” στις καμπύλες ανάπτυξης.

Το βιβλιάριο του παιδιού είχε την τελευταία καταχώρηση βάρους σε ηλικία 6 μηνών.

“Δεν επισκέπτεστε παιδίατρο τα τελευταία χρόνια”; Ρώτησα τον πατέρα.

“Ναι, βέβαια,είχαμε έως τώρα για το μικρό ιδιωτική κάλυψη και βλέπαμε διαφορετικούς παιδιάτρους κάθε φορά. Τώρα που μεγάλωσε αποφασίσαμε ότι δε χρειάζεται και είπαμε να βρούμε παιδίατρο”.

Κανείς δεν είχε καταχωρήσει τίποτε στο βιβλιάριο υγείας του παιδιού. Σε αυτό το παιδί οι γονείς του απαρνήθηκαν την πιο σημαντική προσφορά του παιδιάτρου, την προσφορά της συνέχειας, να γνωρίζει κάποιος ειδικός που εσύ και το παιδί σου εμπιστεύεστε την πορεία της σωματικής κια ψυχικής του υγείας από τη γέννηση μέχρι την ενηλικίωση, να γνωρίζει ένας ειδικός όλες τις λεπτομέρειες στις ισορροπίες της οικογένειάς σου, που μόνο κάποιος που είναι κοντά σου επί χρόνια μπορεί να γνωρίζει. Αντ’ αυτού, οι γονείς αυτοί ένιωσαν και “καλυμμένοι”, ευχαριστημένοι για την έξυπνη κίνηση να “καλύψουν” τις ανάγκες υγείας του παιδιού τους κατά τα πρώτα του χρόνια με ιδιωτική ασφάλιση. Το αποτέλεσμα βέβαια κατακερματισμένη, αποσπασματική φροντίδα, αχρείαστες, περιττές και δυνητικά επικίνδυνες εξετάσεις, περισσότερες ιδιωτικές νοσηλείες, περισσότερα έξοδα για τους γονείς τελικά. Και, όταν εμφανιστεί πραγματικό πρόβλημα υγείας στο παιδί σου, να μην έχεις να βασιστείς σε έναν δικό σου άνθρωπο που διαθέτει πλήρες αρχείο με το ιστορικό υγείας του παιδιού σου..

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλές παγίδες που περιμένουν τους γονείς με ανοιχτές αγκάλες. Πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ σοβαρά τις επιλογές μας.

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2010

Σχετικά Άρθρα

2 Responses to “Ιδιωτικές ασφαλίσεις και υγεία του παιδιού”

 1. Σπύρος Γεωργιάδης says:

  Συγχαρητήρια κύριε Παπαβέντζη για την τοποθέτησή σας. Με βρίσκεται απόλυτα σύμφωνο ειδικά στο θέμα του να παρακολουθεί κάποιος ειδικός την πορεία και ανάπτυξη της σωματικής και ψυχικής υγείας ενός παιδιού. Ένας άνθρωπος εμπιστοσύνης που θα συμβουλεύει κατά τα εύθραυστα χρόνια ανάπτυξης του παιδιού τους υπερφορτωμένους γονείς.
  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να παρέχουν παράλληλα και μία σωστή ασφαλιστική κάλυψη στο παιδί τους με δυνατότητα να καλύπτει ακόμα και μέρος ή το σύνολο της αμοιβής του ιδιώτη ιατρού και πόσο μάλλον τα έξοδα μίας πολυδάπανης νοσηλείας στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν χρειαστεί.
  Αυτό που πιστεύω ότι χρειάζεται ένας γονέας είναι πάνω από όλα σωστή ενημέρωση από επαγγελματίες κι όχι επιλογές από τον αυθορμητισμό που προκαλούν κάποιες διαφημίσεις.
  Καλή συνέχεια στο έργο σας!

  Με εκτίμηση,

  Σπύρος Γεωργιάδης
  Ειδικός Ασφαλιστικός Σύμβουλος
  σε θέματα προστασίας της οικογένειας

 2. Σ Παπαβέντσης says:

  Έχετε δίκιο, μιλάω για μια συγκεκριμένη μορφή ιδιωτικής ασφάλισης για πρωτοβάθμια φροντίδα παιδιού. Το κύριο στοιχείο που πρέπει να έχει κάθε τέτοιο πρόγραμμα είναι επένδυση στην συνέχεια της φροντίδας

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login