search
top

Μύθοι περί βρεφικού ύπνου

Η Μαίρη έφερε το μικρό της στους επτά μήνες για την καθιερωμένη επίσκεψη ρουτίνας. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα και φτάσαμε στο θέμα του ύπνου.

«Γιατρέ, μου είχαν πει κάτι στο μαιευτήριο που τώρα που το σκέφτομαι με προβληματίζει..»

«Πείτε μου ακριβώς..»

«Να, πριν βγούμε από το μαιευτήριο ο παιδίατρος εκεί μάζεψε όλες τις μητέρες για κάποιες οδηγίες. Στο θέμα του ύπνου μας είχε πει ότι το μωρό θα πρέπει να κοιμάται χωρίς διακοπή οκτώ ώρες κάθε βράδυ, διαφορετικά κάτι συμβαίνει, είναι παθολογικό και θέλει ψάξιμο. Η αλήθεια είναι ότι ο μικρός μου δεν έχει κοιμηθεί ποτέ έως τώρα μονοκόμματα για παραπάνω από 3-4 ώρες. Μήπως το παιδί μου έχει κάποιο πρόβλημα;»

Αισθάνθηκα αποσβολωμένος. Πως μπορεί να λέγονται τόσο ανακριβή πράγματα προς τους γονείς; Πως είναι δυνατόν συνάδελφοι να μην έχουν καμία απολύτως ιδέα σχετικά με την ομαλή φυσιολογία ενός βρέφους; Οποιοσδήποτε έχει μωρά ή έχει ακούσει για μωρά γνωρίζει ότι τα περισσότερα από αυτά δεν κοιμούνται βαθιά για πολύ χρόνο και ότι ξυπνούν εύκολα, πόσο μάλλον τα νεογέννητα, πόσο μάλλον κάποιος που υποτίθεται ότι «σπούδασε» τη βρεφική φυσιολογία. Ή μήπως και αυτές οι οδηγίες είναι εσκεμμένες; Το να πεις σε μια μητέρα που θηλάζει το νεογέννητό της ότι το μωρό της θα έπρεπε να κοιμάται το βράδυ για τουλάχιστον οκτώ ώρες χωρίς ξύπνημα αποτελεί σίγουρα προειδοποίηση που αντιμάχεται το θηλασμό. Το τάισμα την νύχτα είναι όχι μόνο φυσιολογική κατάσταση κατά τον πρώτο καιρό, αλλά και απαραίτητη για την εδραίωση της γαλουχίας. Έπειτα τα μωρά έχουν κύκλους ύπνου 2-4 ωρών με ενδιάμεσα ξυπνήματα, ξοδεύοντας πολύ λίγο από τον χρόνο αυτό σε βαθύ ύπνο – nonREM. Στην πορεία υπάρχουν και τα ξυπνήματα της νύχτας λόγω κολικών, λόγω κένωσης, λόγω έκφυσης των δοντιών, λόγω πόνου, κρυωμάτων, άγχους αποχωρισμού από τους γονείς κλπ.

Είναι απίστευτο να δίνονται οδηγίες τόσο άσχετες με την πραγματικότητα της γονεικής από υποτιθέμενους ειδικούς που κατευθύνουν ομαδικά νέους γονείς στο άγνωστο και δύσκολο ταξίδι της ανατροφής των παιδιών.

Στέλιος Παπαβέντσης ΜRCPCH DCH IBCLC 2010

Σχετικά Άρθρα

4 Responses to “Μύθοι περί βρεφικού ύπνου”

 1. Νάντια says:

  Αυτά πρέπει να τα ακούμε οι νέοι γονείς. Γνωστή μου που λανθασμένα διέκοψε το θηλασμό μετά από μαστίτιδα (λόγω έλλειψης ενημέρωσης φυσικά), περιφανεύται που το παιδί της δεν ξυπνάει πια τη νύχτα όπως όταν θήλαζε…η άγνοια μεγάλη και η ενημέρωση από έναν παιδίατρο/σύμβουλο απαραίτητη!!!

 2. mamastodromo says:

  Πολύ σωστός όπως πάντα.
  Περιτριγυριζόμαστε από ειδικούς για το κάθε τι.
  Όμως, πώς και από ποιούς εκπαιδεύονται αυτοί οι λεγόμενοι ειδικοί;
  Ποιός τους “χρίζει” ειδικούς και με ποια κριτήρια;
  Πώς ελέγχονται ή αξιολογούνται οι ειδικοί;
  Και τέλος, για ποιόν εργάζονται και ποια συμφέροντα εξυπηρετούν;
  Επί του προκειμένου, ο “ειδικός” που συμβούλευε τις μητέρες απέβλεπε ειλικρινά στην υγεία κι ευημερία των μητέρων και των παιδιών (οπότε προφανώς ήταν ακατάλληλος για τη θέση κι ανάξιος του χαρακτηρισμού “ειδικός”);
  Ή μήπως εξυπηρετούσε το δικό του συμφέρον ή ίσως κάποιου άλλου (οπότε ήταν εγκληματίας);

 3. iokasti says:

  Θήλασα την κόρη μου αποκλειστικά μέχρι 6 μηνών. Από το β΄ μήνα σχεδόν, κοιμόταν 8-9 ώρες συνεχόμενα το βράδυ μερικές φορές και 12!!! Άλλες πάλι ξύπναγε πιο συχνά!
  Ποτέ δεν έκανα κάτι ιδιαίτερο για να κοιμηθεί παραπάνω, ούτε την ξύπνησα για να φάει. Προσαρμόστηκα στο πρόγραμμα που ήθελε εκείνη. (Ποτέ δεν προβληματίστηκα για το πόσες φορές θήλασε, πόση ώρα και πόση ποσότητα, εξάλλου το βάρος της και το ύψος της ήταν πάντα κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό!)
  Δύο φίλες μου εφάρμοσαν το σύστημα μικτής διατροφής από την αρχή (σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδίατρου)και κυρίως στα βραδινά γεύματα για να αποκτήσει το παιδί σωστές συνήθειες ύπνου και να ξεκουράζονται οι ίδιες. Τώρα είναι περίπου 5 & 6 μηνών τα μωρά τους, ‘αν τύχει’ και κάποιο από τα δυο κοιμηθεί πάνω από 3-4 ώρες ..’κάποιο βράδυ’ ….κάνουν πάρτυ…!!!
  Τα συμπεράσματα φίλες μου δικά σας…!!!

 4. Athina says:

  Η κόρη μου είναι 9 μισή μηνών και θηλαζει αποκλειστηκά.
  Το μεγαλύτερο διάστημα ύπνου της είναι 6 ώρες και έχει συμβεί σπάνια, συνήθως ξυπνά στις 4 με 4 μισή ώρες.
  Θέλω να πω ότι είναι πολυ σχετικό και κάθε παιδι ιδιαίτερο να μπορέσουμε να το εντάξουμε σε πλαίσια.
  Εγώ απο την πλευρά μου αισθάνομαι πολυ κουρασμένη αλλά ήσυχη πως δίνω το καλύτερο που μπορώ.
  Ελπίζω να δικαιωθώ!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login