search
top

Το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης

Κάποτε ένας διευθυντής σε ιδιωτικό μαιευτήριο της μικρής μας χώρας μου είχε δηλώσει με περηφάνια:

«Το μαιευτήριό μας είναι το καλύτερο της χώρας, το πιο σύγχρονο των Βαλκανίων, ίσως και όλης της Ευρώπης!»

 Σε αυτό το μαιευτήριο γέννησε πρόσφατα μια μητέρα. Με καισαρική τομή φυσικά, γιατί η κύηση ήταν 40 εβδομάδων και «το μωρό είχε αργήσει υπερβολικά». Εξάλλου αυτός είναι ο μακράν συνηθέστερος τρόπος γέννας στο καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης.

Ωστόσο, η μαμά, δυστυχώς για τους καλύτερους γιατρούς της Ευρώπης – τους γιατρούς του συγκεκριμένου μαιευτηρίου –, είχε σχέδια για αποκλειστικό θηλασμό του παιδιού της και το δήλωνε ευθαρσώς και επιμόνως. Τελικά ενέδωσαν στην επιθυμία της.

 Οι καλύτεροι γιατροί της Ευρώπης ορίζουν τον αποκλειστικό θηλασμό ενός νεογέννητου ως τάισμα κάθε τέσσερις ώρες για το πολύ επτά λεπτά από το στήθος της μαμάς. Ο πραγματικός ορισμός του αποκλειστικού θηλασμού απέχει μακράν από την πλανεμένη αντίληψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όχι. Σημαίνει ότι το βρέφος απομακρύνεται στο θάλαμο νεογέννητων μαζί με όλα τα άλλα, ότι κλαίει και οδύρεται μαζί με όλα τα άλλα, όμως δεν του δίνουν μπιμπερό με ξένο γάλα όπως κάνουν στα άλλα. Αντίθετα, το αφήνουν να κλαίει και να οδύρεται κάτω από το εκθαμβωτικό, συνεχές φως του δωματίου νεογέννητων, έως ότου περάσουν τέσσερις ώρες και όλα τα μωρά επισκεφτούν τη μάνα τους για δέκα λεπτά. Εκεί, το ηλικίας μιας ημέρας ανθρώπινο ον πιπιλάει το στήθος της μαμάς για μέγιστο διάστημα επτά λεπτών, γιατί, κατά τα λεγόμενα ενός Ευρωπαίου γιατρού, «το 90% του γάλακτος το πίνει στα πέντε λεπτά, έπειτα χρησιμοποιεί το στήθος για πιπίλα, κάτι που πρέπει να αποτρέπουμε». Με την πάροδο των επτά λεπτών, το μωρό επιστρέφει στο κουνάκι του παρέα με τους συνομίληκούς του. Εάν κλαίει, δεν του δίνουν φυσικά τσάι ή ξένο γάλα γιατί «θηλάζει αποκλειστικά».

 Το παιδί γεννήθηκε 3850 γραμμάρια. Πέρασαν τέσσερις ημέρες με πήγαινε – έλα, 6 φορές την ημέρα, δέκα λεπτά τη φορά στη μαμά. Το στήθος της μητέρας πρήστηκε. Ζητούσε απεγνωσμένα το μωρό της για να της το ελαφρύνει. Της απαντούσαν ότι κοιμόταν και δεν έπρεπε να το ξυπνήσουν.

Το τεσσάρων ημερών παιδί που γεννήθηκε στο ευρωπαικών προδιαγραφών μαιευτήριο ζυγίστηκε ξανά: ήταν τώρα 3430 γραμμάρια, είχε δηλαδή χάσει πάνω από 10% του βάρους γέννησης. Επιστρατεύτηκε ο αρχι-παιδίατρος για να νουθετήσει τη μητέρα.

 «Με αυτήν την παράλογή σας βούληση να τρώει το μωρό σας μόνο από εσάς, κοιτάξτε που το φτάσατε! Κινδυνεύει να αρρωστήσει βαριά..»

«Το παιδί χρειάζεται επειγόντως γάλα σε φόρμουλα»

Η μητέρα παρέμενε ανένδοτη.

«Να μας επιτρέψετε τουλάχιστον να του δώσουμε τσάι..»

Αυτό ήταν, η μητέρα δεν μπορούσε να ακούσει τίποτε άλλο πλέον. Υπέγραψε, πήρε το παιδί της μακριά από το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης και έφυγε στο σπίτι της.

 Έπειτα από δύο ημέρες, το μωρό της ήταν ένα ήσυχο νεογέννητο που δεν έκλαιγε καθόλου, γιατί απολάμβανε το στήθος της μητέρας του κατά δική του απαίτηση, όποτε ήθελε εκείνο και για όση ώρα χρειαζόταν για να χορτάσει. Μάνα και γιος έμειναν αυτοκόλλητοι, σε συνεχή αγκαλιά από την πρώτη στιγμή που έφτασαν σπίτι. Το βρέφος ζυγίστηκε στο σπίτι: είχε πάρει ήδη 350 γραμμάρια!

 Το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης, με τα πιο σύγχρονα στάνταρ περιγεννητικής φροντίδας, έστειλε ένα νεογέννητο στο σπίτι, έχοντας χάσει πάνω από 10% του βάρους γέννησης, με ένα χαρτί συνταγής για συγκεκριμένο ξένο γάλα και με την εξής οδηγία:

«Τακτική παιδιατρική παρακολούθηση» (..)

Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος MRCPCH DCH IBCLC 2010

Σχετικά Άρθρα

5 Responses to “Το καλύτερο μαιευτήριο της Ευρώπης”

 1. Δόμνα says:

  Στο πέμπτο παιδί μου, που το γέννησα πιθανόν στο ίδιο μαιευτήριο, συνάντησα τις ίδιες συνθήκες. Μάλιστα δημιούργησα θέμα γιατί αρνούνταν να μου το δώσουν να το θηλάσω το απόγευμα γιατί είχε επισκεπτήριο!

 2. effie geka says:

  αναρωτιεμαι μήπως ο τοκετος στο σπιτι ειναι τελικα η καταλληλοτερη λυση σε μια φυσιολογικη εγκυμοσυνη και σε ένα πολιτισμενο οικογενειακο περιβαλλον….

 3. ΑΚ says:

  Στο ίδιο μαιευτήριο γέννησα και εγώ…..Το μωράκι μου έκλαιγε συνεχώς απαρηγόρητο και μου έλεγαν οι νοσοκόμες ότι θα υποφέρω σπίτι γιατί έχω ένα πολύ απαιτητικό μωρό και θα πρέπει να είμαι προσεκτική να μην την κακομάθω. Τελικά λίγο μετά που γυρίσαμε σπίτι αποδείχθηκε ότι είναι ένα ήσυχο και γελαστό πλασματάκι που λατρεύει το γάλα μου και μισεί τα δυνατά φώτα (κάτι που έχει πάρει από εμένα). Συνεχίζω τον θηλασμό και τώρα που είναι 5 μηνών και έχω επιστρέψει στην δουλεία μου, αν και είναι πραγματικά κάτι πολύ δύσκολο αλλά αποζημιώνομαι όταν βλέπω τις λευκές σταγονίτσες του γάλατος μου στα χειλάκια της και το ικανοποιημένο και χορτασμένο της βλέμμα.

 4. Iliana says:

  Γέννησα και εγώ σε ένα τέτοιο μαιευτήριο. ΤΟ μωράκι μου έμεινε κάτω από τις λάμπες για 6 ολόκληρες μέρες τη μία από αυτές δέχτηκα να του δώσουν ξένο γάλα γιατί κατάφεραν να με τρομάξουν ότι ο ίκτερος αυτό χρειάζεται για να πέσει. Τις υπόλοιπες όταν δεν τον είχα δίπλα μου να τον θηλάσω γιατί ήταν κάτω από τη λάμπα έδινα γάλα με το θήλαστρο και ελπίζω ότι τον τάιζαν με αυτό όπως μου έλεγαν. Το αγόρι μου γεννήθηκε 3950 και η γιατρός που τόν είδε 1 βδομάδα μετά την έξοδο μας από το μαιευτήριο έμεινε εκπληκτη: “Κράτησαν μεσα αυτό το παιδί για ίκτερο?” Παρόλαυτά, αν και θήλασα αποκλειστικά μέχρι τον 6ο μήνα και συνεχίζω να θηλάζω και σήμερα στον 7ο, ο θηλασμός δεν σημαίνει και ήσυχο μωρό…στην περίπτωση μας με μαραθώνιους θηλασμούς μέχρι τον πέμπτο μήνα μια και είχαμε και πρόβλημα με παλινδρόμηση έχω ναπω ότι χρειάζεσαι μεγάλη υπομονή και αποφασιστηκότητα για να θηλάσεις το μωράκι σου. Όταν το καταφέρεις όμως και όλα μπουν σε μία σειρά, πραγματικά δεν θέλεις να σταματήσεις. Ο Οδυσσέας μέχρι σήμερα δεν έχει αρρωστήσει ποτέ! Σύμπτωση ή συνέπεια του θηλασμού δεν ξέρω, είναι κάτι που εύχομαι σε όλες τις μανούλες όμως! Υγεία στα παιδάκια μας

 5. Maria Tasioula says:

  Εγώ γένησα το δεύτερο παιδί μου τον Οκτώβριο του 2012, με καισαρική, καιζήτησα να βάλω την μικρούλα αμέσως στο στήθος μου, το οποίο και δέχθηκαν στο μαιευτήριο, ένα από τα γνωστά μεγάλα “super market”, όπως τα θεωρώ, της Αθήνας. Επίσης δήλωσα αποκλειστικό θηλασμό και ζήτησα “rooming in” δηλαδή να έχω εγώ την μικρή στο δωμάτιο συνέχεια ή για όσο θέλω, το οποίο επίσης δέχθηκαν. Όταν κάποιες φορές ζητούσα να την κρατήσουν για λίγο για να κοιμηθώ λιγάκι έδωσα αυστηρά οδηγία να μου την επιστρέψουν αμέσως μόλις άρχιζε να κλαίει, το οποίο επίσης έγινε. Δεν θα το πίστευα κι έγω αν μου το έλεγαν… Αλλά το συγκεκριμένο μαιευτήριο υιοθέτησε πρόσφατα αυτή τη νέα πολιτική να υποστηρίζουν δηλαδή τον αποκλειστικό θηλασμό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login