search
top

Ενδιαφερόμαστε για την εμφάνιση διαβήτη στις μητέρες;

Είναι γνωστό ότι ο μητρικός θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη στο παιδί. Τι γίνεται όμως με τις μητέρες; Οι μητέρες που στην εγκυμοσύνη είχαν διαβήτη κύησης είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό. Είναι σημαντικό να υπάρχουν στρατηγικές και μέσα που μπορούν να μειώσουν τον διαβήτη τύπου 2 σε μητέρες που έχουν γεννήσει παιδιά, ώστε να μειωθεί η επιδημία διαβήτη και οι οικονομικές και κοινωνικές επιδράσεις της. Γνωρίζουμε ακόμα ότι μητέρες με διαβήτη, εάν θηλάζουν αποκλειστικά μετά τον τοκετό, παρουσιάζουν βελτιωμένη ανοχή γλυκόζης και μειωμένες ανάγκες σε χορήγηση ινσουλίνης.

Γερμανοί ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν κατά πόσο η επιλογή βρεφικής διατροφής μπορεί να επηρεάσει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 στις μητέρες χρόνια μετά την γέννηση του παιδιού τους. Η έρευνά τους δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβριο 2012 στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes.
Παρακολούθησαν προοπτικά μια ομάδα 304 γυναικών που γέννησαν μεταξύ 1989 και 1999 και είχαν διαβήτη κύησης. Τις παρακολούθησαν από την γέννηση του παιδιού της έως και 19 χρόνια αργότερα για να διαπιστώσουν την εμφάνιση ή όχι σακχαρώδους διαβήτη.
Συνολικά 147 μητέρες (σχεδόν οι μισές) ανέπτυξαν κάποια στιγμή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μεγαλύτερη πιθανότητα για να εμφανίσουν μελλοντικό διαβήτη είχαν όσες στην εγκυμοσύνη έκαναν θεραπεία με ινσουλίνη και όχι απλά με δίαιτα, όσες είχαν μεγαλύτερο δείκτη μάζας σώματος (BMI) και όσες είχαν στο αίμα τους αυτοαντισώματα ενάντια στα νησίδια του παγκρέατος. Στην ομάδα μητέρων που εμφάνισε διαβήτη και δεν είχε αυτοαντισώματα, εκείνες που θήλασαν είχαν μέσο χρόνο εμφάνισης μελλοντικού διαβήτη 12.3 χρόνια μετά την γέννα, ενώ εκείνες που δεν θήλασαν είχαν μέσο χρόνο εμφάνισης διαβήτη μόλις 2.3 χρόνια. Η ομάδα μητέρων που θήλασε για παραπάνω από 3 μήνες είχε και τον μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης μελλοντικού διαβήτη.

Οι ερευνητές συμπεραίνουν από τα ευρήματα της εργασίας τους ότι στην κατηγορία αυτή εγκύων με διαβήτη κύησης ο μητρικός θηλασμός πρέπει να ενθαρρύνεται ιδιαίτερα, γιατί προσφέρει μια ασφαλή και επιτεύξιμη παρέμβαση χαμηλού κόστους που μπορεί να μειώσει τον επακόλουθο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη σε αυτήν την ομάδα υψηλού κινδύνου.

Στην χώρα μας η μέση έγκυος με διαβήτη κύησης οδηγείται συστηματικά στον αποθηλασμό και δεν υποστηρίζεται συνήθως για να επιτύχει αποκλειστικό αποτελεσματικό μητρικό θηλασμό από τις πρώτες ημέρες της ζωής του μωρού της. Πολύ συχνά οι κυήσεις αυτές καταλήγουν σε προγραμματισμένη καισαρική και μάλιστα πολύ πριν την συμπλήρωση των 9 μηνών εγκυμοσύνης, στις 36 ή στις 37 εβδομάδες κύησης, πρακτική συχνά χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση. Τα μωρά απομακρύνονται από τις μητέρες, δεν θηλάζουν την πρώτη ώρα της ζωής, δεν είναι σε συνδιαμονή με τη μητέρα τους στο μαιευτήριο, τους χορηγείται «προληπτικά» μπιμπερό με γάλα ή γλυκόζη. Αποτέλεσμα όλων αυτών των πρακτικών που δεν είναι σύγχρονα επιστημονικά ενημερωμένες είναι η συστηματική αποτυχία του θηλασμού. Τα φυσιολογικά βρέφη και οι υγιείς μητέρες έχουν αναγκαιότητα να θηλάσουν λόγω πολλαπλών οφελών και συχνά δεν ενθαρρύνονται ή και παρεκτρέπονται στο μπιμπερό στην χώρα μας. Το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι οι ομάδες μητέρων και βρεφών με προβλήματα υγείας, που θα ωφελούνταν πολλαπλάσια από την επίτευξη αποκλειστικού αποτελεσματικού θηλασμού κατά απαίτηση του βρέφους είναι συχνά και εκείνες που αποθαρρύνονται πιο πολύ από όλες και από την πρώτη στιγμή από το να θηλάσουν επιτυχώς.

Πηγή: Ziegler AG et al. Long-term protective effect of lactation on the development of type 2 diabetes in women with recent gestational diabetes mellitus. Diabetes. 2012 Dec;61(12):3167-71. doi: 10.2337/db12-0393. Epub 2012 Oct 15.

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login