search
top

Συσχέτιση των καισαρικών με αλλεργίες

Νέα μελέτη, που ανακοινώθηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας συσχετίζει τις καισαρικές τομές με αυξημένο κίνδυνο αλλεργιών για τα παιδιά.
Ο φυσιολογικός κολπικός τοκετός φαίνεται να εκθέτει τα μωρά σε υγιή ωφέλιμα μικρόβια ενώ αντίθετα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες.
Οι ερευνητές εκτίμησαν 1200 νεογέννητα προοπτικά στον 1 μήνα ζωής, στους 6 μήνες, στον χρόνο και στα δύο χρόνια ζωής. Στην ηλικία των 2 ετών, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί με καισαρική τομή ήταν 5 φορές πιο πιθανό να έχουν αλλεργίες σε σύγκριση με εκείνα που γεννήθηκαν με φυσιολογικό τοκετό.
Τα ευρήματα αυτά έρχονται να αναδείξουν ακόμα πιο ισχυρή την «υπόθεση υγιεινής», σύμφωνα με την οποία η πρώιμη έκθεση κατά την παιδική ηλικία σε μικρο-οργανισμούς επηρεάζει την ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και την έναρξη ή όχι αλλεργιών. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ντιτρόιτ πιστεύουν ότι η έκθεση ενός νεογέννητου στα μικρόβια του γεννητικού καναλιού της μητέρας του συνιστά έναν μείζονα παράγοντα επηρεασμού του ανοσοποιητικού του συστήματος.
Αντίθετα τα βρέφη που γεννιούνται με καισαρική τομή αναπτύσσουν ένα μοτίβο δυνητικά επικίνδυνων μικρο-οργανισμών στο γαστρεντερικό τους σύστημα, το οποίο πιθανά τα κάνει ευαίσθητα στην ανάπτυξη αντισωμάτων IGE όταν εκτίθενται σε αλλεργιογόνα. Τα αντισώματα αυτά συσχετίζονται με την εμφάνιση αλλεργιών και άσθματος.
Η μελέτη αυτή δεν τεκμηριώνει αιτιολογική απαραίτητα συσχέτιση ανάμεσα στην καισαρική τομή και τον αλλεργικό κίνδυνο.

Η συζήτηση για τις αρνητικές επιπτώσεις των καισαρικών τομών έχει ιδιαίτερη σημασία σε μια χώρα όπου τα ποσοστά των καισαρικών έχουν ξεφύγει από κάθε προηγούμενο και η οποία ήδη εγκαλείται από την διεθνή κοινότητα για την έλλειψη οποιουδήποτε ενδιαφέροντος να προστατεύσει την φυσιολογική γέννα στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο του 2013 δημοσιοποιήθηκαν στη Γενεύη οι καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) για την Ελλάδα. Μεταξύ άλλων, η Επιτροπή εξέφρασε την ανησυχία της για το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των καισαρικών τομών που πραγματοποιούνται σε δημόσια (40%) και ιδιωτικά (έως 65%) νοσοκομεία ΧΩΡΙΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΣΗ, με τα ελληνικά ποσοστά να είναι τα υψηλότερα στον κόσμο, πολύ πιο πάνω από το ποσοστό 15% που θεωρείται από την Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι καλύπτει ιατρικές ανάγκες. Δηλαδή η εκτίμηση είναι ότι τουλάχιστον 3 στις 10 εγκύους στην Ελλάδα γεννούν με καισαρική τομή χωρίς τεκμηριωμένο ιατρικό λόγο. Η Ελληνική Κυβέρνηση, προσπαθώντας να δικαιολογηθεί, υποστήριξε ότι αυτό συμβαίνει «επειδή οι Ελληνίδες γεννούν σε μεγάλη ηλικία», κάτι που προκάλεσε δυσμενείς αντιδράσεις από τους αρμόδιους του ΟΗΕ, οι οποίοι αντέτειναν ότι σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται ποσοστό ανώτερο του οριζόμενου από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η Επιτροπή προέτρεψε σχετικά την Ελλάδα, μεταξύ άλλων, «να μειώσει το ποσοστό των καισαρικών τομών που γίνονται χωρίς ιατρική ανάγκη εκπαιδεύοντας ή μετεκπαιδεύοντας το ιατρικό προσωπικό για φυσιολογικό τοκετό και να εισαγάγει αυστηρούς έλεγχους των ιατρικών ενδείξεων για καισαρική τομή, προκειμένου να επιτευχθούν τα ποσοστά που αναγνωρίζει ο ΠΟΥ, να βελτιώσει την ποιότητα και την προσβασιμότητα των υπηρεσιών σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας και να διασφαλίσει την πρόσβαση των μειονεκτουσών ομάδων γυναικών σε αυτές και να αυξήσει το ποσοστό του προϋπολογισμού για την υγεία που διατίθεται για τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία.
Όλοι μας με συλλογική δράση και συμμετέχοντας στην κοινωνία των πολιτών πρέπει να ασκήσουμε πίεση για την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΗΕ για το θέμα της κατάχρησης καισαρικών τομών στη χώρα μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login