search
top

H έντονη χρήση πιπίλας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συναισθηματικής νοημοσύνης

 

Έρευνα του Πανεπιστημίου Wisconsin στις ΗΠΑ καταδεικνύει ότι η συναισθηματική ανάπτυξη και ωρίμανση ιδιαίτερα των αγοριών μπορεί να βλαφτεί από την χρήση πιπιλών. Αυτό γιατί με την χρήση αυτών των αντικειμένων τα βρέφη μπορεί να αποτρέπονται από τον πειραματισμό με εκφράσεις του προσώπου κατά την πολύ μικρή αυτή και κρίσιμη ηλικία.

Οι ερευνητές μελέτησαν το θέμα με τρεις διαφορετικές έρευνες που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Basic and Applied Social Psychology. Σύμφωνα με τα ευρήματά τους, η συχνή χρήση τεχνητών θηλών μπορεί να μειώσει την ικανότητα ενός αγοριού να εκφράζει συναισθηματική ωριμότητα. Τα ευρήματα αυτά είναι τα πρώτα που συνδέουν την χρήση πιπίλας στην βρεφική ηλικία με ψυχολογικές επιδράσεις πολύ αργότερα.

Στο παρελθόν, τόσο η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχουν εκδώσει συστάσεις για να περιοριστεί η ένταση χρήση των τεχνητών θηλών σε βρέφη και μικρά παιδιά. Επιπλέον πολλές έρευνες δείχνουν ότι το σταμάτημα στην χρήση πιπίλας μπορεί να ενθαρρύνει την επιτυχία του μητρικού θηλασμού. Τέλος η χρήση πιπιλών έχει συσχετιστεί με ανωμαλίες στα δόντια και με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ωτίτιδων.

Η βρεφική ηλικία είναι θεμελιώδης για να μάθει ένα βρέφος να αντανακλά και να εκφράζει συναισθήματα, χρησιμοποιώντας την μη γλωσσική επικοινωνία των εκφράσεων του προσώπου και του σώματος. Με την μίμηση και την αντανάκλαση των εκφράσεων των γονιών, το βρέφος χτίζει τον συναισθηματικό του κόσμο και αρχίζει να κατανοεί εάν και τι αισθήματα έχει το άλλο πρόσωπο, και πώς να εκφράζει τα δικά του συναισθήματα. Η γλώσσα του σώματος, οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του προσώπου είναι σημαντικές ευκαιρίες μίμησης για ένα βρέφος και σπουδαία εργαλεία μάθησης που στο τέλος του δρόμου οδηγούν ένα παιδί να ωριμάζει συναισθηματικά και να εκφράζει κατάλληλα τα συναισθήματά του. Τα λόγια, οι λέξεις, στην αρχική αυτή φάση του ανθρώπου έχουν λιγότερη σημασία από το περίβλημα των λόγων, από την έκφραση και τον τόνο της φωνής.

Εάν ένα βρέφος έχει στο στόμα του συνεχώς μια πιπίλα, ακόμα και σε στιγμές που είναι δεκτικό, ήρεμο και έτοιμο να αλληλεπιδράσει πλούσια με το περιβάλλον του, τότε του γίνεται δύσκολο να μιμηθεί τις κινήσεις και δράσεις των γονιών του, με συνέπεια να μην μαθαίνει πώς να εκφράζει τα δικά του συναισθήματα. Η βρεφική ηλικία συνιστά κρίσιμο χρονικό παράθυρο ευκαιρίας για την ωρίμανση όλων εκείνων των παραμέτρων που συνιστούν αυτό που ονομάζουμε συναισθηματική νοημοσύνη. Ας φανταστούμε και μόνο πως θα ήταν να είχαμε πάντα στο στόμα μας σε καταναγκαστική εθιστική χρήση ένα αντικείμενο που μας αποτρέπει από το να μιμηθούμε εκφράσεις προσώπου άλλων και να αντανακλούμε διαφορετικές εκφράσεις.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι αγόρια ηλικίας 6 με 7 ετών που ως βρέφη χρησιμοποιούσαν τακτικά πιπίλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να αντιγράφουν μια συναισθηματική έκφραση που έβλεπαν σε ένα βίντεο.

Στο δεύτερο κομμάτι της έρευνας, νεαροί άντρες φοιτητές που ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν πιπίλα ως βρέφη είχαν σημαντικά χαμηλότερα σκορ σε τεστ που είχαν να κάνουν με την συν-αίσθηση – την ικανότητα να κοιτάς την άλλη πλευρά των πραγμάτων και να μπαίνεις στην «θέση» του άλλου.

Στο τρίτο σκέλος των ερευνών οι επιστήμονες έδωσαν ένα τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης σε μια ομάδα φοιτητών, ώστε να υπολογίσουν πως τα άτομα έφταναν σε συμπεράσματα σχετικά με την διάθεση και την συναισθηματική κατάσταση των άλλων. Αποδείχθηκε ότι η ομάδα αντρών που χρησιμοποιούσαν ως μωρά πιπίλα είχαν μειωμένα σκορ σε αυτό το τεστ συναισθηματικής νοημοσύνης.

Τα ευρήματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά και έδειξαν σταθερή κατεύθυνση προς αυτά τα αποτελέσματα και στις τρεις μελέτες. Οι συσχετίσεις που βρέθηκαν ήταν πιο έντονες με εντονότερη χρήση πιπίλας και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι συσχετίσεις δεν εμφανίστηκαν για κορίτσια. Η υπόθεση είναι ότι τα κορίτσια έχουν μια πρωιμότερη συναισθηματική και επικοινωνιακή ανάπτυξη κατά την βρεφική ηλικία, πράγμα που σημαίνει ότι τα αγόρια είναι εκείνα που κινδυνεύουν περισσότερο από την επίμονη χρήση πιπίλας.

Προφανώς χρειάζεται μεγαλύτερη έρευνα στο θέμα και είναι πιθανό ότι δεν είναι κάθε χρήση πιπίλας σε κάθε ηλικιακό στάδιο κακή. Η λογική και περιορισμένη χρήση πιπίλας, μετά το στάδιο εγκατάστασης του μητρικού θηλασμού – κατά τις πρώτες 2 με 6 εβδομάδες από την γέννηση – συνιστάται κατά τις νυχτερινές ώρες και για τον ύπνο από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής. Ωστόσο η χρήση τεχνητών θηλών κατά την διάρκεια της ημέρας, όταν τα βρέφη είναι δεκτικά, παρατηρούν και είναι έτοιμα να μιμηθούν τις εκφράσεις του προσώπου, σε ώρες δηλαδή μάθησης για αυτά, θα πρέπει να αποθαρρύνεται.

Τέσσερα χρόνια πριν, στο βιβλίο μου «Προικισμένα μωρά εμπνευσμένοι γονείς: για μια άλλη προσχολική ηλικία» έγραφα τους προβληματισμούς μου για την αναστολή που μπορεί να επιφέρει η έντονη χρήση πιπίλας στα συστήματα σωματικής έκφρασης και αναπαράστασης των βρεφών, σε ένα κρίσιμο στάδιο προ-λεκτικό, όπου σπουδαία σημασία έχει για τον μικρό άνθρωπο η μάθηση του πλούσιου μη λεκτικού περιβλήματος της γλώσσας.

Απόσπασμα από το βιβλίο:

 

«Το μη λεκτικο περιβλημα της ομιλιας

Περα από τις λεξεις, το παιδι πρωταρχικα μαθαινει τη γλωσσα από το περιβλημα της: τον τονο της φωνης, που πρεπει να δειχνει ενδιαφερον, με χρωμα και αντιθεσεις; Το κοιταγμα στα ματια, τις εκφρασεις του προσωπου, για να συνδεσει συγκεκριμενες λεξεις με συναισθηματα; Τη σταση του σωματος μας, που πρεπει να είναι δεκτικη και φιλικη προς το νηπιο. Αυτό σημαινει πραγματα όπως να του μιλαμε κατεβαινωντας στο επιπεδο των ματιων του, το σωμα μας να κλινει ελαφρα προς τα μπροστα; Τις χειρονομιες και τις εκφρασεις με τις οποιες διανθιζουμε το λογο, δινουμε μη λεκτικα σημαδια ή προσθετουμε χιουμορ. Το βρεφος μαθαινει το παιχνιδι των ερωτοαποκρισεων, το μπαλακι που φευγει από τον ένα συνομιλητη στον άλλο. Απολαμβανει την επαναληψη και τη μιμηση. Ο γονιος πρεπει να δωσει συνειδητα σημασια σε όλα αυτά τα στοιχεια της επικοινωνιας του με το παιδι, το οποιο απορροφα τα παντα, εισπραττει και αργοτερα μιμειται το δικο μας τροπο επικοινωνιας. Απο τη μερια του το μικρο θα χρησιμοποιησει και το ιδιο τροπους επικοινωνιας πριν και περα απο τις λεξεις; Γυρω στα πρωτα του γενεθλια, θα δειχνει με το δαχτυλο του κατι που του αρεσει, θα κανει γκριματσες, θα κανει ‘γεια σου’ με το χερι του, θα ζητησει κατι απο το γονεα με ενα επιμονο βλεμμα. Αν το ενθαρρυνετε να εκφραστει με αυτα τα μεσα, θα αντικαταστασει γρηγοροτερα το κλαμμα ως τροπο να σας ζηταει πραγματα.

Οσον αφορα την ωριμανση του βρεφους, η κατανοηση προηγειται της εκφρασης και τα μη λεκτικα στοιχεια των λεξεων. Γι’ αυτον το λογο μια καθυστερηση στο να καταλαβαινει απλες λεξουλες ή εντολες, οπως και η μη χρησιμοποιηση απο μερους του χειρονομιων, οπτικης επαφης και του δεικτη του χεριου ως μεσων επικοινωνιας με το γονιο εχουν πιθανη προγνωστικη σημασια και χρειαζονται αμεσοτερη διερευνηση απο ειδικο. Μια πρωιμη διαγνωση προβληματων ακοης ή αυτιστικης συμπεριφορας ειναι ιδιαιτερα κρισιμη, γιατι ακολουθειται απο πρωιμη παρεμβαση.

«Λιγα λογια για τις τεχνητες θηλες

Η τεχνητη θηλη η πιο απλα πιπιλα είναι εχθρος για το λογοθεραπευτη, αλλα συχνα ασπονδος φιλος της μαμας και του μωρου. Που βρισκεται η αληθεια; Νομιζω πως, όπως τα περισσοτερα πραγματα σε αυτην τη ζωη, σημασια δεν εχει αν η πιπιλα χρησιμοποιειται από το παιδι, αλλα πως χρησιμοποιειται. Δεν απαγορευεται, ουτε και συνισταται. Υπαρχουν στα αληθεια μωρα που περνουν πιο εντονο στοματικο σταδιο, απαιτουν περισσοτερα στοματικα ερεθισματα από αλλα. Ας δουμε τι πρεπει να προσεξουμε σχετικα με τις πιπιλες.

Αν η μητερα θηλαζει και για το διαστημα των πρωτων εβδομαδων στο οποιο μαμα και μωρο μαθαινουν το θηλασμο, η πιπιλα είναι σημαντικο να αποφευγεται. Από εκει και περα, μπορει να φανει χρησιμη όταν θελουμε να παρηγορησουμε το βρεφος, όταν νυσταζει και θελουμε να το ηρεμησουμε πριν τον υπνο, κατά τη διαρκεια του υπνου – μελετες δειχνουν ότι, πιθανα, μειωνει ελαφρως τον κινδυνο αιφνιδιου βρεφικου θανατου- , όταν το μωρο βρισκεται μπροστα σε καινουργιες, ξενες ή δυσκολες καταστασεις. Πρεπει γενικα να αποφευγουμε τη χρηση της πιπιλας κατά τη διαρκεια της ημερας, όταν το βρεφος είναι σε εγρηγορση, ηρεμο και ετοιμο να επικοινωνησει με ηχους και φωνουλες. Να καταφευγουμε στη λυση της για οσο το δυνατο λιγοτερο χρονο, με μεγαλα διαλλειμματα χωρις αυτην. Να αποφευγουμε τη χρηση της για να καθυστερησουμε την ωρα που θα φαει – ενας απαραδεκτος τροπος να αραιωσει κανεις τα γευματα του μωρου, εφοσον αρνειται την αμεση αποκριση στις αναγκες του. Να προσπαθησουμε να μειωσουμε τη χρηση της μετα τους πρωτους 6 μηνες και να την πεταξουμε στα σιγουρα μετα τους 12-18 μηνες της ζωης του παιδιου μας. Σε κάθε περιπτωση είναι προτιμοτερο να βαζει το μωρο στο στομα του τον αντιχειρα του, παρα την τεχνητη θηλη – ο αντιχειρας εχει περισσοτερο ενδιαφερον, είναι λιγοτερο σηπτικος, μαθαινει στο μωρο την συνεργασια χεριου-ματιου και σας απαλλασσει από το συνεχες προβλημα του να βαζετε πισω την πιπιλα στο στομα του όταν τη χανει!

Ο λογοθεραπευτης εχθρευεται την τεχνητη θηλη γιατι συχνα ερχεται αντιμετωπος με παιδια 2-3 ετων που την εχουν συνεχως κολλημενη στο στομα τους, δεν εχουν μαθει να εκφραζονται ηχητικα, παλινδρομουν στην συμπεριφορα τους και μενουν πισω στη γλωσσικη τους αναπτυξη με την συνδρομη της. Κατι τετοιο μπορει να αποφευχθει αν από την αρχη ειμαστε προσεκτικοι και τη χρησιμοποιουμε συνετα, υπο προυποθεσεις.»

 

Για το τεράστιο θέμα των σωστών βάσεων επικοινωνίας και συναισθηματικής ωρίμανσης από την βρεφική ηλικία, παροτρύνω τους γονείς να μελετήσουν προσεκτικά τις παραπομπές που αναφέρονται στο τέλος αυτού του άρθρου, και το βιβλίο μου «Για μια άλλη προσχολική ηλικία».

 

Πηγή: Medical News Today, 2012

 

Μετάφραση/ Σχολιασμός: Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2012

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login