search
top

Εθελόντριες μέντορες θηλασμού

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ»

Τα οφέλη του μητρικού θηλασμού είναι πολυάριθμα και επιβεβαιώνονται συνεχώς από τις τελευταίες επιστημονικές έρευνες. Αντίθετα, οι κίνδυνοι και το κόστος του μη θηλασμού για την ψυχική και σωματική υγεία μητέρας και παιδιού γίνονται ολοένα και περισσότερο εμφανείς.
Πάνω από 90% των εγκύων γυναικών στην Ελλάδα θέλουν να θηλάσουν το παιδί που θα φέρουν στον κόσμο. Παρόμοιο ποσοστό γυναικών ξεκινά το θηλασμό. Πολύ σύντομα όμως, μέσα στις πρώτες εβδομάδες από τη γέννα, οι περισσότερες μητέρες εγκαταλείπουν τη γαλουχία. Κακή ενημέρωση, λανθασμένες οδηγίες από τα μαιευτήρια, σκόπιμη προώθηση ξένων γαλάτων, απουσία υποστήριξης του θηλασμού από το κοινωνικό περιβάλλον και επιβαλλόμενα εμπόδια από τον παραπληροφορημένο ιατρικό και άμεσο περίγυρο της μητέρας οδηγούν υπερβολικά πολλές γυναίκες στον πρόωρο αποθηλασμό.

Στη χώρα μας κυριαρχεί ακόμα δυστυχώς η κουλτούρα του μπιμπερό ως προς τη βρεφική διατροφή. Οι Ελληνίδες μεγαλώνουν με πολυάριθμες εικόνες μπιμπερό αλλά χωρίς εμπειρίες ή παραστάσεις από φίλες και συγγενείς που θήλασαν επιτυχώς τα παιδιά τους. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, πολλοί επαγγελματίες υγείας και οι προηγούμενες γενιές γυναικών που δε θήλασαν επιδρούν αρνητικά στην προσπάθεια της καινούργιας μητέρας να ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι της γαλουχίας.

Το πρόγραμμα «Μέντορες Θηλασμού»

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πόσο σπουδαίο ρόλο παίζει η κοινωνική υποστήριξη για την άπειρη θηλάζουσα μητέρα. Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους προώθησης του μητρικού θηλασμού είναι η δημιουργία ομάδων υποστήριξης – peer support groups – από έμπειρες θηλάζουσες μητέρες. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδας με τις εθελόντριές του έχει κάνει εδώ και χρόνια τεράστιο έργο σε αυτόν τον τομέα
Η καινούργια λεχώνα αντιμετωπίζει ένα ταξίδι στο άγνωστο, ερχόμενη πολλές φορές σε σύγκρουση με τις κατεστημένες νοοτροπίες και στάσεις που βλάπτουν το θηλασμό. Κάθε οικογένεια που είχε την τύχη να ολοκληρώσει το υπέροχο ταξίδι της γαλουχίας θα σας πει ότι το ταξίδι δεν ήταν εύκολο. Στην πραγματικότητα έζησαν μια προσωπική μεταμόρφωση, βήμα – βήμα, αλλάζοντας οι ίδιοι – μαμά, μπαμπάς, γιαγιά, παππούς -στην πορεία τις αντιλήψεις τους για τη βρεφική διατροφή και για το μεγάλωμα των παιδιών γενικότερα.

Αυτό το κενό της έλλειψης στήριξης σε ατομικό επίπεδο προσπαθεί να καλύψει το πρόγραμμα «Μέντορες Θηλασμού». Δίνεται η δυνατότητα στην καινούργια μητέρα να διατηρήσει επικοινωνία με μια οικογένεια που έφτασε στο τέλος του δρόμου, που γνώρισε πιο ολοκληρωμένα την εμπειρία της γαλουχίας. Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε με την ελπίδα να δημιουργηθεί σταδιακά ένα κοινωνικό δίκτυο που θα παρέχει ασφάλεια, παρηγοριά, δεύτερη γνώμη, εμπειρία και μυρωδιά επιτυχίας στην νέα μητέρα που κάνει τα πρώτα δύσκολα βήματα και προσπαθεί να θηλάσει.

Πως λειτουργεί το πρόγραμμα;

Κάθε εβδομάδα, στο γκρουπ του Παιδιατρείου μας στο facebook, αναλύεται μια Δευτεριάτικη ιστορία καταπολέμησης του μητρικού θηλασμού. Κάποια από τα εμπόδια που συναντά η μητέρα που περιγράφεται στην ιστορία προέρχονται από μια καινούργια μητέρα που έχουμε εκτιμήσει και που έχει δεχθεί να δώσει το προσωπικό της email σε μια έμπειρη στον θηλασμό μητέρα. Το πρόγραμμα φέρνει σε επαφή άπειρες στο θηλασμό οικογένειες με εκείνες που έχουν εμπειρία στη γαλουχία. Την ιστορία ακολουθεί πάντα μια συγκεκριμένη ερώτηση. Το πρώτο μέλος του γκρουπ μας που απαντά σωστά στην ερώτηση αυτή ενθαρρύνεται να στείλει προσωπικό μήνυμα σε εμάς, εφόσον θέλει να βοηθήσει μια καινούργια μητέρα. Στο προσωπικό μήνυμα δίνουμε το email της νέας μητέρας στην πιο έμπειρη και παροτρύνουμε την έμπειρη μητέρα να επικοινωνήσει με εκείνη που ξεκινά τον θηλασμό του παιδιού της. Από εκεί και έπειτα, η σύνδεση των δύο οικογενειών μπορεί να εξελιχθεί, να συνεχιστεί ή να σταματήσει εν τη γενέσει ή αργότερα, χωρίς δεσμεύσεις. Η σύνδεση αυτή μπορεί να προχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμούν οι δύο οικογένειες: τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για να καταπολεμηθεί η ανασφάλεια της καινούργιας μητέρας ότι «δεν έχει γάλα», ηλεκτρονικά μηνύματα υποστήριξης και δεύτερης γνώμης, προσωπική επαφή και κοινωνική συνεύρεση των δυο οικογενειών εφόσον είναι εφικτή και το θελήσουν. Οι δύο οικογένειες δεν έχουν καμία υποχρέωση να παραμείνουν στο πρόγραμμα και μπορούν να το εγκαταλείψουν εάν και όποτε το θελήσουν.

Σε δύσκολες στιγμές κατά τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες, που μια μητέρα δελεάζεται να δώσει μπιμπερό στο μωρό της, ένα απλό μήνυμα υποστήριξης και ενημέρωσης από μια πιο έμπειρη μητέρα μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά!

Στέλιος Παπαβέντσης MRCPCH DCH IBCLC 2011

Σχετικά Άρθρα

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login