search
top

Μωρό με χρόνια πάθηση: θηλάστε το!

H Ευαγγελία ξεκίνησε πολύ καλά το θηλασμό της μικρής της, παρά τα συνήθη επιβαλλόμενα εμπόδια στο μαιευτήριο. Στην ηλικία των δύο εβδομάδων η μικρή είχε μάθει καλά πώς να θηλάζει αποκλειστικά. Ένα καρδιακό φύσημα όμως επέβαλλε την παραπομπή στον παιδοκαρδιολόγο. Η διάγνωση ήταν δυστυχώς μία συγγενής ανωμαλία στην καρδιά του μωρού, που θα δημιουργούσε προβλήματα στο μέλλον. Προς το παρόν επιβαλλόταν στενή παρακολούθηση της μικρής για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα και για καλή πρόσληψη βάρους. Ο παιδοκαρδιολόγος ανησυχούσε που δε μπορούσε να ξέρει ποιες ποσότητες τρώει ακριβώς το μωρό από τη μαμά του. Συνέστησε λοιπόν στη μητέρα να βγάλει το γάλα της για 2-3 ημέρες και να το δίνει στο παιδί με μπιμπερό, ώστε «να γνωρίζουμε εάν τρώει επαρκείς ποσότητες».

Η Ευαγγελία δε με συμβουλεύτηκε καθόλου για τις επόμενες δέκα ημέρες. Έπειτα ήρθε στο ιατρείο για επανεξέταση. Η μικρή είχε αποθηλάσει, αλλά δε μπορούσε να καταναλώσει αρκετές ποσότητες ξένου γάλακτος με το μπιμπερό γιατί παρουσίαζε δυσκολία στην ανάσα. Η παραπομπή για χειρουργική επέμβαση ήταν αναπόφευκτη.

Τι πήγε λάθος εδώ; Ένα παιδί παρουσιάζει δυστυχώς από νωρίς σημαντικό πρόβλημα υγείας. Ο ειδικός θεωρεί το θηλασμό πρόβλημα και παροτρύνει τη γυναίκα να μη θηλάζει το παιδί άμεσα. Αυτή η οδηγία κλονίζει την πίστη της μητέρας στο θηλασμό. Το αποτέλεσμα της συγγενούς ανωμαλίας είναι αναπόφευκτο, με ή χωρίς θηλασμό: το χειρουργείο. Όμως ο θηλασμός ενοχοποιείται χωρίς λόγο, σε περιπτώσεις που στην πραγματικότητα, θα έπρεπε να υποστηριχτεί ακόμα περισσότερο.

Συμβαίνει το εξής παράδοξο: βρέφη με σημαντικό πρόβλημα υγείας, τα οποία θα ωφελούνταν πολλαπλάσια από το θηλασμό, είναι ταυτόχρονα και εκείνα που θηλάζουν λιγότερο. Μωρά με προβλήματα αναπνευστικά, καρδιολογικά, προωρότητας, αλλεργίας, συγγενείς ανωμαλίες, σύνδρομο Down και άλλες χρόνιες καταστάσεις, τα οποία μπαίνουν και βγαίνουν συχνά στα νοσοκομεία, έχουν ανάγκη από επιπλέον βοήθεια για να θηλάσουν και να καρπωθούν τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού. Κάτι τέτοιο δε γίνεται έως τώρα και τα ποσοστά θηλασμού σε αυτές τις κατηγορίες βρεφών παραμένουν απογοητευτικά. Για τα ήδη επιβαρυμένα αυτά μωρά τα πλεονεκτήματα του θηλασμού – μειωμένος κίνδυνος για λοιμώξεις, άσθμα, έκζεμα, παχυσαρκία, διαβήτη, γαστρεντερικά προβλήματα, λευχαιμία, αυξημένος δείκτης νοημοσύνης – έχουν πολλαπλάσια αξία. Κι όμως, στον τρόπο σκέψης των ειδικών που ασχολούνται με χρόνιες παθήσεις των παιδιών, η αξία του μητρικού θηλασμού δεν κατέχει σημαντική θέση.

Αν η Ευαγγελία δεν ακολουθούσε την οδηγία του παιδοκαρδιολόγου και με συμβουλευόταν θα της έλεγα: να συνεχίσει τον αποκλειστικό θηλασμό. Να ενθαρρύνει συχνά γεύματα. Να ταίζει το παιδί όσο γίνεται από ένα στήθος τη φορά, ώστε εκείνο να αδειάζει πλήρως και να λαμβάνεται και το τελευταίο, πολύ λιπαρό γάλα. Να παρακολουθείται στενά, εβδομαδιαία, στο ιατρείο για να εκτιμούμε την ανάσα και το βάρος του μωρού. Να χρησιμοποιεί θήλαστρο, επιπλέον του άμεσου θηλασμού, ώστε να διατηρήσει μεγάλη παραγωγή μητρικού γάλακτος. Και, εάν η μικρή δεν παίρνει καλά βάρος, να την ταίζει στο στήθος δίνοντάς της έπειτα με μπιμπερό το δικό της γάλα που έβγαλε με θήλαστρο. Και όταν το πράγμα δεν πάει άλλο, σύμφωνα και με την εκτίμηση του καρδιολόγου, να προχωρήσει η χειρουργική επέμβαση. Και στις δύσκολες ώρες της επώδυνης νοσηλείας, να διαφυλαχθεί η ανεκτίμητη δυνατότητα το μωρό να βρίσκει λίγη παρηγοριά στο στήθος της μάνας του…

Στέλιος Παπαβέντσης MRPCH DCH IBCLC 2010

Σχετικά Άρθρα

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login