search
top

Μολυσματικό κηρίο

Το μολυσματικό κηρίο είναι μια συχνή επιφανειακή λοίμωξη του δέρματος προκαλούμενη από μικρόβια.

 

Ποια μικρόβια προκαλούν μολυσματικό κηρίο και με ποιους μηχανισμούς;

Μικρόβια όπως χρυσίζοντας σταφυλόκοκκος, επιδερμικός σταφυλόκοκκος και στρεπτόκοκκοι υπάρχουν σε κάποιο ποσοστό φυσιολογικά στην χλωρίδα του δέρματος ή στους βλεννογόνους, όπως στη μύτη και το στόμα. Τα μικρόβια αυτά είναι συνήθη στο δέρμα και δυνητικά παθογόνα, δηλαδή μπορεί κανονικά στις συνήθεις καταστάσεις με ανέπαφη την τοπική άμυνα του οργανισμού να μην δημιουργούν προβλήματα, αλλά όταν η τοπική άμυνα σε σημεία του δέρματος πέφτει – έντονο έκζεμα, πληγές από τσιμπήματα κουνουπιών και εντόμων, αμυχές από ξύσιμο, έγκαυμα, ανοιχτή πληγή/ εκδορά  στην επιφάνεια του δέρματος από κάκωση – τα ίδια μικρόβια εποφθαλμιούν και αναπτύσσουν αποικίες προκαλώντας μόλυνση. Τα μικρόβια αυτά μεταδίδονται εύκολα από ένα σημείο του σώματος του παιδιού σε ένα άλλο και από ένα παιδί σε άλλο.

 

Πως μοιάζουν οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου;

Συνήθως σε σημεία προηγούμενων βλαβών – ανοιχτό τραύμα, εκδορές, τσιμπήματα κα – αναπτύσσεται βλάβη σαν πληγή, με κόκκινη βάση που απλώνεται ή συρρέει σε πολλά σημεία. Οι βλάβες ανοίγουν, μπορεί να έχουν πυώδη έκκριση, και αποκτούν κίτρινη κρούστα σα το μέλι. Το παιδί ενοχλείται με φαγούρα και πόνο. Τοπικά μπορεί να διογκώνονται αντιδραστικά λεμφαδένες.

 

Που εμφανίζονται οι βλάβες του μολυσματικού κηρίου;

Οι βλάβες εμφανίζονται συνήθως στα εκτεθειμένα μέρη του σώματος, δηλαδή σε πρόσωπο, λαιμό, χέρια και πόδια, μπορούν όμως να εμφανιστούν οπουδήποτε αλλού στο σώμα, ιδιαίτερα όταν προυπάρχει έκζεμα ή άνοιγμα του δέρματος.

 

Πόσο μεταδοτικό είναι το μολυσματικό κηρίο;

Πρόκειται για πολύ μεταδοτική μόλυνση, που διασπείρεται εύκολα σε άλλα σημεία του σώματος του ίδιου παιδιού, σε αδέρφια και οικογενειακά μέλη, αλλά και στα άλλα παιδιά του παιδικού σταθμού ή σχολείου. Η μετάδοση είναι ιδιαίτερα έντονη το καλοκαίρι και τους ζεστούς και υγρούς μήνες του χρόνου, αλλά και σε σημεία του δέρματος ζεστά και με υγρασία. Τα παιδιά εμφανίζουν πιο εύκολα μολυσματικό κηρίο σε σχέση με τους ενήλικες.

 

Πως γίνεται η διάγνωση του μολυσματικού κηρίου;

Συνήθως η κλινική εικόνα και το ιστορικό είναι αρκετά χαρακτηριστικά για τον παιδίατρο για να θέσει τη διάγνωση. Σε κάποιες πιο ασαφείς περιπτώσεις ή στις επίμονες περιπτώσεις που δεν υποχωρούν με θεραπεία χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια.

 

Πως αντιμετωπίζεται το μολυσματικό κηρίο;

Η πορεία των βλαβών διαρκεί συνήθως 2-3 εβδομάδες.

Τοπική αντιβιοτική και αντισηπτική θεραπεία γίνεται για μικρές ή μη εκτεταμένες βλάβες.

Για μεγαλύτερες βλάβες ή διασπαρμένες βλάβες ή βλάβες κοντά στα μάτια και τη μύτη ή σε αποτυχία της τοπικής θεραπείας ο παιδίατρος μπορεί να αποφασίσει από του στόματος αντιβιοτική θεραπεία κατάλληλη για σταφυλόκοκκο και στρεπτόκοκκο.

Σε ακόμα πιο επίμονες ή διάσπαρτες βλάβες μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο και ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή.

Πολύ σημαντικό είναι το σχολαστικό και με σωστή τεχνική πλύσιμο των χεριών με σαπούνι. Αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της οικογένειας.

Κόβουμε σωστά και τακτικά τα νύχια του παιδιού.

Καλή υγιεινή, τακτικό μπάνιο, εντονότερη ενυδάτωση σε παιδί με έκζεμα- ατοπική δερματίτιδα.

Αποφεύγεται η κοινή χρήση πετσέτας, ρούχων, σεντονιών σκεπασμάτων κλπ ώστε να μην κολλήσουν τα άλλα αδέρφια. Δυστυχώς η μετάδοση μπορεί να γίνει και μέσα από παιχνίδια.

Για να αποφύγουμε τη μετάδοση σε άλλα σημεία ή άλλα παιδιά και αφού πλύνουμε τη βλάβη με ήπιο σαπούνι, μπορούμε να την καλύπτουμε.

Σε επίμονες περιπτώσεις ή σε βλάβες γύρω από τη μύτη μπορεί ο σταφυλόκοκκος να έχει εστία στον ρινικό βλεννογόνο οπότε απαιτείται αντιβιοτική τοπική θεραπεία στη μύτη.

Εάν το παιδί ξαναμολύνεται με έντονο ξύσιμο μπορεί να χρειαστεί να πάρει για κάποιες μέρες αντιισταμινικά από το στόμα.

Δυστυχώς η υπερκατανάλωση αντιβιοτικών στην κοινότητα έχει αυξήσει τη συχνότητα λοιμώξεων από ανθεκτικά στα συνήθη αντιβιοτικά στελέχη σταφυλόκοκκου ή στρεπτόκοκκου.

Μέχρι την αποτελεσματική χορήγηση αντιβιοτικής αγωγής για τουλάχιστον 48 ώρες οι γονείς παιδιού με διαγνωσμένο μολυσματικό κηρίο θα πρέπει να αποφεύγουν να το στέλνουν στον παιδικό σταθμό/ σχολείο.

 

Αφήνει σημάδια το μολυσματικό κηρίο;

Συνήθως όχι. Μετά τη θεραπεία παραμένουν τα σημεία πιο κόκκινα ή αποχρωματισμένα, αλλά λεία και επίπεδα, για εβδομάδες έως μήνες, αλλά τελικά δεν προκύπτει ουλή. Σε σπάνιες επιπλεγμένες περιπτώσεις με βαθύτερη μόλυνση μπορεί να παραμείνει σημάδι ή ουλή.

 

Στέλιος Παπαβέντσης MBBS MRCPCH DCH IBCLC 2015

Σχετικά Άρθρα

top
Όροι Χρήσης | Εμπιστευτικότητα | Πνευματικά Δικαιώματα | Login